Τα podcast που αξίζουν την προσοχή σου

Τα podcast έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, χαίρομαι που είναι ένα μέσο που δείχνει να ανθίζει τελευταία στην Ελλάδα ―νομίζω πως την αρχή την έκανε δειλά δειλά η LIFO, που με την έντονη επιδράστικότητά της επέβαλε στην αγορά αυτό το ιδιαίτερα εθιστικό μέσο―. Μας κάνουν παρέα, μας ψυχαγωγούν,  κάποια από αυτά έχουν πολύ συγκεκριμένη θεματική και το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι τα απολαμβάνουμε όποτε το επιθυμούμε.

Αρκετά άλλαξαν από το προηγούμενο άρθρο με τα podcast που είχα ξεχωρίσει κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας. Πλέον έχουν ξεμυτίσει αρκετά podcast με θέμα το βιβλίο, πράγμα πολύ ενθαρρυντικό για την αγορά του βιβλίου και τους αναγνώστες του. Αυτά είναι τα podcast που ξεχώρισα την περίοδο αυτή:

1 // Οι Μέρες του Γιώργου Σεφέρη

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναγνωστική απόλαυση από το να ανακαλύπτεις το προσωπικό ημερολόγιο του Γιώργου Σεφέρη, και να βλέπεις μέσα από τη καθημερινή αλλά έντονα ποιητική του ματιά όσα γεγονότα σημαντικά ή μη τον καθόρισαν. Η LIFO και ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος επιμελήθηκαν μια σειρά 20 επεισοδίων από τις Μέρες του Γιώργου Σεφέρη σε μια συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Μην το χάσετε, τα αποσπάσματα, η μουσική και η γενικότερη αισθητική μόνο θα σας εμπνεύσουν.

Ακούστε εδώ το πρώτο επεισόδιο.
Ξεκινήστε και να διαβάστε τον πρώτο τόμο από τις Μέρες του ημερολογίου.

2 // Να ένα βιβλίο!

Μια πολύ ωραία άφιξη στον βιβλιοφιλικό κόσμο των Podcast. Το Να ένα βιβλίο! έχει τη φροντίδα του Κώστα Κατσουλάρη, που εκτός από συγγραφέας έχει και την επιμέλεια ενός από τα πιο σοβαρά και αξιόλογα βιβλιοφιλικά site, το Book Press. Δεν κουραζόμαστε να μιλάμε αλλά και να ακούμε συνεχώς για τη λογοτεχνία, για νέα ή παλαιότερα βιβλία που αξίζουν την προσοχή μας. Το πρώτο επεισόδιο είναι χορταστικό! Αναμένουμε και τα νεότερα.

3 // Storyteller’s podcast

Ένα βιβλιοφιλικό podcast με τη φροντίδα και τη γνώριμη φωνή της Επιστήμης Μπινάζη, για όλους εμάς που θέλουμε να διαβάσουμε ένα καλό βιβλίο αλλά και να ανακαλύψουμε δεύτερες και τρίτες αναγνώσεις πίσω από τα βιβλία, που θα μας οδηγήσουν προοδευτικά και σε άλλες λογοτεχνικές προτάσεις. Ένα απολαυστικό επεισόδιο ήταν αυτό για το μυθιστόρημα του Sebastian Barry, Χίλια φεγγάρια (εκδόσεις Ίκαρος 2020, μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου). Ανακαλύψτε όλα τα επεισόδια εδώ.

4 // Pulp Fiction

Σινεμά και πάλι σινεμά, μέσα από την προσωπικότητα του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου και τη βαθιά του γνώση και ενσυναίσθηση σε όλα τα θέματα που άπτονται της έβδομης τέχνης. Η γνώριμη φωνή του και η ψυχραιμία του με εμπνέουν να μάθω περισσότερα για συγκεκριμένους σκηνοθέτες ή δημιουργούς. Απήλαυσα το επεισόδιο με καλεσμένη την Τίνα Μανδηλαρά όπου έγινε μια βιβλιο-κινηματογραφική ανασκόπηση για το 2020, αλλά και αυτό με αφορμή το ντοκιμαντέρ του Πάνου Βλάχου για την άγνωστη ―σε μένα― ιστορία περί «κλεψιάς» του Σπύρου Λούη.

BONUS //  ASMR Sleep Recordings

Ως μπόνους, δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε ένα podcast που με έχει βοηθήσει πολύ το τελευταίο διάστημα, όχι να κοιμηθώ, όπως μπορεί να αναφέρει ο τίτλος του, αλλά να μου δώσει την ηρεμία ώστε να συγκεντρωθώ σε κάτι πιο αποτελεσματικά, όπως η ανάγνωση. Ήχοι βροχής με λίγες δόσεις κεραυνών, απαλοί ήχοι και ψίθυροι θα σε βοηθήσουν να αφοσιωθείς σε κάτι που θέλει τη συγκέντρωσή σου. Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς!

Έχεις να μου προτείνεις κάτι που αξίζει να ακούσω;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις