Σενάριο γάμου / Τζέφρυ Ευγενίδης

Σίγουρα ένα από τα βιβλία που με ενθουσίασαν περισσότερο μέσα στο 2012, το Σενάριο Γάμου του ελληνοαμερικανού Τζέφρυ Ευγενίδη κυκλοφορεί από από τις Εκδόσεις Πατάκη και στην ελληνική αγορά από τον Μάρτιο του 2012.

Ο Ευγενίδης δεν θέλει συστάσεις, συγγραφέας των ήδη από αρκετά χρόνια καταξιωμένων τίτλων όπως το Αυτόχειρες Παρθένοι και Middlesex, επιστρέφει με το Σενάριο Γάμου, βιβλίο πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενά του. Αυτοί που ψάχνουν για το Middlesex 2 καλύτερα να αρκεστούν στο να το ξαναδιαβάσουν καθώς μιλάμε για ένα βιβλίο με τελείως διαφορετική προσέγγιση. Όπως δήλωσε και ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC, θέλει να επικεντρώνεται και να εμβαθύνει πλέον σε λιγοστούς χαρακτήρες και σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ζωή τους.

Η ιστορία του βιβλίου αποτελεί ένα ταξίδι σε ένα ερωτικό τρίγωνο με μια μοντέρνα γραφή μεταξύ της Μάντλιν, του Λέναρντ και του Μίτσελ. Και οι τρεις βρίσκονται στο τέλος των σπουδών τους, σε ένα στάδιο αλλαγών που είναι σκληρό για κάθε νέο, ενώ η είσοδος στον πραγματικό κόσμο τους αναταράσσει και κανένας τους δεν ξέρει τον δρόμο για την ευτυχία. Λέναρντ και Μίτσελ για να αγαπήσουν την Μάντλιν θα πρέπει να αγαπήσουν ή τουλάχιστον να αντέξουν πρώτα τους εαυτούς τους. Ακούγεται κλισέ αλλά ο Ευγενίδης έχει ένα μοναδικό τρόπο να προσεγγίσει το θέμα.

Τζέφρυ Ευγενίδης

Η Μάντλιν, φοιτήτρια αγγλικής λογοτεχνίας γράφει την πτυχιακή της με θέμα την Τζέιν Όστεν και την Τζορτζ Έλιοτ, συγγραφείς που ανέδειξαν το γάμο και το καθιέρωσαν ως το σημαντικότερο συστατικό των αγγλικών μυθιστορημάτων του 19ου αιώνα. Η Μάντλιν ερωτεύεται παράφορα τον γοητευτικό αλλά μανιοκαταθλιπτικό Λέναρντ, ενώ ο ελληνικής καταγωγής φίλος της Μίτσελ πιστεύει πως η Μάντλιν είναι προορισμένη να γίνει γυναίκα του. Ο ίδιος ταξιδεύει ανά τον κόσμο για να βρει το νόημα της ζωής του μακριά από τη Μάντλιν ενώ η σκέψη της τον καταδιώκει.

Μου αρέσουν τα βιβλία που δεν μπορώ να κρίνω εύκολα τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές των ηρώων, όπως μου συνέβη και στην Ελευθερία του Φράνζεν αλλά και στο Ψίθυροι καρδιάς της Ταίλερ, έτσι και στο Σενάριο γάμου, η πλοκή είναι τόσο καλή που τα αρνητικά χαρακτηριστικά των ηρώων (που είναι αρκετά) κάνουν πιο αληθινή και ενδιαφέρουσα την ιστορία. Ο Ευγενίδης μας παρουσιάζει μια πιο μοντέρνα εκδοχή για το θέμα του γάμου. Άραγε τι απέγιναν οι έρωτες του 19ου αιώνα; Θα μπορούσαν να σταθούν στον χρόνο μετά τα τόσα σημαντικά ζητήματα που άλλαξαν τη συμπεριφορά των δυο φύλων στον αιώνα μας; Μπορεί η ιστορία της Μάντλιν να παραλληλιστεί με της ηρωίδες της Όστεν;

Αξίζει να το διαβάσετε, είναι μια ιστορία ολοκληρωμένη και ιδιαίτερη. Το publishing ακολουθεί την ξένη γραμμή των Rodrigo Corral και Adly Elewa με το πανέξυπνο design. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου.

622 σελίδες | 19,90 €

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις