Η εφεύρεση του Ούγκο Καμπρέ / Μπράιαν Σέλζνικ

Η εφεύρεση του Ούγκο Καμπρέ είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο κυρίως για παιδιά (10+) αλλά και για μεγάλους που αισθάνονται παιδιά. Μου άρεσε πολύ γιατί μου έδωσε έναν αέρα από τα βιβλία του Καρόλου Ντίκενς και λόγω της πρωτότυπης μορφής του, διαβάζεται σε μία ώρα και κάτι παρά τις πολλές σελίδες του.

Όταν ο αναγνώστης του βιβλίου Η εφεύρεση του Ούγκο Καμπρέ ανοίγει τις πρώτες σελίδες του, δεν γνωρίζει ακριβώς με τι είδους βιβλίο έχει να κάνει: Είναι ένα παιδικό βιβλίο, ένα κόμικ ή ένα graphic novel; Ο Μπράιαν Σέλζνικ συνέθεσε ένα βιβλίο που αποτελείται από αυτά τα τρία είδη αλλά και από άλλα πολλά ακόμη.

Το βιβλίο αυτό συνδυάζει το μυθιστόρημα αλλά και την πολύ ενδιαφέρουσα εικονογράφηση, η οποία αποτυπώνεται με κινηματογραφικές τεχνικές: υπάρχει η προσομοίωση του ζουμ. Τελειώνοντας το βιβλίο συνηδειτοποίησα ότι το ιδιόμορφο είδος του είναι αυτό που κάνει την ανάγνωσή του μια ολοκληρωμένη αναγνωστική εμπειρία…  περιλαμβάνει 284 σελίδες αυθεντικών σχεδίων σε ασπρόμαυρο.

Ο Ούγκο Καμπρέ είναι ένα ορφανό αγόρι που ζει μόνος του στο Παρίσι σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό και αναγκάζεται να κλέβει για να μπορέσει να επιβιώσει. Αν θέλει να επιζήσει κανείς δεν πρέπει να μάθει την ύπαρξή του, οπότε και προσπαθεί να περάσει απαρατήρητος, ενώ καθημερινά ρυθμίζει τη σωστή ώρα στα ρολόγια του σιδηροδρομικού σταθμού. Μια μέρα όμως, δεν θα είναι τόσο προσεκτικός και θα τον εντοπίσει ένα μοναχικό κορίτσι που λατρεύει τα βιβλία και ο ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού με παιχνίδια. Από εκείνη τη στιγμή και μετά τίποτα δεν θα είναι όπως πριν για τη ζωή του Ούγκο. Ένα περίεργο σκίτσο, ένα πολύτιμο τετράδιο με σημειώσεις, ένα κλεμμένο κλειδί και ένα μυστηριώδες Αυτόματο (το πρώτο ανδροειδές ρομπότ) είναι μερικά από τα πράγματα που θα δώσουν λύση στο μυστήριό του και που ο αναγνώστης σιγά σιγά ανακαλύπτει.

Όπως ανέφερα και πριν, το βιβλίο αυτό μου άρεσε μεταξύ άλλων γιατί μου θυμίζει τον αγαπημένο κόσμο του Καρόλου Ντίκενς, όπου έχουμε δει την επανένταξη παιδιών στην κοινωνία που μέχρι στιγμής περιτριγύριζαν στους δρόμους της πόλης. Στην προκειμένη περίπτωση η φιλία του Ούγκο με το κορίτσι αλλά και το μυστήριο του Αυτόματου, δίνει την αφορμή για να έρθει ξανά σε επαφή με την κοινωνία.

Είναι ένα βιβλίο που συνδέει την ξεχασμένη αλλά και δυστυχισμένη ιστορία των πρωτοπόρων του κινηματογράφου με μια παιδική περιπέτεια ικανή να δώσει το παράδειγμα σε όλα τα παιδιά, καθώς είναι γεμάτη ευαισθησίες, μυστήριο αλλά και πολύ φαντασία.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το βιβλίο μας τοποθετεί σε μια περίοδο όπου τα πάντα είχαν σημαδευτεί από τη βιομηχανική επανάσταση, που υποσχόταν ένα μέλλον πλήρως αυτοματοποιημένο.

Είμαι πολύ περίεργος να δω πως αποδόθηκε η μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη από τον Μάρτιν Σκορτσέζε.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Σελίδες: 540. Τιμή: 18,50€ σε μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη (Η δική μου έκδοση είναι αυτή των Ελληνικών Γραμμάτων σε μετάφραση της Παλμύρας Ισμυρίδου).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις