Μέρες Γ’ – Γιώργος Σεφέρης

«…Δεν πιστεύω σ’ αυτούς τους ανθρώπους που φλυαρούν, ή στους άλλους που δεν ξέρουν τι κάνουν· δεν εννοώ να βουλιάξω μέσα στην απερίγραπτη μιζέρια των χαρακτήρων – πιστεύω σε δυο-τρεις ιδέες που προχωρούν, και τώρα ακόμη, ύστερ’ από χιλιάδες χρόνια, σ’ αυτή τη γλώσσα. Γι’ αυτές τις δυο-τρεις ιδέες που πρέπει να ζήσουν εδώ, και μονάχα εδώ θα μπορούσαν να ζήσουν καθώς τις σκέπτομαι, υπομένω αυτή την αθλιότητα».

«Μη ξεχνάς πως η στιγμή της δημιουργίας συνδέεται με την κάθε στιγμή της ζωής. Δημιουργός είναι ο δημιουργός κάθε στιγμή».

«Προσπάθησε, κάθε μέρα να θυμάσαι και να πραγματοποιείς τι πιστεύεις. Κι αν χρειαστεί κάποτε για τη ζωή σου, για το σκοπό της ζωής σου, να ξεχάσεις, να γυρίσεις πλευρό, ν’ ανασάνεις, τότε δοκίμασε ν’ αφεθείς ολότελα, να ζήσεις τυφλός για κάποιο διάστημα. Ίσως η γαλήνη που γυρεύεις να βρίσκεται ακριβώς στην ισορροπία μιας τέτοιας θέσης και μιας τέτοιας άρσης. Ζήσε ολόκληρος».

«Γράφε κάθε μέρα λίγες γραμμές για σένα. Τώρα πού ξέρεις, αυτές είναι αρκετές για να σου δείξουν σε ποιο σημείο βρίσκεσαι. Τι χάνεις και τι κερδίζεις. Ώς πού οι άλλοι σε έχουν παρασύρει. Ώς πού και ο εαυτός σου».

Η ζωή ενός συναισθήματος είναι μια εναλλαγή από θανάτους και αναστάσεις.

Οι Μέρες Γ’ του Γιώργου Σεφέρη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ίκαρος.
Βρες το βιβλίο εδώ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις