Amor Polenta, η αξέχαστη συνταγή της Pasticceria Marchesi 1824

Αυτό το κέικ με το υπέροχο όνομα του Έρωτα, που συνδυάζεται με την ταπεινή καταγωγή του (λόγω του καλαμποκάλευρου) είναι από τα πιο ντελικάτα και αρωματικά που έχω δοκιμάσει ποτέ. Το μοσχοκάρυδο μπλέκεται με το αμύγδαλο και τα αρώματα λεμονιού· το αποτέλεσμα είναι ένα κέικ που πρέπει να δοκιμάσεις ήδη.

Η εκδοχή αυτής της συνταγής προέρχεται από το ιστορικό και φημισμένο ζαχαροπλαστείο Marchesi 1824 που βρίσκεται στο Μιλάνο και αποτελεί ένα κόσμημα από μόνο του. Η συνταγή του ζαχαροπλαστείου είναι μυστική, ωστόσο με την πάροδο των χρόνων πάρα πολλοί ήταν οι pastry chef που προσπάθησαν να βρουν τα υλικά και τις σωστές αναλογίες για να το μιμηθούν. Η παράδοση θέλει το κέικ αυτό να ψήνεται σε ειδική φόρμα που δημιουργεί ραβδώσεις.

High aesthetics alert: ακολουθούν καταπληκτικές εικόνες που διαστέλλουν τα μάτια, μεγάλη προσοχή!






ΥΛΙΚΑ:

100 γρ. καλαμποκάλευρο
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. αμύγδαλα, αλεσμένα σε σκόνη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
125 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
100 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
2 αυγά
2 κρόκοι αυγών
1/3 κ.γ. μοσκοκάρυδο τριμμένο
ξύσμα από μισό λεμόνι
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το καλαμποκάλευρο, την αμυγδαλόσκονη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μαλακό σαν κρέμα. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και τα αυγά, χτυπώντας καλά. Στο τέλος ρίχνουμε τα αρωματικά.

Σταματάμε το χτύπημα και ενσωματώνουμε τα στέρεα υλικά, ανακατεύοντας με μια ελαστική σπάτουλα. Αδειάζουμε σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ στην οποία έχουμε βάλει λαδόκολλα. Με τη σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 45 λεπτά περίπου. Βγάζουμε από τον φούρνο και ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει καλά, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Αναμένω σχόλια 🙂

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις