Plan B / Ζέτη Φίτσιου

Πόσο θα θέλαμε να υπάρχει ένα Plan Β, όχι για να αλλάζουμε συνέχεια τις επιλογές μας· μόνο και μόνο για να έχουμε την ασφάλεια αυτών. Το νέο θεατρικό βιβλίο της Ζέτης Φίτσιου Plan B (εκδόσεις Δωδώνη, 2015) πραγματεύεται ακριβώς αυτό.

Η ανάγνωση μυθιστορημάτων είναι αυτή που με απορροφά περισσότερο σε σχέση με άλλα είδη λογοτεχνίας. Όμως, όποτε έχω τη δυνατότητα να διαβάσω κάτι άλλο, όπως αυτό το σύγχρονο θεατρικό έργο είναι κάτι που απολαμβάνω.

Η πρώτη πράξη μάς εισάγει σε μια επίκαιρη εικόνα που δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν, ειδικά στους καιρούς που όλοι βιώνουμε. Ο Ορέστης (κεντρικός χαρακτήρας), ένας χορτασμένος άνθρωπος, είχε κάποτε όλα τα υλικά αγαθά: τη δόξα, τα χρήματα, τα πάντα σε έναν καπιταλιστικό κόσμο. Κύριο όπλο του όμως για να τα επιτύχει ήταν η διαφθορά, έτσι δεν άργησε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του.

Εκεί λοιπόν που περιμένεις να υπάρχει μια «φυσιολογική» εξέλιξη σε αυτό, εμφανίζονται οι «σωτήρες» του που είναι έτοιμοι να τον φυγαδέψουν σε ένα απομονωμένο μέρος, ένα χωριό μικρό όπου θεωρούσαν ότι θα είναι η ύψιστη φυλακή γι’ αυτόν.

Plan B

Ο Ορέστης, φυγαδεύεται για να αποφύγει τη σύλληψη και εγκαθίσταται σε ένα απρόσμενα για την καθημερινότητά του μέρος και όπου θα ξεκινήσει μια διαφορετική δράση, ένα ζύμωμα του νέου του εαυτού.

Αυτό το χωριό ήταν μια πολύ ειδική περίπτωση όμως, γιατί δεν κατάφερε να υποκύψει στις προσταγές των καιρών· ήταν ένα χωριό ελεύθερο, που πίστευε στη δύναμη και στην ενότητα των κατοίκων. Μεγάλο τους όπλο η ανάγκη τους να γλεντάνε, ίσως ένας τρόπος να ξορκίζουν το κακό.

Έτσι λοιπόν, ο Ορέστης θα εμφανιστεί εκεί, θα πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα του καθημερινότητα, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχει το λεγόμενο σχέδιο «Κεραυνός» που απειλεί την ύπαρξη και την ενότητα του χωριού. Το ζητούμενο όμως είναι κατά πόσο υπάρχει ένα δεύτερο σχέδιο, ένα Plan Β που θα κρατήσει τη ταυτότητα του χωριού αλλά και θα αλλάξει τον ίδιο τον Ορέστη.

Μου άρεσε πολύ, ήταν ένα βιβλίο που το διάβασα μονομιάς, ενώ ήταν τόσο αληθινό που φαντάστηκα τον εαυτό μου να είναι θεατής του θεατρικού (άλλωστε η δομή του ήταν καθαρά θεατρική, με τις απαραίτητες οδηγίες προς του ηθοποιούς).

Θα ξεχώριζα τη φυσικότητα των διαλόγων καθώς και το γεγονός ότι γίνεται έντονη κριτική στην προβεβλημένη πολιτική ζωή ενώ επίσης, η συγγραφέας δεν αφήνει εκτός του στοχάστρου της και τον σύγχρονο τρόπο της καθημερινότητά μας. Το χωριό αυτό είναι ένα έντονο παράδειγμα του πως η επιστροφή στην ευτυχία μας είναι στα απολύτως απλά και με όπλο την ενότητά μας.

Πολύ ενδιαφέρον είναι επίσης, ο τρόπος που αντιμετωπίζεται στην αρχή ο Ορέστης από τους κατοίκους του χωριού: Καταφθάνει ως ξένος, που απειλεί την ενότητά τους. Σύντομα όμως καταλαβαίνουν ότι μπροστά στην απειλή του χωριού από το σχέδιο «Κεραυνός», ο μόνος που μπορεί να έχει τις απαραίτητες πληροφορίες περί αυτού είναι ο Ορέστης.

Έτσι προχωράει η εξέλιξη της ιστορίας και στην ολοκλήρωσή της δεν γνωρίζεις ποιος τελικά βοήθησε ποιόν, και ίσως να μην έχει σημασία, φθάνει να υπάρχει ένα Plan B.

Το Plan B κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη. Σελίδες:78 | Τιμή: 7,42€

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις