Η πτώση των γιγάντων / Ken Follett

Ήρθε επιτέλους η στιγμή που περίμενα, κατάφερα να βρω χρόνο να διαβάσω το πρώτο μέρος της τριλογίας του Ken Follett «Αιώνας» με τίτλο Η πτώση των γιγάντων (εκδόσεις Bell, 2011). Γνωρίζω εδώ και αρκετά χρόνια την επιτυχία που έχει ο συγγραφέας σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και στην ισπανική αγορά βιβλίου, που έχει πετύχει μεγαλύτερες πωλήσεις και από τις 50 αποχρώσεις του Γκρι (sic!). Ο όγκος και των τριών βιβλίων του είναι τόσο μεγάλος που απαιτεί χρόνο αλλά όχι ιδιαίτερη προσπάθεια για να τα διαβάσεις. Η πτώση των γιγάντων είναι ένα βιβλίο που απόλαυσα, δεν περίμενα ότι θα μου άρεσε τόσο πολύ.

Ο Ken Follett ξεκίνησε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο: να κάνει μια εκτενή ιστορική αναδρομή συμπεριλαμβάνοντας τα γεγονότα των Α και Β Παγκοσμίων Πολέμων καθώς και του Ψυχρού Πολέμου. Στο μυθιστόρημα Η Πτώση των γιγάντων αναλύεται ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο συγγραφέας έχει την ικανότητα να αναλύει παράλληλα πολλά ιστορικά γεγονότα και χαρακτήρες χωρίς να χάνει ο αναγνώστης το ενδιαφέρον του, ενώ έπιασα τον εαυτό μου να ξανά-μαθαίνει πολλά από τα γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Η ιστορία του ξεκινάει το 1911, την ημέρα που ο Γεώργιος ο Ε΄ αναβαίνει στην εξουσία. Το πεπρωμένο των Γουίλιαμς, μιας οικογένειας Ουαλών ανθρακωρύχων θα συνδεθεί με δεσμούς έρωτα και έχθρας με την αριστοκρατική οικογένεια Φιτσχέρμπερτ, ιδιοκτήτες των ανθρακορυχείων.

Η λαίδη Μοντ Φιτσχέρμπερτ, θα ερωτευτεί τον Βάλτερ φον Ούλριχ, ένα κατάσκοπο της Γερμανικής πρεσβείας στο Λονδίνο. Οι ζωές τους θα συνδεθούν επίσης με τον Γκας Ντιούαρ, σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου, καθώς και με το μέλλον δύο αδερφών από τη Ρωσία που ο πόλεμος και η ανάγκη για επιβίωση θα τους χωρίσει για πάντα.

Το φόντο όλων αυτών είναι ένας κόσμος με μεγάλη θνησιμότητα, ανεργία αλλά και επαγγελματική ανησυχία. Οι διαφορετικές κοινωνικές τάξεις αλλά και οι φεμινιστικοί αγώνες αφορούν μια περίοδο όπου η γυναίκα δεν είχε ακόμη καθιερώσει την ψήφο της, τη φωνή της.

Είχε περάσει πάνω από ένας αιώνας από τη Γαλλική επανάσταση, και η Γαλλία και η Αγγλία διέπονται από ένα δημοκρατικό σύστημα, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες κυριαρχεί η μοναρχία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα ξεκινήσουν τα μεγαλύτερα κινήματα του αιώνα. Ο Ken Follett μας περιγράφει τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο μεταξύ 1914-1918.

Η πτώση των γιγάντων

Αυτό που σε κερδίζει στο βιβλίο αυτό δεν είναι ο λογοτεχνικός λυρισμός του, αλλά η ικανότητα του Ken Follett να μας κάνει αποδέκτες μιας υπερπληροφόρησης ιστορικών γεγονότων και χαρακτήρων που είναι τόσο καλά συνδεδεμένα μεταξύ τους που δεν σε αφήνουν να κουραστείς ή να μπερδευτείς, ενώ σχεδόν αυτόματα μπορείς όλα αυτά να τα αποτυπώσεις σε μια εικόνα.

Στις 1000 και πλέον σελίδες του βιβλίου περιγράφονται οι ζωές πέντε οικογενειών: από την Αμερική, την Ουαλία, την Αγγλία αλλά και τη Ρωσία, με φόντο τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, την ρωσική επανάσταση και τις βαθιές κοινωνικές αλλαγές που ακολούθησαν. Έτσι, ο αναγνώστης μπορεί και καταλάβει καλύτερα το κοινωνικό και πολιτικό περίβλημα της εποχής, καθώς επίσης και τα κινήματα που ξεκίνησαν.

Όπως αναφέρει ο Ken Follett, η τριλογία «Αιώνας» είναι η ιστορία των δικών μου και των δικών σας παππούδων, των γονιών μας αλλά και της ζωής μας. Με κάποιον τρόπο είναι η ιστορία όλων μας.

Από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του βιβλίου που δεν μπορώ να ξεχάσω με τίποτα είναι η ιστορία του μικρού Μπίλι Γουίλιαμς  που θα ξεκινήσει να δουλεύει στα 13 του χρόνια στο ανθρακωρυχείο της περιοχής τους. Για να γίνει η «μύησή» του όπως αναφέρει στο βιβλίο, οι «συνάδελφοί» του ανθρακωρύχοι θα τον «δοκιμάσουν» αφήνοντάς τον μόνο του στα σκοτάδια των ορυχείων.

Αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία. Διαβάζοντάς το σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι, η αίσθηση που σου δίνει είναι πολύ γεμάτη.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell. Σελίδες 1052. Μετάφραση: Γιάννης Σπανδωνής. Τιμή: 14,00 €

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις