Μάγκας / Πηνελόπη Δέλτα

Ο Μάγκας της Πηνελόπης Δέλτα είναι ένα έργο που δεν πρέπει να λείπει από καμία ελληνική βιβλιοθήκη. Γιατί; Ο Μάγκας που πρωτοκυκλοφόρησε το 1935 μάς γίνεται φέτος 81 χρόνων και είναι εκεί ―παρά τις παροδικές μόδες ή τάσεις στη λογοτεχνία―για να εμπνεύσει ακόμη και τις πιο μικρές ηλικίες και να μας μιλήσει για αξίες και ιδανικά που μπορούν να μας συντροφεύουν μια ζωή.

Μα ποιος είναι ο περιβόητος Μάγκας; Δεν είναι άλλο από ένα αξιαγάπητο σκυλάκι φοξ τεριέ. Βρισκόμαστε στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και μαζί με τον Μάγκα, θα γνωρίσουμε και τη μεγάλη ελληνική οικογένειά του που είναι περήφανο μέλος.

Τρυπώνει από περιέργεια σε όλα τα μέρη και μαθαίνει όλα τα μυστικά της οικογένειάς και έχει για όλα τον τελευταίο λόγο. Αχ και να τον άκουγαν και να καταλάβαιναν τα σχόλιά του! Είναι πολύ ζωηρός και ανακαλύπτει ότι οι άνθρωποι έχουν κανόνες που δεν μπορεί να τους καταλάβει και αυτό τον κάνει συνέχεια εκτεθειμένο.

Μέσα από ένα πλαίσιο που είναι οικείο τόσο σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, αυτό της μεγάλης οικογένειας με τους ισχυρούς δεσμούς, η Πηνελόπη Δέλτα βρίσκει την καλύτερη αφορμή να κάνει πρωταγωνιστή της ένα μικρό σκυλάκι (ακόμη και το όνομά του δεν είναι τυχαίο). Τον βάζει λοιπόν παρατηρητή και κριτή όλων, βγάζοντάς μας από το πλαίσιο του οποίου εμείς δεν μπορούμε να κρίνουμε, αλλά ένα σκυλί γιατί όχι;

Ο Μάγκας λόγω της παρατηρητικότητάς του θα υπερασπιστεί όπου υπάρχει αδικία και με τον τρόπο του θα υποδείξει τον «φταίχτη». Τα μαθήματα ζωής όμως δεν σταματούν εδώ, ο Μάγκας θα γνωρίσει έναν αδέσποτο σκύλο που θα του μάθει την αξιοπρέπεια της ελευθερίας (!), ενώ στη συνέχεια θα συνοδεύσει το αφεντικό του στην Ελλάδα για να λάβει μαζί του μέρος στον μακεδονικό αγώνα.

Για να ζήσεις καλά, πρέπει να ΄χεις τη δύναμη να νικάς.

Ο Μάγκας της Πηνελόπης Δέλτα συνέχισε όλα αυτά τα χρόνια και θα συνεχίσει να αποτελεί ένα ξεκάθαρο πρότυπο για όλους μας ασκώντας μας κοινωνική κριτική για την εγκαρδιότητά μας προς τον συνάνθρωπό, αλλά και τον σεβασμό στην πατρίδα μας και στα ζώα. Με λίγα λόγια να γινόμαστε καλύτεροι.

Είναι ένα βιβλίο που δεν επηρεάστηκε από παροδικές μόδες που μπορεί να εμφανίστηκαν στον εκδοτικό χώρο, κάνοντάς το ιδανικό ανάγνωσμα για όλους.

Κυκλοφορεί πλέον σε πολλές εκδόσεις. Το διάβασα στην έκδοση των Νέων από τη βιβλιοθήκη της Πηνελόπης Δέλτα που είχε κυκλοφορήσει πριν από μερικά χρόνια. Σελίδες: 336

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις