Ό,τι χρειάζεσαι για αυθεντική pizza

Η πίτσα στο σπίτι δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά αν θες να θυμίζει κάτι από Ιταλία και ξυλόφουρνο. Με αυτή την αυθεντική συνταγή αλλά και με 2-3 tips, η πίτσα σου πλέον δεν θα είναι ένα κομμάτι ψωμιού με έξτρα υλικά. Για πάμε, σου έχει ανοίξει η όρεξη; Μαργαρίτα;

Τα υλικά είναι για 4 πίτσες, προφανώς αν σου φαίνονται πολλά, μπορείς να κάνεις τη μισή ποσότητα.

ΥΛΙΚΑ
Για το ζυμάρι:

600 ml χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 φακελάκι ξερή μαγιά
900 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1+1/2 κουταλιάς της σούπας αλάτι

Για τη σάλτσα:
2 συσκευασίες τομάτα κονκασέ (αυτή με τα ολόκληρα κομμάτια τομάτας)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη, δυόσμος κατά βούληση
σκόρδο κατά βούληση

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ τη ζάχαρη με την μαγιά. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό. Αφήνουμε το μείγμα περίπου για 10-15 λεπτά ώστε να βγουν στην επιφάνεια φυσαλίδες από τη μαγιά. Να ενεργοποιηθεί δηλαδή. Αν δεν γίνει, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με νέα μαγιά.

Σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια τρύπα στο μείγμα και προσθέτουμε το λάδι και το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε και είτε ζυμώνουμε στο χέρι, είτε με τον γάντζο του μίξερ για 10-15 λεπτά. Το τελικό μείγμα θα πρέπει να είναι μαλακό και αφράτο.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ και τοποθετούμε το ζυμάρι μας για να ξεκουραστεί. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει τουλάχιστον για μία ώρα (έως 24 ώρες για ακόμη πλουσιότερη γεύση).

Αφού αφήσουμε το μείγμα να φουσκώσει, βάζουμε το ζυμάρι μας σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο. Ζυμώνουμε λίγο και το κόβουμε στα τέσσερα (στα δύο προφανώς, αν κάνουμε τη μισή ποσότητα) και σχηματίζουμε τέσσερις καλοσχηματισμένες μπάλες.

Βάζουμε κάθε μία από αυτές σε ελαφρά αλευρωμένα μπολ, σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστούν περίπου 30-60 λεπτά. Είναι η κατάλληλη στιγμή να ετοιμάσουμε τη σάλτσα μας και να προετοιμάσουμε τα υλικά που θα βάλουμε πάνω στην πίτσα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας περίπου στους 260˚C για τουλάχιστον 20 λεπτά ώστε να έχει αναπτυχθεί μεγάλη θερμοκρασία. Αυτό είναι ένα από τα μυστικά που θα κάνει την πίτσα μας να μοιάζει με αυτές που ψήνονται σε ξυλόφουρνο, δίνοντας την χαρακτηριστική όψη που μας αρέσει να απολαμβάνουμε!

Ένα άλλο από τα μυστικά επίσης, είναι να βάλουμε ένα αναποδογυρισμένο λεπτό ταψί μέσα στον φούρνο, ήδη από την προθέρμανση και εννοείται και κατά το ψήσιμο. Αυτό θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στο να υπάρχει αυξημένη θερμοκρασία κάτω από το ζυμάρι μας. (Εκεί είναι που θα τοποθετήσουμε και τη πίτσα μας για να ψηθεί).

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας. Σπάμε τα κομμάτια της τομάτας με ένα κουτάλι και ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας. Δεν την τηγανίζουμε, δεν την βράζουμε, δεν θέλουμε να είναι βαριά και έντονη. Μπορούμε να τα χτυπήσουμε όλα στο μούλτι, προσωπικά δεν το προτιμώ.

Αφού η ζύμη μας ξεκουραστεί, παίρνουμε μια μερίδα και την ανοίγουμε προσεκτικά με τα δάχτυλά μας. Στη συνέχεια τεντώνουμε το μείγμα για να κάνει μια λεπτή βάση. Κάντο πιο λεπτό από αυτό που πιστεύεις ότι χρειάζεται να είναι γιατί κατά τη διαδικασία του ψησίματος υπολόγισε ότι θα φουσκώσει!

Αλευρώνουμε ελαφρά το αναποδογυρισμένο ταψί που ήδη καίει στον φούρνο μας και βάζουμε γρήγορα τη βάση της πίτσας, την οποία τεντώνουμε για να χρησιμοποιήσουμε στο μέγιστο την ελαστικότητα της ζύμης.

Βάζουμε 2-3 κουταλιές της σούπας από την σάλτσα της ντομάτας και προσθέτουμε τα υλικά κατά βούληση. Μια εξαιρετική επιλογή είναι να βάλουμε χοντροκομμένες ροδέλες μοτσαρέλας.

Ψήνουμε για 15 λεπτά (ναι, μόνο τόσο είναι υπεραρκετό!) και αφού βγει κόβουμε με τα χέρια φρέσκα φύλλα βασιλικού. Περιμένουμε 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρά και κόβουμε τα κομμάτια!

Καλή όρεξη!
*αναμένω σχόλια!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις