Ηδονή στον κρόταφο / Ζυράννα Ζατέλη

Η Ζυράννα Ζατέλη μας παρουσιάζει στο βιβλίο της Ηδονή στον κρόταφο σε ένα «Ζατελικό» σύμπαν που προσπαθεί να μας φέρει πιο κοντά στη Ζυράννα ως άνθρωπο.

Η έκδοση της Ηδονής στον Κρόταφο αλλά και του νέου βιβλίου της που όπως ανακοινώθηκε από τις Σελίδες του Καστανιώτη θα κυκλοφορήσει κάπου τον Δεκέμβριο (αν και δεν έχουμε μάθει περαιτέρω πληροφορίες εκτός από τον τίτλο του και ότι αναφέρεται στην γάτα της Σέρκα), αποτελούν παρένθετες εκδόσεις ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή του επιλόγου της τριλογίας Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους, που όπως υπολογίζεται θα πάρει τη γνωστή 7ετία από το Πάθος Χιλιάδες Φορές (2009) μέχρι να εκδοθεί.

Η Ηδονή στον Κρόταφο αποτελεί μια συγκέντρωση 9 αφηγημάτων που προηγουμένως είχαν εκδοθεί σε διάφορα μέσα είτε ηλεκτρονικά είτε έντυπα. Θα λέγαμε πως η έκδοσή του είναι μια προσπάθεια προσέγγισης της Ζυράννας ως άτομο. Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο μας παρουσιάζει πράγματα που δεν γνωρίζαμε, για την καθημερινότητά της, τα εφηβικά/νεανικά της χρόνια κτλ. Είναι αλήθεια πως σε μερικούς θα φανούν ιστορίες καθαρά μυθοπλαστικές που είναι δύσκολο να τα πιστέψουμε, όμως σε άλλους όπως και στον υποφαινόμενο αποτελούν μια από τις πολλές πτυχές του «Ζατελικού» κόσμου που τόσο μας ενδιαφέρει να μας τροφοδοτούν.

Καταλαβαίνω όμως ότι για πολλούς μπορεί να είναι μια απογοήτευση και ότι έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όλους μας βιβλία όπως η τριλογία της, οι λύκοι κτλ. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι αυτή είναι η μοναδική δουλειά της και ότι δεν μπορεί να επιστρέφει μόνο κάθε 7 χρόνια για να σταθεί οικονομικά…για πολλά χρόνια το έκανε, πρέπει όμως να καταλάβουμε πως τα πράγματα έχουν αλλάξει…

Τι περιέχει όμως το βιβλίο αυτό;
Μαθαίνουμε πως προέκυψε ο τίτλος «Ηδονή στον κρόταφο», καθώς και μια φοβερή ιστορία με την αφιέρωση ενός τραγουδιού του Σαββόπουλου από τον ίδιο στην Ζυράννα. Επίσης, την αφήγηση κάποιων σατανικών συμπτώσεων, μία από αυτές αφορά τα γενέθλια του Βαν Γκογκ αλλά και την απρόσμενη φυγή της στη Γερμανία και μετέπειτα στην Ιταλία παρακινημένη από έρωτα, πάντα με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο.
Ακολουθούν ιστορίες για την εμμονή της με τα τσιγάρα Σαντέ, που όπως μάθαμε από την εκπομπή Παρασκήνιο της ΕΡΤ με αφιέρωμα στη ζωή της, τα χαρτιά που εμπεριέχονται σε κάθε πακέτο είναι αυτά που χρησιμοποιεί για να γράφει τα όνειρά της σε καθημερινή βάση.
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αλλά και παράξενες στιγμές είναι το περιστατικό με τον συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη που έκανε χρέη καλού Σαμαρείτη όταν η Ζυράννα ήρθε στην Αθήνα για να φτιάξει τη ζωή της. Χωρίς να τη γνωρίζει της πρόσφερε στέγη, φαγητό και τη δυνατότητα να σταθεί στη συνέχεια μόνη της, ενώ το γεγονός ότι κάνανε δυο δεκαετίες να τα πούνε και ότι κυρίως η Ζυράννα δεν έκανε καμία κίνηση φαίνεται πολύ παράξενο… Εδώ ο Σαμαράκης αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ανθρώπινη πλευρά του όταν η ίδια αποφασίζει να του μιλήσει, γεμάτη ενοχές για τη στάση της, της απάντησε: Υπέροχο δεν είναι να βρισκόμαστε μετά από 20 χρόνια;

Ενώ γράφω αυτά είμαι σχεδόν στα μισά του Πάθους χιλιάδες φορές, το σίγουρο είναι πως η Ζυράννα είναι μια από τους αγαπημένους μου Έλληνες Συγγραφείς. Αξίζει να το διαβάσετε, ιδιαίτερα αν έχετε διαβάσει και κάποιο από τα μυθιστορήματά της πρώτα και σας άρεσε.

Το εξώφυλλο μου άρεσε πολύ παρότι συνεχίζεται η ιδέα να αποτελεί εξώφυλλο η ίδια σε κάθε σχεδόν βιβλίο της.

Σελίδες: 168 | Τιμή: 10 €

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις