6 βιβλία για τα απομεσήμερα του Αυγούστου

Είναι οι μέρες που ξεκινάς να μετράς αντίστροφα· κανονίζεις τι θα πάρεις μαζί σου στις διακοπές, τσεκάρεις λίστες και ξανατσεκάρεις όλα αυτά που θα ήθελες να απολαύσεις πιο χαλαρά. Έτσι και για τα αγαπημένα μας βιβλία, που δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι… αλλά είναι χίλιες φορές πιο ευχάριστο να τα απολαμβάνουμε χωρίς πρόγραμμα.


Αυτά είναι έξι από τα βιβλία που θα πάρω σίγουρα μαζί μου στις διακοπές. Ελπίζω να σου δώσουν ωραίες ιδέες για τα αναγνωστικά σου ταξίδια. Με χαρά να λάβω και τα σχόλιά σου!


Ένα δικό σου δωμάτιο – Virginia Woolf (εκδόσεις Οδυσσέας)
Μετάφραση: Μίνα Δαλαμάγκα


Ένα βιβλίο που ήθελα εδώ και πολύ καιρό να διαβάσω· ένα από τα εμβληματικά δοκίμια της Virginia Woolf που έχει ως στόχο να ενισχύσει τη γυναικεία φωνή και να τονίσει τη γυναικεία ελευθερία ως ένα ενδιάμεσο βήμα για τη δημιουργία. Περισσότερα εδώ.

Ανθρωπότητα – Ai Weiwei (εκδόσεις Gutenberg)
Μετάφραση: Λένια Ζαφειροπούλου


Ο δημοφιλής και επιδραστικός καλλιτέχνης Ai Weiwei σε αυτό το βιβλίο, συγκεντρώνει σκέψεις για την προσφυγική κρίση, με αφορμή τα ταξίδια του στη Λέσβο και την Ειδομένη, μετά από τις συζητήσεις που έκανε με πρόσφυγες στα δύο μέρη. Εξαιρετική πανόδετη έκδοση, ανυπομονώ να τη διαβάσω. Περισσότερα εδώ.

Οδηγός για την καλή ζωή. Η αρχαία τέχνη της Στωικής χαράς – William B. Irvine (εκδόσεις Ίκαρος)
Μετάφραση: Αντωνία Γουναροπούλου

Ένα βιβλίο που μας βοηθά να αποφεύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα και να επικεντρωνόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και σε ό,τι βρίσκεται πραγματικά υπό τον έλεγχό μας. Σε αντίθεση με άλλες φιλοσοφικές σχολές, οι Στωικοί αναζητούν την ισορροπία στη ζωή και μας προτρέπουν να απολαύσουμε τις χαρές της χωρίς να αγκιστρωνόμαστε σε αυτές. Περισσότερα εδώ.

Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο – Jean-Paul Dubois (εκδόσεις Δώμα)
Μετάφραση: Μαρία Γαβαλά

Τo βραβείo Goncourt είναι από τα λίγα λογοτεχνικά βραβεία που εμπιστεύομαι πολύ γιατί κάπως με έναν τρόπο ταιριάζουν στα λογοτεχνικά μου γούστα. Δεν θα μπορούσα να μην πάρω μαζί μου το μυθιστόρημα του Dubois, που τιμήθηκε το 2019 από την ακαδημία Goncourt. Ένα βιβλίο για την ηθική, την επικράτηση του καλού και του κακού, την αίσθηση του δικαίου. Περισσότερα εδώ.

Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπεγκέλ – Édouard Louis (εκδόσεις Αντίποδες)
Μετάφραση: Μιχάλης Αρβανίτης


Ακόμη ένα βιβλίο που ήθελα καιρό να το διαβάσω. Ο Édouard Louis καταγράφει ένα χρονικό της ιδιαίτερα σκληρής και γεμάτη από βία εφηβείας του στη Γαλλική επαρχία, προσπαθώντας να ξορκίσει όλα τα βάρη του παρελθόντος. Όλα του τα βιβλία έχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία και συνδυάζουν με τον τρόπο τους ένα σύγχρονο ψηφιδωτό ανισότητας και ωμότητας. Περισσότερα εδώ.

Κάθε σύμπτωση έχει ψυχή – Fabio Stassi (εκδόσεις Ίκαρος)
Μετάφραση: Δήμητρα Δότση

Η Χαμένη αναγνώστρια είχε συναρπάσει κάθε βιβλιόφιλο, καθώς συνδύαζε την αγάπη όλων μας για τα βιβλία με την νουάρ αφήγηση. Ο κεντρικός του ήρωας, Βίντσε Κόρσο, επιστρέφει με μια νέα ιστορία που λειτουργεί ως ένας πολύτιμος λογοτεχνικός θησαυρός, ή όπως λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπασκόζος «Ένα μυθιστόρημα για το θαύμα της λογοτεχνίας!». Περισσότερα εδώ.

Καλά μπάνια!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις