Το πετράδι των επτά αστεριών / Μπραμ Στόουκερ

Τον Μπραμ Στόουκερ τον γνωρίζουμε όλοι (είτε είμαστε φανατικοί αναγνώστες ή μη) για τον δημοφιλή Δράκουλα που μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη με εξαιρετική επιτυχία. Στο πετράδι των επτά αστεριών (εκδόσεις Αίολος, 2015) συναντούμε ένα βιβλίο γεμάτο μυστήριο, με φόντο την Αρχαία Αίγυπτο, μια βασίλισσα και ένα φυλαχτό.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αίολος, είναι ένα μείγμα φαντασίας της Βικτωριανής Αγγλίας με την αρχαία Αίγυπτο. Μπλέκει περίτεχνα το αστυνομικό είδος, με ένα μυστήριο που φθάνει μέχρι την Αρχαία Αίγυπτο.

Στο μυθιστόρημα του Στόουκερ, ένας αρχαιολόγος προσπαθεί να βρει τον τρόπο να επαναφέρει στη ζωή τη Βασίλισσα Τέρα, μια ευγενή της Αρχαίας Αιγύπτου που βρίσκεται στη σαρκοφάγο της, στόχο που ο ανήσυχος επιστήμονας προσπαθεί να φθάσει με απίστευτο επιστημονικό ρίγος.

Η κριτική που δέχθηκε το βιβλίο ήταν τεράστια και κυρίως για το τέλος του. Ο ίδιος ο συγγραφέας το 1912 άλλαξε τον τρόπο που έκλεινε την ιστορία, και ήρθε πιο κοντά σε αυτό που επιθυμούσαν οι εκδότες του, ένα πιο αισιόδοξο τέλος. Στην έκδοση του Αιόλου, συμπεριλαμβάνονται όλες οι διαφορετικές εκδοχές του και έτσι ο αναγνώστης μπορεί να έχει μια πιο σαφή εικόνα της πρώτης έκδοσης αλλά και των άλλων που ακολούθησαν.

Οι πρώτες σελίδες του βιβλίου έχουν καθαρά αστυνομικό χαρακτήρα. Εκεί συναντούμε τον κύριο Τρελόουνι, την κόρη του Μάργκαρετ και τον Μάλκολμ Ρος, ένα πετυχημένο δικηγόρο που εμπλέκεται στην ιστορία εξ΄αιτίας των συναισθημάτων που τρέφει για την Μάργκαρετ. Ο κύριος Τρελόουνι, πάμπλουτος συλλέκτης αιγυπτιακών αρχαιοτήτων βρίσκεται να απειλείται η ζωή του. Η συνέχεια της αφήγησης μας βρίσκει σε σοκάκια σκοτεινά και επικίνδυνα και στην προσπάθεια επαναφοράς στη ζωή της νεκρής βασίλισσας Τέρα εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια.

Ξυπνούν μυστηριώδης δυνάμεις που δεν υπακούν στο χρόνο και που η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει. Πιο μακριά και από τα αστέρια θα φθάσει ένας μετεωρίτης από την καρδιά του οποίου θα εμφανιστεί ένα λαμπερό πετράδι. Αυτό θα είναι το κλειδί για να μπορέσει η βασίλισσα να αντέξει στη σκοτεινή αιωνιότητα της σαρκοφάγου. Το Πετράδι των Επτά Αστεριών είναι το φυλαχτό της κι εκείνη θέλει να το πάρει ξανά στην κατοχή της.

Το πετράδι των επτά αστεριών

Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος, που το λατρεύουν οι λάτρεις του φανταστικού. Αισθάνθηκα ότι η γραφή του με είχε κουράσει σε μερικά σημεία, ωστόσο το ξεκίνημα της ανάγνωσης είναι τόσο δυνατό και η ίντριγκά του τόσο μεγάλη που αυτό σε ακολουθεί καθ’ολη τη διάρκεια της ανάγνωσης.  Η γραφή του Στόουκερ, μπορεί σήμερα να μας φαίνεται ξεπερασμένη ή περίπλοκη, αλλά θα πρέπει να τοποθετήσουμε το έργο στο σωστό πλαίσιο:

Στις αρχές του 20 αιώνα η πλειονότητα των μυθιστορημάτων είχαν εξαντλητικές περιγραφές και λεπτομέρειες σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις που τίποτα δεν θυμίζουν τις σημερινές. Έτσι, ένα τέτοιο βιβλίο σαν το Πετράδι των επτά αστεριών ήταν σαν τη «μύγα μες το γάλα» και λειτούργησε σαν πρωτοπόρος του φανταστικού είδους, οπότε και με αυτό το πρίσμα θα πρέπει να δούμε το βιβλίο.

Η ιστορία του μου θύμισε το βιβλίο Η ιστορία της μούμιας (εκδόσεις Καλέντη, 1990) του Θεόφιλου Γκωτιέ. Για αυτούς που ενδιαφέρονται για την βικτωριανή λογοτεχνία θα πρότεινα επίσης το κλασικό Η γυναίκα με τα άσπρα (εκδόσεις Ηλέκτρα, 2007) του Wilkie Collins, το εξίσου κλασικό Φρανκενστάιν (εκδόσεις Μίνωας, 2014) της Μαίρη Σέλεϊ αλλά και τη συλλογή Κλασικές ιστορίες φαντασμάτων από τη Βικτωριανή εποχή (εκδόσεις Αίολος, 2015), καθώς και το βιβλίο που μιλήσαμε πρόσφατα γι΄αυτό, Το όνομά σου μετά τη βροχή (εκδόσεις Lumen 2014), της Victoria Álvarez.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος σε μετάφραση του Θωμά Μαστακούρη. Σελίδες: 400 | Τιμή: 17,00€

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις