Ψίθυροι της Καρδιάς / Anne Tyler

Πολύ μου αρέσουν τα βιβλία που είναι πολύ δύσκολο να κρίνεις τους χαρακτήρες και τις πράξεις τους (μου συνέβη και στην Ελευθερία του Franzen), και το βιβλίο της Anne Tyler, Ψίθυροι της Καρδιάς είναι ένα από αυτά.

Είναι αρκετά γνωστό πως η Tyler ξέρει καλύτερα από τον καθένα να αναλύει την ασταμάτητη δυσκολία που παρουσιάζουν οι οικογενειακοί δεσμοί και μας το αποδεικνύει εδώ.

Η χαρούμενη οικογένεια φαίνεται. Μήπως έκανε λάθος αυτός που το είπε; Σε ένα οικογενειακό τραπέζι ακόμη και όταν κάποιος τρώει και δεν μιλάει, ή αντίθετα κάποιος που μιλάει ασταμάτητα δείχνει τη δυσανασχέτηση του.

Η Pearl, μια γυναίκα 85 χρόνων θέλει να αφεθεί στον θάνατο, αλλά πριν το κάνει προτιμά να θυμηθεί μερικά από τα σημαντικά πράγματα που συνέβησαν στη ζωή της και αρχίζει όταν μια Κυριακή του ’44, ο άνδρας της Beck πήρε μερικά από τα πράγματά του και έφυγε χωρίς να πει λέξη…

Την επόμενη ημέρα από το πρωινό έλλειπε ένα πρόσωπο, αλλά η Pearl δεν μπόρεσε να πει κάτι στα τρία παιδιά της, Cody, Jenny και Ezra. Αυτό που έκανε ήταν να μάθει να ζει χωρίς αυτόν μεγαλώνοντάς τα χωρίς χάδια ή καλές κουβέντες… ‘Ίσως αυτή η απώλεια να την έκανε δύστροπη ή ψυχρή, αλλά ήταν πάντοτε δίπλα τους.

Τα χρόνια πέρασαν και κάθε ένας τους μεγάλωσε διαφορετικά και ο μόνος που φαίνεται να απολαμβάνει την μονότονη ζωή του είναι ο Ezra, ιδιοκτήτης πια του εστιατορίου Νοσταλγία. Είναι το μέρος που περνάει την ώρα της η οικογένεια, πάντα όμως υπάρχει ένα κενό, για κάποιον που πρέπει να επιστρέψει ή να φθάσει…

Ένα βιβλίο που αγγίζει τον καθένα και που μας κάνει συνένοχους σε ένα δύσκολο και πολύπλευρο οικογενειακό σκηνικό, κάνοντάς μας σχετικά από νωρίς να βρούμε τον ήρωα του καθενός, να ταυτιστούμε και να κρίνουμε τις συμπεριφορές αν και είναι δύσκολο…

Το διάβασα στην ισπανική του έκδοση (Lumen) (Reunión en el restaurante Nostalgia/ Συνάντηση στο εστιατόριο Νοσταλγία), ενώ η ελληνική ακούει στο όνομα Ψίθυροι της Καρδιάς. Όπως καταλαβαίνετε προτιμώ την ισπανική έκδοση και τίτλο. Η ελληνική έκδοση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος.

Σελίδες 387 / 12,78€

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις