Ένα πρωί, νωρίς / Virginia Baily

Πόλεμος, το ζήτημα δεν είναι μόνο πώς θα βγεις νικητής από αυτόν, αλλά και πώς θα καταφέρεις να τον νικάς στην καθημερινότητά σου, στην ησυχία σου. Το μυθιστόρημα της Virginia Baily Ένα πρωί, νωρίς (εκδόσεις Ίκαρος, 2016), είναι βαθιά συγκινητικό, μας υπενθυμίζει τον τρόμο των δύσκολων στιγμών και των επιπτώσεων των Πολέμων. Μου άρεσε κυρίως για τη μεγαλοψυχία πολλών από τους χαρακτήρες του.

Δεν ξέρουμε αν οι ευχές πραγματοποιούνται ή όχι, γιατί ποτέ κανείς δεν μαρτυράει στους άλλους τι έχει ευχηθεί.

Ένα πρωί, νωρίς: Ένας μαγικός τίτλος που συμβολίζει πολλά, το ξεκίνημα μιας άλλης ζωής. Ένα πρωινό που έρχεται να αλλάξει τα πάντα.

Τον Οκτώβριο του 1944 η Κιάρα Ραβέλο και ενώ είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τη Ρώμη, καταφέρνει να σώσει ένα επτάχρονο εβραιόπουλο από βέβαιο θάνατο. Οι γονείς του αναγκασμένοι να επιβιβαστούν στο τραίνο που θα τους οδηγήσει στο Άουσβιτς, αφήνουν στα χέρια μιας άγνωστης τον μονάκριβό γιο τους. Η γυναίκα αυτή δεν είναι άλλη από την Κιάρα, η οποία με άκρα μυστικότητα από τη Γερμανική αστυνομία που τους επιτηρεί διαρκώς αποφασίζει να σώσει τον Ντανιέλε και να τον μεγαλώσει σαν δικό της παιδί.

Ο Ντανιέλε, όμως δεν είναι ένα συνηθισμένο αγόρι, κουβαλάει πολλά τραύματα: αρχικά δεν μπορεί να αποδεχθεί την Κιάρα ως τη μοναδική πλέον προστάτιδά του, ενώ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και με τις ασταμάτητες τάσεις φυγής του. Ίσως και η μοίρα του να μην του έχει δώσει και άλλες επιλογές. Όπου πηγαίνουν με την Κιάρα, αφήνει διαρκώς σημειώματα προορισμένα για τη μητέρα του, ζητώντας της να έρθει να τον συναντήσει.

Σύντομα τα ναρκωτικά θα έρθουν στη ζωή του και πάλι όμως αυτό το κενό δεν θα μπορέσει να το καλύψει. Τα πράγματα θα συνεχίσουν να εξελίσσονται περίεργα για την Κιάρα η οποία ξαφνικά θα χάσει τα ίχνη του Ντανιέλε, και τα μυστικά της θα αναμιχθούν με τη σκληρή πραγματικότητα. Ο Ντανιέλε όμως δεν θα είναι πλέον εκεί, όσο και αν τον αναζητήσει. Του έσωσε μια φορά τη ζωή, τώρα πώς θα μπορέσει να τον προστατεύσει;

Η ιστορία του Ένα πρωί, νωρίς αναπτύσσεται σε 3 επίπεδα: το παρελθόν, το κοντινό παρελθόν και το σήμερα, στα οποία μεταφερόμαστε με πολύ ενδιαφέροντα γυρίσματα.

Στο σήμερα η Μαρία, μια Βρετανίδα φοιτήτρια θα συνδεθεί περίεργα με την Κιάρα, καθώς φαίνεται να υποστηρίζει ότι είναι η κόρη του Ντανιέλε μετά από μια περιστασιακή σχέση που είχε η μητέρα της μαζί του και θέλει να τον συναντήσει. Κανείς όμως δεν ξέρει που είναι. Η μοίρα τις φέρνει κοντά και μαζί θα έρθουν στο φως και όλα τα μυστικά του παρελθόντος.

Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή μας, που ότι κι αν μας έχει συμβεί, ότι κι αν έχουμε πάθει ή υποφέρει, πρέπει να τα χώσουμε όλα στον σάκο μας, να τον σηκώσουμε και να τον κουβαλήσουμε στην πλάτη μας. Να συνεχίσουμε τον δρόμο μας.

Ο ερχομός της Μαρίας πληγώνει βαθιά την Κιάρα. Νιώθει ότι το παρελθόν της έχει έρθει ξανά μπροστά της ζωντανό απαιτώντας να λάβει θέση. Κι ενώ διαβάζοντας το βιβλίο καταλαβαίνεις ότι μπορεί να έχει πολλούς λόγους να σωπάσει για πάντα και να σταματήσει οποιαδήποτε αναζήτηση, νιώθει ταυτόχρονα ότι ο Ντανιέλε δεν σταμάτησε στιγμή να είναι ευάλωτος και σε μια διαρκή ανάγκη.

Πολλές φορές η ίδια η αγάπη μιλάει από μόνη της, και αυτή μπορούμε να πούμε τελικά ότι στο βιβλίο ξεχειλίζει, γιατί τα θύματα των πολέμων δεν είναι μόνο αυτοί που έφυγαν αλλά και αυτοί που έμειναν πίσω να στηρίξουν μια νέα ζωή.

Η χρονική περίοδος του βιβλίου κάπως με έκανε να σκεφτώ την ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι, Η ζωή είναι ωραία, την οποία θέλω να ξαναδώ σύντομα.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος σε εξαιρετική μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου | Τιμή: 16,50 | Σελίδες: 448

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις