Ένας κοινός μας φίλος / Charles Dickens

Έχοντας ονομαστεί το 2012 ως έτος Charles Dickens, λόγω της επετείου των 200 χρόνων από τη γέννηση του, μαζί με μια πληθώρα δραστηριοτήτων, εκθέσεων κτλ. Δεν θα γινόταν να μην μιλήσω για το τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό βιβλίο του: Ένας κοινός μας φίλος.

Ένα βιβλίο σκοτεινό, γεμάτο ειρωνεία που ακολούθησε και αυτό τις τμηματικές του εκδόσεις σε εφημερίδες της εποχής, όπως και όλα τα βιβλία του. Την ιδέα αυτή την επαναφέρει φέτος η Amazon σε μία σειρά βιβλίων στο Kindle, μερικά από αυτά και του Dickens. Θα κατεβαίνουν δηλαδή αυτόματα οι συνέχειές τους στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί και ονομάζεται Kindle Serials.

Ας επανέλθουμε στο βιβλίο, όπου ένας νεαρός (John Harmon) για να κληρονομήσει την περιουσία του πατέρα του πρέπει να παντρευτεί όπως λέει η διαθήκη. Πριν το πραγματοποιήσει με τη φτωχή Bella Wilfer εντοπίζεται νεκρός στον Τάμεση… και έτσι τα χρήματά της περιουσίας του πηγαίνουν στην οικογένεια Boffin, οι οποίοι υιοθετούν την Bella και της υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον. Από εκεί ξεκινάει και η μεγάλη ιστορία του βιβλίου και το γεγονός αυτό θα επηρεάσει όλη την κοινωνία του Λονδίνου που θα δείξει σιγά σιγά τη σκοτεινή της πλευρά. Αρκεί να πούμε πως η κινητήρια δύναμη για την εξέλιξη κάθε ενός από τους χαρακτήρες είναι το χρήμα. Οι Veneering με την τεράστιά τους ανάγκη να επεκτείνουν τους κοινωνικούς τους κύκλους, ο κύριος Podsnap που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η προσποίηση, η κυρία Hidgen προτιμά να πεθάνει από εξάντληση από το να πάει σε ένα άσυλο φτωχών… και μία πληθώρα άλλων χαρακτήρων, με βασικούς τον Rokesmith και τη Bella, παίρνουν πραγματικά ότι τους αξίζει σε μια πλοκή γεμάτο σκοτεινά σημεία.

Ιδιαίτερες είναι οι στιγμές του βιβλίου που βλέπουμε τη Bella να προσπαθεί με ιδιαίτερο ζήλο να μην επηρεαστεί από τα υλικά αγαθά και το χρήμα, ενώ το βιβλίο ως ηθικό δίδαγμά του μας παρουσιάζει εμμέσως πως τα πλούτη πάντα διαφθείρουν κάθε άνθρωπο, αυτόν που τα διαθέτει (Οικογένεια Boffin και Veneering) ή και αυτόν που τα αποζητά (Bella και Silas Wegg).

Αποτελεί ένα τρομερά ενδιαφέρον βιβλίο για τις ανθρώπινες αξίες, ενώ η ιστορία του είναι πάντα επίκαιρη και ας πρωτοεκδόθηκε το 1864. Το BBC το έχει φέρει στη μικρή οθόνη ήδη 3 φορές, αξίζει να το δείτε πριν ή μετά την ανάγνωσή του.

Το διάβασα στα ισπανικά, σε έκδοση Mondadori, ενώ σύντομα αναμένεται και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg.

Σελίδες 1088 / Τιμή: 12,95€ (Μαλακό εξώφυλλο) / 29,90€ (Σκληρό εξώφυλλο)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις