Ένα κέικ για να είναι κάθε μέρα Χριστούγεννα

Αυτό το κέικ που θυμίζει φανουρόπιτα είναι φτιαγμένο με όλα τα αγαπημένα μου αρώματα, αυτά που κρύβουν έντονα το στοιχείο της νοσταλγίας όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι, το τζίντζερ… και η κανέλα. Σα να λέμε Χριστούγεννα ή μελομακάρονα. Είναι στις βασικές συνταγές που φτιάχνω τακτικά, γιατί είναι γρήγορο, πανεύκολο και σούπερ υγιεινό, αφού δεν έχει πολλή ζάχαρη, καθόλου βούτυρο ή αυγά.

Τα αρωματικά, μπορείτε να τα προσαρμόσετε στα γούστα σας και εννοείται πως μπορείτε να προσθέσετε αμύγδαλα ή καρύδια (περίπου 150γρ). Η παρακάτω εκδοχή είναι αυτή που προτιμώ περισσότερο (δεν έχει ξηρούς καρπούς):

ΥΛΙΚΑ:
150γρ. σταφίδες ξανθές
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
ξύσμα από ένα λεμόνι μικρό (αλλιώς από μισό λεμόνι μεγάλο)
1+1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλλο
1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού σόδα
200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (είναι σχετικά άγλυκο, μπορείτε να τσιμπίσετε τη ζάχαρη έως τα 280γρ. αν το προτιμάτε πιο γλυκό)
500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250ml. ηλιέλαιο
250ml. χυμό πορτοκάλι
1 βανιλίνη
μια πρέζα αλάτι
σουσάμι για το πασπάλισμα (περίπου 2 κουτ. σούπας)




ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.

Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε τις σταφίδες και περίπου τη μισή ποσότητα από τον χυμό πορτοκάλι. Ο χρόνος προετοιμασίας για το μείγμα μας θα είναι αρκετός για να μαλακώσει τις σταφίδες ώστε να είναι όσο πιο ζουμερές γίνεται.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα δύο ξίσματα (πορτοκάλι + λεμόνι). Με ένα κουτάλι προσπαθούμε να λιώσουμε τα ξίσματα πάνω στη ζάχαρη. Ανακατεύουμε για περίπου 2-3 λεπτά, ώσπου η ζάχαρη να έχει υγρανθεί αρκετά και να έχει πάρει όλα τα αρώματα από το λεμόνι και το πορτοκάλι. Με αυτό το μυστικό έχουμε εκμεταλευτεί στο μέγιστο τα αρώματά τους.

Προσθέτουμε στη ζάχαρη το χυμό πορτοκάλι που δεν χρησιμοποιήσαμε για τις σταφίδες και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα σύρμα για να βοηθήσουμε τη ζάχαρη να λιώσει. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά.

Ήρθε η ώρα να προσθέουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο για να είναι ανάλαφρο), τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το τζίντζερ, τη βανιλίνη και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ).

Θα δείτε ότι το μείγμα πλέον έχει αποκτήσει σώμα, είναι αρκετά αφράτο.
Προσθέτουμε και τις σταφίδες μαζί με τον χυμό και κάνουμε το τελευταίο καλό ανακάτεμα.

Αν επιλέξουμε να βάλουμε ξηρούς καρπούς (καρύδια/αμύγδαλα), τώρα είναι η στιγμή.

Βάζουμε το μείγμα μας σε ταψάκι με λαδόκολλα (το δικό μου είναι μακρόστενο διάστασης 30Χ23εκ.) Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 40 λεπτά, στις αντιστάσεις.


Ελπίζω να το δοκιμάσεις και να μου πεις σχόλια!
Μπορείς κι εσύ να το κάνεις όλη τη χρονιά για να είναι κάθε μέρα Χριστούγεννα!

Β.

Αναζήτησε εδώ τα προϊόντα της συνταγής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις