Η πιο βουτυρένια galette μήλου

Είναι η πιο ωραία περίοδος για να απολαύσουμε το βιβλίο μας με μια κούπα ζεστού καφέ, μαζί με μια μηλόπιτα ―λίγο διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει―. Είναι η galette μήλου που θυμίζει μια τάρτα λίγο πιο ατημέλητη, ωστόσο βουτυρένια και πεντανόστιμη. Ιδού η συνταγή:

 

Υλικά για περίπου 8 μερίδες:

  • ¼ κούπας αλατισμένο βούτυρο
  • ½ στικ βανίλιας
  • Βασική συνταγή για φύλλο τάρτας (περιλαμβάνεται παρακάτω)
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για πασπάλισμα)
  • 2 μεγάλα μήλα κομμένα σε λωρίδες
  • 3 κουταλιές της σούπας μαύρη ή καστανή ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κουταλιά της σούπας λευκή κρυσταλλική ζάχαρη

 

Υλικά για τη βασική συνταγή για φύλλο τάρτας:

  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, επιπλέον λίγο ακόμη για το πασπάλισμα της επιφάνειάς μας
  • 6 κουταλιές της σούπας κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας νερό

 

Εκτέλεση φύλλου τάρτας:

Βάζουμε τη ζάχαρη και τη μία κούπα αλεύρι σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε προσεχτικά, τρίβοντας με τα χέρια μας το μείγμα με το αλεύρι και τη ζάχαρη στο βούτυρο. Το αποτέλεσμα θυμίζει άμμο βρεγμένη. Μπορούμε να αφήσουμε και κάποια κομμάτια βουτύρου χωρίς να τα ενσωματώσουμε. Προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό και ομογενοποιούμε το μείγμα. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε πολύ λίγο. Τυλίγουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

 

Εκτέλεση της galette μήλου:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς Κελσίου και τοποθετούμε τη σχάρα μας στο κέντρο του φούρνου. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και τη βανίλια και ζεσταίνουμε σε μεσαία φωτιά για 5-8 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει. Προσέχουμε να μην καεί το βούτυρο.

Βγάζουμε το μείγμα της τάρτας από το ψυγείο, το αφήνουμε 5 λεπτά να ζεσταθεί (αν το δουλέψουμε αμέσως από το ψυγείο μπορεί να μας σπάσει). Χτυπάμε με έναν πλάστη το μείγμα μέχρι να ανοίξει αρκετά (έτσι είναι πολύ πιθανό να μην μας σπάσει η ζύμη) και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το φύλλο της μηλόπιτας σε διάσταση περίπου 35Χ25 εκατοστών.

Το μεταφέρουμε σε ταψί όπου έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετούμε τα κομμένα μήλα σε στρώσεις αφήνοντας περίπου 3 εκατοστά περιθώριο. Βρέχουμε τα μήλα με το μείγμα βουτύρου και βανίλιας που ετοιμάσαμε πριν και πασπαλίζουμε με τη μαύρη/καστανή ζάχαρη. Κλείνουμε τα περιθώρια του φύλλου προς τα μέσα, κάνοντας μια φωλιά με τα μήλα. Χτυπάμε ένα μεγάλο αυγό με μία κουταλιά της σούπας νερό και βρέχουμε με αυτό τα περιθώρια της μηλόπιτας. Στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη. Ψήνουμε τη μηλόπιτα για 40-50 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα εξαιρετικό χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

Et voilà !



Η υπέροχη αυτή συνταγή είναι από το εξαιρετικό Bon appétit.

Τη περιμένεις να την κάνεις; Θα περιμένω σχόλια 🙂

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις