Πώς να κάνεις με την Makineta σου τον πιο νόστιμο καφέ.

Η αλήθεια είναι ότι είχα αγοράσει τη Makineta μου χρόνια πριν, την είχα εντάξει στην καθημερινότητά μου, όμως μετά ήρθε το κύμα επιδρομής των καψουλών Nespresso και ξεχάστηκα τελείως. Όμως, τους τελευταίους μήνες την έχω καταευχαριστηθεί, κι ας απαιτεί από τον χρήστη της μεγαλύτερη φροντίδα και υπομονή από το πάτημα ενός κουμπιού. Είναι παράδοξο, όμως, αισθάνεσαι ότι περιποιείς ακόμη περισσότερο τον εαυτό σου, του ετοιμάζεις κάτι που θέλει μεταξύ άλλων και λίγο μεράκι. Την makineta μου δεν την αλλάζω με τίποτα! 

Σίγουρα θα σκέφτεσαι: αυτό το μπρίκι που το έχω κάπου καταχωνιασμένο; Κι όμως αυτό το μπρίκι που ακούει στο όνομα Makineta, μπορεί να κάνει έναν εξαιρετικό καφέ ποιότητας μόκα, που είναι πολύ κοντά στην κατηγορία των καφέ espresso. Κάποιοι μπορεί να το έχουν δοκιμάσει ήδη και να μην έχουν καλή εμπειρία, ίσως γιατί ετοίμασαν τον καφέ σε δυνατή φωτιά… Γι’ αυτό όμως είμαι εδώ να σας δώσω πολλά μυστικά για να στεφτεί αυτή η αποστολή με απόλυτη επιτυχία. Ιδού:

Ξεκινάμε από τα πιο βασικά, αγοράζουμε καφέ εξαιρετικής ποιότητας, κι αν είναι δυνατόν, τον αλέθουμε εμείς με έναν μύλο λίγο πριν τη χρήση. Προτείνεται ως ποικιλία o Arabica καθώς αναδύει πολύ ιδιαίτερα αρώματα.

Τοποθετούμε στη βάση της Makineta ζεστό νερό μέχρι τη βαλβίδα ασφαλείας.

Τοποθετούμε τον τριμμένο καφέ στο μεταλλικό φίλτρο. Γεμίζουμε μέχρι πάνω, χωρίς να πατήσουμε καθόλου τον καφέ. (Αυτή η συνήθεια που έχουμε όλοι μας δει, είναι για της μηχανές espresso όχι για τη Makineta) Θα πρέπει να είναι αφράτος, οπότε δεν τον πατάμε καθόλου. Γεμίζουμε μέχρι πάνω το φίλτρο με καφέ ανεξάρτητα της ποσότητας του πόσιμου καφέ που θέλουμε να κάνουμε. Η Makineta έχει διάφορα μεγέθη και κάθε μέγεθος είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να κάνει πάντα την ίδια ποσότητα καφέ. Η δική μου είναι μεγέθους 6.

Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τον καφέ που περισσεύει από το μεταλλικό φίλτρο, προσέχοντας να μην υπάρχουν κόκκοι στη βάση της Makineta, ώστε να μην έχουμε καμία διαρροή νερού, και βιδώνουμε στη βάση πολύ καλά το πάνω μέρος της.

Τοποθετούμε τη Makineta στις εστίες μας σε μέτρια φωτιά και περιμένουμε με ανοικτό το καπάκι.

Σε περίπου 3-4 λεπτά το νερό βράζει, περνάει από το μεταλλικό φίλτρο και αναδύεται στο πάνω μέρος της Makineta ο φρεσκοφτιαγμένος μας καφές. Τότε είναι που κλείνουμε την φωτιά της εστίας μας και περιμένουμε να γεμίσει η ποσότητα με καφέ. Μόλις αρχίζει να αναβλύζει με μεγαλύτερη ταχύτητα και να ακούγεται ένας «καταπληκτικός» ήχος, κλείνουμε το καπάκι, αφαιρούμε τη Makineta από τη φωτιά και βρέχουμε το κάτω μέρος της με κρύο τρεχούμενο νερό ώστε να σταματήσει ο βρασμός.

Μπορούμε να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τον καφέ μας. Αυτή ήταν μια εμπειρία Makineta 🙂

Makineta

*** Πολύ σημαντικό είναι ότι μετά από κάθε χρήση θα πρέπει να γίνεται πολύ καλός καθαρισμός και να παρατηρούμε το χρώμα από το μεταλλικό φίλτρο και το λάστιχό του, που θα πρέπει να είναι λευκό. Αν δούμε ότι είναι καφέ, σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε το λάστιχο. Όταν αποθηκεύουμε την Makineta βιδώνουμε πολύ απαλά τη συσκευή, δεν χρειάζεται τα ταλαιπωρούμε τα λάστιχα όταν δεν λειτουργεί!

*** Στο κέντρο της Αθήνας μπορούμε να βρούμε ανταλλακτικά λάστιχα και μεταλλικά φίλτρα στο κατάστημα Λουμίδη στην Ομόνοια. Είναι πολύ οικονομικά. Υπάρχει συσκευασία με 3 λάστιχα και ένα μεταλλικό φίλτρο που κοστίζει περίπου 3 ευρώ.

Τώρα ξέρεις όλα τα μυστικά, καλή επιτυχία 🙂

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις