Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης / Βασίλης Παπαθεοδώρου

Είναι καταπληκτικό πολλές φορές πώς ένα παιδικό βιβλίο μπορεί να είναι ένα βιβλίο για όλους· δεν συμβαίνει συνέχεια, όμως το Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης (εκδόσεις Καστανιώτη, 2013) του Βασίλη Παπαθεοδώρου είναι ακριβώς αυτή η περίπτωση.

Και θα μου πείτε, μα είναι ένα βιβλίο χριστουγεννιάτικο, γιατί να μιλήσουμε για αυτό μετά τις γιορτές; Ναι, είναι ένα βιβλίο που βασικό του ερώτημα είναι η ύπαρξη του Άι Βασίλη, είναι όμως και ένα βιβλίο που με αυτή την αφορμή μπορεί να μας δώσει δύναμη οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας και πάνω απ΄ όλα μπορεί να διδάξει στους μικρούς μας φίλους ότι η πίστη και η αληθινή γενναιοδωρία δεν είναι μόνο για τις γιορτές.

Το πιο ωραίο για αυτό το βιβλίο είναι ότι βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία που συνέβη στην Αμερική. Η μικρή Βιρτζίνια Ο’ Χάνλον αποφασίζει να στείλει ένα γράμμα στη Sun, την πιο σημαντική εφημερίδα της εποχής (Νέα Υόρκη, 1897) με το ερώτημα αν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Την απασχολούσε πολύ αυτό, κανείς δεν μπορούσε να της το απαντήσει και όλοι της οι φίλοι στο σχολείο την κορόιδευαν που πίστευε ακόμη σε αυτόν.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Φράνσις Τσερτς λαμβάνει το γράμμα και τον προβληματίζει πολύ αν θα πρέπει η εφημερίδα να πάρει θέση, ώσπου τελικά αποφασίζει να απαντήσει στη Βιρτζίνια. Αυτό που έγινε στην πραγματικότητα ξεπέρασε οποιαδήποτε προσδοκία, κάνοντας το γράμμα αυτό το πιο πολυδιαβασμένο άρθρο της εφημερίδας, καθώς από εκείνη τη χρονιά αναδημοσιεύεται μέχρι και σήμερα από αναρίθμητα μέσα παγκοσμίως.

Ήταν πολύ έξυπνη η ιδέα του Βασίλη Παπαθεοδώρου, να πάρει αυτό το πραγματικό γεγονός και να το μετατρέψει σε ένα παιδικό μυθιστόρημα, δείχνοντάς μας τον εξαιρετικό συμβολισμό του, για την ανάγκη των παιδιών να πιστεύουν σε κάτι πέρα από τον πραγματικό, ρεαλιστικό μας κόσμο.

Ακολουθούμε τη ζωή της Βιρτζίνια και τους πολλούς σταθμούς της, στον Πρώτο και Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, στο Κραχ του 1929 αλλά και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μαύρων. Η Βιρτζίνια έγινε δασκάλα και προσπάθησε να εμψυχώσει όσο πιο πολύ μπορούσε τους μαθητές που είχαν ανάγκη να πιστέψουν σε κάτι καλύτερο από τον πόλεμο και τις οικονομικές δυσκολίες, σε μια ιδέα αλλά και στην ανάγκη για να γίνουν καλύτεροι…

Μου άρεσε πολύ το τέλος του βιβλίου, καθώς και η γραφή του συγγραφέα που μπορεί να συνεπάρει κάθε αναγνώστη με την τρυφερότητά της. Φοβερή επίσης και εικονογράφηση από τη Λίλα Καλογερή, με ένα εξώφυλλο που προσελκύει και το «ενήλικο» μάτι.

Υπάρχει λοιπόν ο Άγιος Βασίλης και μπορεί να είμαι εγώ, εσύ, ο καθένας. Αρκεί να πιστέψουμε στην ανιδιοτελή προσφορά.

υπάρχει Άγιος Βασίλης

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Σελίδες: 110 | Τιμή: 9,54€. Το ebook διατίθεται επίσημα δωρεάν. Κατεβάστε το και διαβάστε το αμέσως!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις