Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο / Ισίδωρος Ζουργός

Το Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο του Ισίδωρου Ζουργού (εκδόσεις Πατάκη, 2014) είναι ένα βιβλίο που μαζί του μπορείς να ταξιδέψεις στην Ευρώπη του 17ου αιώνα και μάλιστα με την καλύτερη παρέα, γιατί ο Ματίας Αλμοσίνο μπορεί να γίνει πραγματικός σου φίλος.

Ξεκίνησα την ανάγνωσή του με πολλές προσδοκίες, ήδη είχε περάσει ένας χρόνος από την κυκλοφορία του και οι αναγνώστες μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια γι΄αυτό. Έτσι μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να το διαβάσω το συντομότερο δυνατό. Το μεγάλο του μέγεθος μπορώ να πω πως με έκανε να μην το τελειώσω όσο σύντομα θα ήθελα, μου έδωσε όμως τη δυνατότητα να το απολαύσω λίγο λίγο.

Δεν έχω διαβάσει άλλα βιβλία του συγγραφέα για να μπορώ να έχω μια πιο καθαρή εικόνα του έργου του. Μετά την ανάγνωση αυτού του βιβλίου η αίσθηση που μου έμεινε είναι αυτή των βιβλίων του Καρόλου Ντίκενς: ήρωες που τους γνωρίζεις από μικρούς και τους βλέπεις να μεγαλώνουν, να ωριμάζουν. Γνωρίζουμε τον Ματίας Αλμοσίνο παιδάκι και τον αφήνουμε ολοκληρωμένο άνδρα πια, δημιουργημένο που πήρε τη ζωή στα χέρια του και ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη.

Ο 10χρονος κρυπτοεβραίος Ματίας με τη συνοδεία του θείου του και του πατέρα του φεύγουν για τη Βενετία όπου ο μικρός στη συνέχεια θα σπουδάζει Ιατρική ώστε να δώσει λύση σε κάθε ασθένεια που υπάρχει, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις εκεί που δεν μπορεί να τις δώσει η θρησκεία.

Ματίας Αλμοσίνο

Βασιλεία, Πάδοβα, Βενετία, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Βαυαρία και Άγιο Όρος είναι λίγες μόνο από τις περιοχές που εγκαθίσταται ο Ματίας και μαζί του κι εμείς. Παρακολουθούμε αποσπασματικές σκηνές μιας ζωής που προσπαθεί να νικήσει προκαταλήψεις για τη ζωή και όλα αυτά που φέρνουν οι νέες επιστήμες τον 17ο αιώνα. Όσο ταξιδεύει γίνεται και περισσότερο σοφός και πιο ισχυρός.

Σε καμία στιγμή της ανάγνωσης δεν σκέφτηκα ότι αυτή η ιστορία δεν μπορεί να μην είναι πραγματική, o Ισίδωρος Ζουργός κατάφερε να γράψει ένα πυκνογραμμένο μυθιστόρημα για την Ευρώπη του 17ου αιώνα.

Στην αρχή νόμιζα ότι γίνομαι απλός δέκτης τόσον πολλών πληροφοριών, ωστόσο,  ακόμη και κάποιες ημέρες μετά την ανάγνωσή του το βιβλίο είναι ακόμη ζωντανό μέσα μου. Κυριαρχεί το ιστορικό υπόβαθρο στο βιβλίο, απόρροια της τεράστιας μελέτης του συγγραφέα, το οποίο εμπλουτίζεται με την τόσα ενδιαφέρουσα ζωή του Ματίας. Είναι τόσο δύσκολο να περιγράψεις ένα τόσο μεγάλο βιβλίο, είναι σαν να προσπαθείς να περιγράψεις την ίδια τη ζωή.

Τα χέρια πρέπει πάντα να δουλεύουν για να μη γίνεται η γλώσσα αλαζονική βασίλισσα. Γλώσσα ίσον νους. Ο νους μοναχός του είναι ο ίδιος ο διάβολος.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Σελίδες 780 | Τιμή: 21,50 ευρώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις