Το κουρδιστό πουλί / Χαρούκι Μουρακάμι

Ακόμη ένα βιβλίο του Χαρούκι Μουρακάμι ήρθε για να με ενθουσιάσει…Το Κουρδιστό Πουλί (Εκδόσεις Ωκεανίδα, 2005) είναι όπως αναφέρουν και πολλοί κριτικοί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα έργα του, με ενθουσίασε πολύ περισσότερο και από το προηγούμενο που είχα διαβάσει (Μετά τον σεισμό, Εκδόσεις Ωκεανίδα, 2005).

Θυμάμαι πολύ καλά ότι την προηγούμενη φορά από τις πολλές ιστορίες του βιβλίου «Μετά τον σεισμό» είχα ξεχωρίσει αυτή που μια γυναίκα φεύγει από το σπίτι που μένει με τον σύζυγό της και τον εγκαταλείπει με την δικαιολογία ότι είναι «άδειος». Θα λέγαμε πως η ιστορία αυτή είναι ο βασικός κορμός για τη πλοκή του βιβλίου Το κουρδιστό πουλί.

Ο Τόρου Οκάντα μένει 6 χρόνια μαζί με τη σύζυγό του, Κουμίκο. Η ξαφνική εξαφάνιση της πολυαγαπημένης τους γάτας θα φέρει πραγματικά απρόσμενες συνέπειες στη ζωή τους. Μα πως γίνεται αυτό; Είναι η αφορμή για κάτι που θα αλλάξει τις ζωές τους για πάντα. Η Κουμίκο γίνεται όλο και πιο απόμακρη μέχρι που θα συμβεί το μοιραίο και την εξαφάνιση της γάτας τους θα διαδεχθεί αυτή της ίδιας…

Από τους σημαντικούς χαρακτήρες του βιβλίου είναι και ο αδερφός της Κουμίκο, Νομπόρου Γουατάγια με τρομερά ισχυρή προσωπικότητα, είναι ανερχόμενος πολιτικός και έχει απίστευτη επιρροή στα ΜΜΕ.

Η μέχρι στιγμής ανιαρή ζωή του Οκάντα θα αλλάξει τελείως. Η νέα κατάσταση που θα αναγκαστεί να αποδεχτεί θα τον κάνει να έρθει σε επαφή με διάφορους αφανείς ήρωες που με τον ιδιαίτερο και σουρεαλιστικό τρόπο με τον οποίο δημιουργεί ο Μουρακάμι δίνουν νόημα σε κάθε μία από τις πολλές σελίδες του βιβλίου…

Θα λέγαμε πως ένα αρκετά μεγάλο μέρος του βιβλίου δίνει ζωή στη σιωπηλή ύπαρξη του κυρίου «Κουρδιστό Πουλί» (ψευδώνυμο του Τόρου Οκάντα), που θα αποφασίσει να αφήσει τη δουλειά του για να ξαναβρεί τον εαυτό του.

Το Κουρδιστό Πουλί είναι ένα ταξίδι σε ένα ατελείωτο όνειρο από αυτά που μιλάνε για τη σύγχρονη μοναξιά αλλά και την εσωτερική αναζήτηση της ταυτότητάς μας…

Από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσίες στο βιβλίο είναι και αυτή της Μαγιού Κασαχάρα με τα πολλά γραμματά της προς τον Κύριο «Κουρδιστό Πουλί», κάθε ένα και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα οποία του εξιστορεί την καθημερινότητά της και ότι την απασχολεί σε αυτή. Η Μαγιού αποφάσισε να αυτονομηθεί από πολύ νωρίς προσπαθώντας να στηρίξει της αβέβαιες επιλογές της.

Επίσης ενδιαφέρον χαρακτήρας του βιβλίου είναι και ο υπολοχαγός Μαμίγια που εξιστορεί με τον τρόπο του τα τραγικά γεγονότα των πολέμων της δεκαετίας του 40.

Οι ιστορίες παίζουν με το υποσυνείδητο όπου συμβαίνουν πολλά άγνωστα αλλά και πολλά σημαντικά πράγματα στις ζωές μας καθώς είναι αυτό που υποκινεί τις πράξεις μας…

Το κουρδιστό πουλί

Είναι αυτό που συμβαίνει και με τις ταινίες, χρειαζόμαστε συνδυασμούς σουρεαλιστικών και υπερβολικών καταστάσεων για να καταφέρουν να μας αγγίξουν και να μας επηρεάσουν, αλλιώς θα πούμε ότι είναι σαν όλα τα άλλα που έχουμε δει στο παρελθόν… Το ίδιο ακριβώς νομίζω συμβαίνει και με τα βιβλία.

Πολλά από τα ερωτήματα του βιβλίου δεν θα απαντηθούν αλλά και αυτό μερικές φορές έχει τη «γλύκα» του. Το βιβλίο είναι γεμάτο από μισοτελειωμένες ιστορίες αλλά και από απότομες αποχωρήσεις και αφίξεις που έχουν ως κοινό κορμό τη διάσταση των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Μαζί με όλα αυτά συνδυάζονται καταπληκτικά αναμνήσεις από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο καθώς και αφηγήσεις για κάτι πηγάδια… καθώς ο Οκάντα θα προσπαθήσει να βρει τον εαυτό του μένοντας για ένα μεγάλο διάστημα στον πάτο ενός πηγαδιού, είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεφύγει από τη πραγματικότητά του…

Το Kουρδιστό πουλί είναι ένα βιβλίο που δεν θα ξεχάσετε εύκολα. Η φοβερή γραφή του Μουρακάμι κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον και ειδικά ο συνδυασμός διαφόρων χρονικών στιγμών που αποκαλύπτει σιγά σιγά τα γεγονότα είναι το μυστικό για την κορύφωση της ιστορίας.

Με είδα σαν κουρδιστό πουλί που πετούσε στον καλοκαιρινό ουρανό και κούρνιαζε στο κλαδί κάποιου τεράστιου δέντρου κουρδίζοντας το ελατήριο του κόσμου. Εάν πράγματι δεν υπήρχε πια κουρδιστό πουλί, κάποιος θα ‘πρεπε ν’ αναλάβει τα καθήκοντά του. Κάποιος θα ‘πρεπε να κουρδίζει κάθε μέρα το ελατήριο του κόσμου. Αλλιώς το ελατήριο θα ξεκουρδιζόταν και το περίτεχνο αυτό σύστημα θα σταματούσε οριστικά και αμετάκλητα. Όμως ο μόνος που έμοιαζε να έχει αντιληφθεί ότι το κουρδιστό πουλί έλειπε, ήμουν εγώ.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα | Μετάφραση: Λεωνίδας Καραντζάς | Σελίδες: 863 | Τιμή: 25,36€

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις