«Mad Men» Saudade…

Τι περίεργο συναίσθημα νοσταλγίας είναι αυτό να τελειώνεις μια από τις ενδιαφέρουσες τηλεοπτικές σειρές που έχουν υπάρξει ποτέ (βέβαια ακόμη έχω ανεξίτηλο στη μνήμη μου και το Twin Peaks).

Mad Men

“I’m not a solution to your problem. I’m another problem.”
Joan Holloway

Είναι η σειρά που μετέτρεψε ολόκληρο τον διαφημιστικό κόσμο ως κάτι απόλυτα sexy και σίγουρα έγινε ένα από τα μοντέλα προς μελέτη για όσους εργάζονται στη διαφήμιση. Είμαι σίγουρος ότι πάρα πολλοί θα περιγράφουν σε λίγο καιρό πόσο τους έχει επηρεάσει αυτή η σειρά, κάτι σαν mentoring.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Yla1zxRLfl8]

Ο Don Draper, ένας «τέλειος» άνθρωπος που θα περάσει από 40 κύματα για να μας δείξει πόσο ευάλωτος μπορεί να ήταν· παρά την αψεγάδιαστη εικόνα του έκανε μια αδιάκοπη μάχη με την εσωτερική δυστυχία του.

«Η διαφήμιση βασίζεται σε ένα πράγμα: Χαρά. Και ξέρετε τι είναι η χαρά; Είναι η μυρωδιά ενός νέου αυτοκινήτου.»

Mad Men

Πέρα όμως από τον Don θα μου λείψει και η Peggy που έδειξε πόσο μπορεί να εμπνεύσει μια γυναίκα της εποχής, δοκιμάζοντας να αφοσιωθεί σε εναν αμιγώς ανδροκρατούμενο και σκληρό κλάδο. Ακριβώς ότι δεν θίχτηκε ποτέ το θέμα του εξώγαμου παιδιού της, δείχνει πόσο είχε προσπαθήσει να ξεχωρίσει και να καθιερωθεί στον κόσμο αυτό.

Mad Men

Η σειρά μού ξαναθύμησε πόσο μου αρέσουν καναπέδες, οι πολυθρόνες και οι καρέκλες με έντονα χρώματα, αλλά και πόσο δυναμική ήταν ήδη από την δεκετία των 60s η Νέα Υόρκη, μαζί με το boom της διαφήμισης.

Τελειώνοντας τη σειρά ξέρω ότι πήρα την καλύτερη πάσα, διαβάζοντας το πολυσυζητημένο μυθιστόρημα Η πόλη στις φλόγες του Garth Risk Hallberg που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος σε μετάφραση του Γιώργου Κυριαζή. Το βιβλίο μάς μεταφέρει στη Νέα Υόρκη του 1977, αλλά έχοντας φοιτήσει τις 7 σεζόν του Mad Men νοιώθεις ότι γνωρίζεις τη πόλη αυτή πολύ καλά.

Mad Men

Για τους φανατικούς που θέλουν ανά πάσα στιγμή να γευτούν το Mad Men υπάρχει αυτή η καταπληκτική λίστα στο Spotify με όλα τα μουσικά κομμάτια που ακούστηκαν στη σειρά.

Μετά το Mad Men, Η πόλη στις φλόγες… μετά από αυτό όμως τι; Ίσως κάτι μου βγαίνει για Paul Auster…και για tv το Sopranos… πάω καλά;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις