Τετράδια ονείρων - Ζυράννα Ζατέλη

Όνειρα και μόνο όνειρα· η ουσία και η πρώτη ύλη της ιδιαίτερα αγαπημένης Ζυράννας Ζατέλη. Και ποιος δεν θα ήθελε να τρυπώσει έστω και για λίγο στο μοναδικό σύμπαν της; Αυτό το εισιτήριο μας προσφέρει το πιο πρόσφατο βιβλίο της, Τετράδια ονείρων (εκδόσεις Καστανιώτη, 2017), που συλλέγει υπό τη μορφή ημερολογίου τα πιο αξιοπρόσεκτα όνειρά της από το 1997 έως το 2001.

Ζυράννα Ζατέλη

Βέβαια αυτό αποτελεί μια μικρή παρένθεση στην ολοκλήρωση της Τριλογίας της, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018. Για τους φανατικούς αναγνώστες της Ζυράννας Ζατέλη αυτή η διαδικασία καταγραφής των ονείρων της σε καθημερινή βάση ήταν αρκετά γνωστή, αφού η ίδια είχε αναφερθεί αρκετές φορές σε αυτή την διαδικασία και είχε χαρακτηρίσει τα «πολύτιμα» όνειρα ως την μαγιά της δημιουργίας της. Δεν είχα φανταστεί όμως ποτέ ότι αυτές οι αποσπασματικές, και κατά περίπτωση χωρίς αίσθηση λογικής, σημειώσεις θα έβρισκαν τον δρόμο της έκδοσης.

Ζυράννα Ζατέλη

Αυτό έχει κάτι το πολύ ενδιαφέρον στη βάση του γιατί αν όχι σε όλα, στα περισσότερα, υπάρχει η οικία μυθιστορηματική φωνή της Ζυράννας… είναι οι λέξεις, η έκφραση, όλα αυτά για τα οποία μας αρέσει να τη διαβάζουμε και να μας εκπλήσσει. Όλα είναι εκεί, εδώ βέβαια σε μικρότερη-αποσπασματική κλίμακα. Αυτό είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο θα ήταν καλύτερα να διαβάσουμε το βιβλίο: ένα δώρο για τους φανατικούς αναγνώστες της, χωρίς να είναι κατ΄ εμέ το πρώτο βιβλίο που θα έπρεπε να προταθεί σε κάποιον που δεν έχει ήδη διαβάσει κάποιο άλλο από τα βιβλία της. Σε αυτή την περίπτωση θα πρότεινα το Περσινή αρραβωνιαστικιά ή το Και με το φως του λύκου επανέρχονται.

…δεν υπάρχει αθωότητα στο τυχαίο.

Πολλές οι ενδιαφέρουσες στιγμές και οι ανεπανάληπτοι συνειρμοί που παίζουν με την πραγματικότητα και την τύχη της μοίρας, χρόνια μετά· κάποιες φορές είναι ανατριχιαστικό το πώς το σύμπαν εκπληρώνει ακόμη και τα πιο απίθανα και σκοτεινά όνειρα της Ζυράννας.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το πώς σχολιάζει η ίδια κάποια από τα όνειρα αυτά στο σήμερα, υποδεικνύει ποια αποτέλεσαν τις άμεσες εμπνεύσεις για συγκεκριμένα γεγονότα στα βιβλία της, αναφέρει ποια από αυτά εκπληρώθηκαν ανέλπιστα μετά από χρόνια, ποια από αυτά ήταν η πιο αξιοπρόσεκτη βουτιά στο ασυνείδητο, και πολλά άλλα.

Αναμφισβήτητα αποτέλεσε το εκδοτικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού, ένα πολύτιμο βιβλίο για όλους τους αναγνώστες της Ζυράννας που μας επέτρεψε να δούμε ακόμη και τα πιο μύχιά όνειρά της και να την κατανοήσουμε καλύτερα. ♦

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Σελίδες: 240 | Τιμή: 15,90€

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις