Κέικ φραγκοστάφυλου με καρύδια

Λατρεύω τις εύκολες και νόστιμες συνταγές. Αυτή είναι σίγουρα μια τέτοια περίπτωση: υλικά που σχεδόν όλα τα έχουμε στην κουζίνα, μια-δυο κινήσεις με το σύρμα μας και κατευθείαν στον φούρνο.

Αυτή τη συνταγή θα τη δοκιμάσεις και θα την κάνεις ξανά και ξανά, θα την προσαρμόζεις με τα φρούτα της επιλογής σου… και θα είναι το ιδανικό πρωινό-απογευματινό σνακ σου.




Αυτή τη φορά επέλεξα να βάλω φραγκοστάφυλα, αλλά είναι τέλειο και με μύρτιλα ή βατόμουρα. Και εννοείται γίνεται και με φράουλες ή κεράσια. Το αποτέλεσμα μοιάζει με ένα γλασαρισμένο κέικ, που όμως δεν είναι. Όλη τη δουλειά την κάνει το ξυνόγαλα που κάνει το κέικ υπερ-αφράτο. Πάμε να δούμε τα υλικά;

  • 340 γραμμάρια ξυνόγαλα
  • 1 λεμόνι (χυμός+ξύσμα)
  • 170 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο (λιωμένο και κρύο)
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 2 βανιλίνες ή ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 250 γραμμάτια λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 ½ κουταλάκια του γλυκού baking powder
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 310 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γραμμάρια φραγκοστάφυλα/μύρτιλα/βατόμουρα/φράουλες/κεράσια*
  • 85 γραμμάτια καρύδια ή άλλο ξηρό καρπό
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική για το πασπάλισμα

*χρησιμοποιήσα κατεψυγμένα φραγκοστάφυλα. Τα άφησα εκτός κατάψυξης τουλάχιστον 40 λεπτά για να έρθουν σε μια «κανονική» θερμοκρασία. Προφανώς, τα φρέσκα φρούτα τα χρησιμοποείς κατευθείαν.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμένουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
  • Βάζουμε τον χυμό από λεμόνι στο ξυνόγαλα και το αφήνουμε να καθήσει περίπου 10-15 λεπτά. Αυτό θα δημιουργήσει την sour creme, που θα κάνει το κέικ μας υπερ-αφράτο.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα το ξυνόγαλα, το λυωμένο βούτυρο, τα αυγά, τη βανιλίνη/βανίλια, το ξύσμα από το λεμόνι και το αλάτι, μέχρι να δημιουργηθεί ένα καλά χτυπημένο και ενιαίο μείγμα.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα στερεά υλικά με αυτή τη σειρά: baking powder, μαγειρική σόδα και κανέλα, ανακατεύοντας καλά πριν την προσθήκη κάθε υλικού. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε καλά το αλεύρι που έχουμε κοσκινίσει από πριν.
  • Με μια μαρίζ με κυκλικές κινήσεις ανακατεύουμε τα φραγκοστάφυλα ή όποιο άλλο φρούτο έχουμε επιλέξει.
  • Βάζουμε το μείγμα μας σε ταψάκι ή πιρέξ με αντικολλητικό χαρτί. Το δικό μου είναι διάστασης 30χ22 εκατ. που είναι ιδανικό για την ποσότητα του μείγματος. Ισιώνουμε το μείγμα καλά με τη μαρίζ και προσθέτουμε από πάνω τα καρύδια. Πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη (2 κουτ. της σούπας) και ψήνουμε για 50-60 λεπτά στο προτελευταίο ράφι του φούρνου.
  • Τσεκάρουμε αν έχει καλοψηθεί με ένα καθαρό μαχαίρι. Αν βγαίνει καθαρό σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Βγάζουμε από τον φούρνο το ταψάκι και το αφήνουμε για 10 λεπτά όπως είναι στον πάγκο μας. Το βγάζουμε από το ταψάκι και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως με τη λαδόκολλα σε μια σχάρα.

Απολαμβάνουμε το υπέρτατο αυτό κέικ.

Β.

Είναι μια συνταγή της Melissa Clark.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις