Το τουίτ στο τέλος / Τατιάνα Μουκάκου

Το τουίτ στο τέλος (εκδόσεις Momentum, 2015) της Τατιάνας Μουκάκου ήταν μια πολύ ωραία μα και απρόσμενη ανάγνωση· Η ιδέα του πανέξυπνη να συγκεντρώσει μικρές ιστορίες που καταλήγουν σε ένα ιντερνετικό resumé που πληρεί τον περιορισμό του twitter: 140 χαρακτήρες.

Σίγουρα έχουμε συναντήσει αρκετά βιβλία που δημιουργήθηκαν από ή για τα social media με περισσότερα να περιλαμβάνουν τα blogs. Για να πω την αλήθεια, τα περισσότερα από αυτά δεν μου είχαν τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή, εκτός βέβαια από τον Φεβρουάριο (εκδόσεις Καστανιώτη, 2012) του Θοδωρή Γεωργακόπουλου που ήταν μια πολύ ωραία και φρέσκια ελληνική ιδέα.

Αυτό που μας προσφέρει το δημιούργημα της Τατιάνας Μουκάκου είναι μια συλλογή από 108 κείμενα βγαλμένα από τη ζωή και με απίστευτη δίψα για ζωή. Μας παρουσιάζουν ιστορίες πολλών ανθρώπων με διάχυτη «ποιητικότητά» που καταλήγει σε μια bold φράση που συνοψίζει την κάθε μία από αυτές.

Και οι φιλίες, έρωτες είναι

Τα θέματα που θίγει πολλά, κυρίως η σύγχρονη ζωή και οι συνθήκες που τη βιώνουμε, πώς ο έρωτας έρχεται αντιμέτωπος με την καθημερινότητα, το κυνήγι της ευτυχίας και κυρίως η προσωπική μας συναίσθηση των πραγμάτων.

Το διάβασα όλο «μονορούφι» και συνολικά μου άρεσε πολύ, κάποια κείμενα λιγότερο άλλα περισσότερο, όταν όμως το ολοκλήρωσα ήξερα ότι το Τουίτ νούμερο 48 ήταν το αγαπημένο μου· ήταν αυτό που με ακούμπησε από την πρώτη στιγμή. «Σε ποια θάλασσα είσαι»; Σε αυτή λοιπόν είμαι· δεν μπορούσα να αντισταθώ να μην το συμπεριλάβω εδώ:

 

«Σε ποια θάλασσα είσαι;»
ήταν το πιο όμορφο πράγμα που με ρώτησαν σήμερα και δεν απάντησα
και τι να πω; για ποια να πρωτοπώ. αφού την έχω μέσα μου
μεγάλη, μικρή, ανταριασμένη, ήρεμη, είναι παντού
μακροβούτια, βουτιές, ταξίδια, παιχνίδια, κολύμπι, έρωτας.
από μέσα προς τα έξω ή απ’ έξω προς τα μέσα
άμα δεν την έχω πάλι την έχω κι άμα την έχω δεν τη χορταίνω
η θάλασσα είναι μία
όταν ζορίζομαι παίρνω τη θάλασσά μου και φεύγω

Το απόλαυσα μαζί με αυτό το μουσικό διαμαντάκι. Πατήστε το play και ξεκινήστε Το τούιτ στο τέλος.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=uxFLfEW7i5A]

Το τουίτ στο τέλος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Momentum. Σελίδες: 94 | Τιμή: 8,48€ | «Τουιτάρετε» με τη συγγραφέα εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις