Τα 5 καλύτερα βιβλία που διάβασα το 2021

Μια γεμάτη χρονιά πέρασε και ο απολογισμός της σε όλα τα πεδία μάς δίνει τη δύναμη να μηδενίσουμε το «κοντέρ» με γεμάτες μπαταρίες και αναγνωστικά αποθέματα για να υποδεχθούμε το 2022. Συγκέντρωσα πέντε από τα πιο ξεχωριστά βιβλία του 2021· βιβλία που έμειναν στο μυαλό μου για πολύ καιρό· βιβλία που είναι ήδη ή θα γίνουν διαχρονικά.

* Αναμφίβολα στη λίστα θα μπορούσαν να βρίσκονται και τα βιβλία Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας (εκδ. Αντίποδες) του Édouard Louis (Μτφρ. Στέλα Ζουμπουλάκη), και το Ορατή σαν αόρατη (εκδ. Καστανιώτη) της Ζυράννας Ζατέλη, που ολοκλήρωσα λίγο μετά την εκπνοή του χρόνου και μου άφησαν μια αξέχαστη γεύση.

Χρονοκαταφύγιο – Georgi Gospodinov

Ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία του 2021, από έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους συγγραφείς παγκοσμίως. Ο Georgi Gospodinov στο Χρονοκαταφύγιο (εκδ. Ίκαρος), ενεργεί ως ένας σύγχρονος Proust που αναζητεί το χαμένο παρελθόν, παρέα με τον ήρωά του και alter ego του, Γκαουστίν. Η μνήμη, τα λάθη της Ιστορίας, η νοσταλγία του παρελθόντος, το γήρας και οι διαφορετικές πατρίδες αποτελούν βασικούς άξονες της αφήγησης, που μας προσφέρει ένα γοητευτικό ταξίδι στην απέραντη ήπειρο του χθες. Παραπάνω από προτεινόμενο. Περισσότερα.
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου

Μπίλλυ Μπαντ, ναύτης – Herman Melville

Το τελευταίο έργο του Herman Melville, ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη. Υπέροχο στην πολυπλοκότητά του και στην καλειδοσκοπική του προσέγγιση.
Ένα βιβλίο για την αίσθηση του δικαίου ―που μου έφερε στο νου καφκικούς συνειρμούς―, αλλά και για την ελευθερία. Πώς επιδρά πάνω μας η εξουσία και πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια ευρύτερη συνθήκη αντίστασης; Το επίμετρο του Θοδωρή Δρίτσα διαφωτίζει την αφήγηση και ανοίγει τον διάλογο. Να το διαβάσετε. Περισσότερα.
Μετάφραση: Παναγιώτης Κεχαγιάς & Κώστας Σπαθαράκης

Ένας άνθρωπος που κοιμάται – Georges Perec

Ακόμη ένα βιβλίο που κλείνει το μάτι στον Marcel Proust, με τρόπο αντίθετο και εν μέρει παραλυτικό. Ο ήρωας του βιβλίου αποφασίζει να περάσει τη ζωή του ως υπνοβάτης· ένας άνθρωπος που κοιμάται, για να ζήσει χωρίς εκπλήξεις, σε μια συνεχή αδράνεια γλιτώνοντας έτσι από τον εαυτό του, την προσωπικότητά του και τα συναισθήματα που δημιουργούνται ―σχεδόν― ανεμπόδιστα. Θα παρομοίαζα την ανάγνωσή του ως μια βαθιά ενδοσκόπηση. Μη σας ξεγελά το μικρό του μέγεθος, κάθε του λέξη κρύβει πολλές εκπλήξεις. Περισσότερα.
Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Πλάνητες – Olga Tokarczuk

Ένα από τα πιο ξεχωριστά βιβλία της προηγούμενης χρονιάς. Η βραβευμένη με το Νομπέλ Λογοτεχνίας Πολωνή συγγραφέας μέσα από μια καλειδοσκοπική αφήγηση για τη σημασία του ταξιδιού μάς προσφέρει μια συναρπαστική διερεύνηση του ανθρώπινου σώματος. Θραύσματα, ιδέες, στοχασμοί για την περιπλάνηση στον χρόνο, την Ιστορία και τη μνήμη· ένα συναρπαστικό επίτευγμα αφήγησης με έναν ευφυέστατο ελληνικό τίτλο. Περισσότερα.
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου

Ό,τι έγινε. Άνθρωποι και φαντάσματα – Μαρία Λαϊνά


Η πιο πρόσφατη ποιητική συλλογή της σπουδαίας ελληνίδας ποιήτριας είναι αναμφισβήτητα ένα εκδοτικό γεγονός. Ποιήματα με σύγχρονο τρόπο γραφής που αφοπλίζουν με την ειλικρίνεια και την απλότητά τους. Περισσότερα.

Καλές αναγνώσεις 😉

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις