Χάλια Κάρμα / Ντάβιντ Ζάφιρ

Είχα διαβάσει το βιβλίο Χάλια Κάρμα / Maldito Karma στην ισπανική του έκδοση, μετά την απρόσμενη επιτυχία του. Ο ισπανικός εκδοτικός οίκος που το κυκλοφόρησε (Seix Barral, 2009) είναι από τους αγαπημένους μου, γεγονός που με παρακίνησε να το διαβάσω.

Δεν ξέρω τι περίμενα να δω σε αυτή την ιστορία, πάντως δεν το βρήκα, αν και η ανάγνωσή του ήταν γρήγορη και με μία ιδέα αρκετά ενδιαφέρουσα και χαλαρή, ιδανική για καλοκαίρι δίπλα στο κύμα…

Όταν έψαξα να βρω αν υπάρχει ελληνική έκδοση για το βιβλίο αυτό, έπεσα πάνω στην έκδοση των εκδόσεων Κλειδάριθμος με ένα εξώφυλλο που θύμιζε κάτι από την δεκαετία των 90…κάτι πρόχειρο που για να πω την αλήθεια δεν θα με παρακινούσε να το πιάσω στα χέρια μου και να δω τι πραγματεύεται… Το φοβερό όταν συμβαίνει αυτό είναι πως μιλάμε για το ίδιο βιβλίο, με το ίδιο περιεχόμενο… καταλαβαίνουμε πολλές φορές πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το «περιτύλιγμα» (αν και δεν θα έπρεπε) γιατί είναι η πρώτη εικόνα που έχουμε για ένα βιβλίο…

Χάλια Κάρμα

Θα μου πεις γιατί θέλεις να μιλήσεις γι΄αυτό αν δεν σου άρεσε πολύ…ναι είναι αλήθεια, όμως θεωρώ πως η βασική του ιδέα είναι έξυπνη και πως πολλοί είναι οι αναγνώστες που μπορεί να περάσουν πολύ ωραία διαβάζοντάς το… Επίσης απ΄όσο θυμάμαι, δεν είχε ακουστεί η κυκλοφορία του στην Ελλάδα κι αν κρίνουμε από την τρομερή του επιτυχία στην Ισπανία, είναι ακόμη ένας λόγος που αξίζει να μιλήσουμε για αυτό.

Το Χάλια Κάρμα/Maldito Karma εξιστορεί τη ζωή της Κιμ Λανζ, μία δημοσιογράφος που μετά τη βράβευσή της για την επιτυχημένη καριέρα της παθαίνει ένα ατύχημα και χάνει τη ζωή της απρόσμενα. Τι συμβαίνει όμως από εκείνη τη στιγμή και μετά; Προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της ζωής της η Κιμ είχε συγκεντρώσει άσχημο κάρμα γιατί ήταν ένας κακός άνθρωπος: ήταν μία πολυάσχολη γυναίκα που δεν είχε χρόνο να περάσει με την κόρη της, απατούσε τον άνδρα της και θα έκανε το οτιδήποτε για να ανεβεί επαγγελματικά…ο μόνος άνθρωπος που είχε πραγματικά επαφή ήταν η μητέρα της.

Θέλετε να μάθετε ποιά μπορεί να είναι η εξέλιξή μετά τον θάνατό της; Μετενσαρκώνεται σε μυρμήγκι… (!) Όντας μυρμήγκι θα γνωρίσει τον Βούδα που θα της εξηγήσει πόσο κακός άνθρωπος ήταν και ότι για αυτό βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση τώρα. Για να έχει έχει ξανά την επιλογή να μετενσαρκωθεί σε άνθρωπο θα πρέπει να συγκεντρώσει ξανά καλό κάρμα για να ανεβεί στην κλίμακα της μετενσάρκωσης. Θα έχει αρκετό χρόνο να κρίνει τις επιλογές που έκανε προσπαθώντας πλέον να γίνει όλο και καλύτερη διορθώνοντας τα λάθη που έκανε κατά τη διάρκεια της ζωής της… Έτσι προσπαθώντας να συγκεντρώσει όλο και περισσότερο καλό κάρμα θα μετενσαρκωθεί σε πολλά ζώα όπως ινδικό χοιρίδιο, αγελάδα, σκουλήκι, σκαθάρι, σκίουρος, σκυλί και τέλος άνθρωπος και συγκεκριμένα σε μία γυναίκα που μόλις είχε πεθάνει από έμφραγμα.

Θα καταφέρει όμως να έχει κοντά της την οικογένειά της, θα ξανακάνει τα λάθη του παρελθόντος; Θα πρέπει να το διαβάσετε στο βιβλίο για να μάθετε!

Τα θετικά: Διαβάζεται γρήγορα και ξέγνοιαστα.
Τα αρνητικά: Μπορείτε να ζήσετε και χωρίς να το έχετε διαβάσει. Θα μπορούσε η ελληνική έκδοση να είναι πολύ πιο προσεγμένη.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Σελίδες: 408 | Τιμή: 14,90€| Μετάφραση: Παναγιώτης Δρεπανιώτης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις