Οι ψαράδες / Chigozie Obioma

Οι ψαράδες (εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015) του Chigozie Obioma είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μυθιστόρημα ενηλικίωσης με φόντο μια μικρή πόλη της Νιγηρίας· μια οικογενειακή σάγκα με πολλές αναφορές στην αρχαία ελληνική τραγωδία αλλά και την ιστορία του Άβελ και του Κάιν.

Με την πρώτη ματιά με ενθουσίασε το πολύ μοντέρνο και φρέσκο εξώφυλλο του Redoine Amzlan, μετά με κέρδισε η πρωτότυπη ιστορία του, ενώ στη συνέχεια σε κάποια σημεία του κουράστηκα αρκετά. Αυτό άλλαξε από τη μέση και μετά που κορυφώνεται η ιστορία, που αν και φαινομενικά απλή, δεν είναι.

Γνωρίζουμε μια οικογένεια της Νιγηρίας που αποτελείται από τέσσερα παιδιά. Ο πατέρας του με την ευκαιρία της προαγωγής του θα μετακομίσει στη διπλανή πόλη αφού ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο για την οικογένειά του, συγκεκριμένα να δει τους γιους του Γιατρούς, Δικηγόρους, να ξεχωρίζουν επαγγελματικά στον τόπο τους. Με την ευκαιρία της μετακόμισης λοιπόν, τα τέσσερα αδέρφια νιώθουν ότι μπορούν να κινούνται «ανεξέλεγκτα», κι ενώ οι γονείς δεν τους επιτρέπουν να επισκεφθούν το κοντινό ποτάμι Όμι-Άλα, θα το κάνουν και με μεγάλη υπερηφάνεια, –απόδειξη της «αντριοσύνης» τους– ψαρεύοντας σε αυτόν.

Εκεί θα γνωρίσουν τον Αμπούλου, μια αποκρουστική και τρελή φυσιογνωμία που θα τους «προφητέψει» ότι ο Ικένα θα σκοτωθεί από ένα από τα αδέρφια του, Ομπέμπε, Μπότζα ή Μπεν.

Το μυθιστόρημα Οι ψαράδες, μας δείχνει με έναν πολύ σκληρό τρόπο τη δύναμη μιας προφητείας και πώς αυτή μπορεί να αποτελέσει μια αφορμή για καταστάσεις που κανείς δεν θα ήθελε να γνωρίσει. Τα γεγονότα θα ακολουθήσουν εκεί ως μονόδρομος με τραγικές συνέπειες για την οικογένεια που είναι έτοιμη να χάσει κάθε δεσμό της. Όλα θυμίζουν αρχαία ελληνική τραγωδία: μια επιθυμία των γονιών που δεν σεβάστηκαν τα παιδιά και μια «προφητεία/κατάρα» που έρχεται να τους αλλάξει τη ζωή για πάντα.

«Καταλαβαίνω τώρα πια ότι αυτό που πιστεύει κανείς συχνά γίνεται μόνιμο και ό,τι γίνεται μόνιμο μπορεί να γίνει ακατάλυτο.»

Και όλα ξεκινούν από τον Ικένα, ο οποίος αποφασίζει να μην φάει ξανά και κλείνεται στον εαυτό του· και η προφητεία αρχίζει να εκπληρώνεται: Νιώθει υπαίτιος της κατάρας που αργότερα θα ζήσει η οικογένειά του.

Στο βιβλίο ο αναγνώστης θα δει ότι είναι πολύ έντονο και το στοιχείο της εκδίκησης, τόσο έντονο όσο και η κατάρα που νιώθουν τα μέλη της οικογένειας ότι κατέχουν.

Οι ψαράδες

Αφηγητής της ιστορίας ο Μπεν, ενήλικος πια θυμάται τις μέρες που πήγαινε με τα αδέρφια του και ψάρευε:

«Κάποτε ευχόμουν να ήμουν ψάρι και τα αδέλφια μου να ήτανε ψάρια κι εκείνα. Και όλη μέρα, κάθε μέρα, μόνο να κολυμπούσαμε, για πάντα, ως το τέλος του χρόνου.»

Πολλά τα ερωτήματα που αφήνει ανοικτά ο Chigozie Obioma για την κοινωνία της Νιγηρίας. Γιατί δίνουν τόση σημασία στα υποτιθέμενα προφητικά λόγια ενός τρελού; Μήπως δεν ήταν στα χέρια των αδελφών η μοίρα τους;

Οι ψαράδες του Chigozie Obioma ήταν ένα από τα μυθιστορήματα υποψήφια για το βραβείο Booker 2015. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Ιωάννας Ηλιάδη. Σελίδες: 384 | Τιμή: 16,60€

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις