Grow up / Ben Brooks

Πώς είναι να είσαι συγγραφέας στα 16 σου; Ο Ben Brooks ξεχώρισε με το Grow up, το πρώτο του βιβλίο που έγραψε μετά από ένα πολύ μεγάλο μεθύσι του και αποτελεί ένα βιβλίο ενηλικίωσης. Ακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες κριτικές και στη συνέχεια κυκλοφόρησε το βιβλίο του Lolito. Και τα δύο δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη στα ελληνικά.

Τι συμβαίνει στο βιβλίο αυτό; Ο Ben Brooks με το alter ego του, τον Jasper που είναι ο κεντρικός χαρακτήρας, περιγράφει τις περιπέτειες 17χρονων εφήβων γεμάτες ουσίες, σεξ και πολύ αλκοόλ. Για τους περισσότερους νέους του βιβλίου η καθημερινότητα περιορίζεται στο να κάνουν πάρτυ και λιγότερο στο να διαβάζουν: καταναλώνουν ουσίες όλων των τύπων που τους «ανεβάζουν».

Ο Jasper εκτός των άλλων διαβάζει και θέλει να γράψει το πρώτο του βιβλίο. Ζει με τη μητέρα του που είναι δικηγόρος και περιφρονεί τον πατριό του που ζει μαζί τους και πιστεύει ακράδαντα ότι έχει δολοφονήσει την πρώην γυναίκα του (;).

Το Grow up μας δείχνει την πλευρά που δεν είναι τόσο ευχάριστη για τη σημερινή καθημερινότητα των εφήβων, μας περιγράφει μια κοινωνία όπου οι γονείς δεν έχουν καμία ιδέα για το τι πραγματικά κάνουν τα παιδιά τους, οπότε και η ζωή τους βασίζεται σε αυτό.

Η ανάγνωσή του θυμίζει προσωπικό ημερολόγιο, αδιαμφισβήτητα από έναν νέο με μεγάλη ειρωνεία, έναν μεγάλο παρατηρητή της σύγχρονης κοινωνίας, που όμως δεν μεγαλώνει πιο γρήγορα μπροστά σε ό,τι του συμβαίνει.

Αν σκεφτώ αν μου άρεσε το βιβλίο θα έλεγα μονολεκτικά πως όχι, κυρίως γιατί δεν μου ήταν πιστευτός ο κόσμος που περιέγραφε, ίσως αυτό για μια άλλη χώρα όπως είναι η Αγγλία εν προκειμένω να ισχύει, αλλά πάλι μου κάνει υπερβολικό. Θα μπορούσα όμως να βρω αρκετά στοιχεία του που μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέροντα και ειδικά για έναν 16χρονο συγγραφέα: Το μέλλον που έρχεται αλλά και το παρόν: την εφηβεία που ποτέ κανείς δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει, και στη συνέχεια είναι κάτι που μένει ανεξίτηλο στη ζωή όλων μας.

Ben Brooks

Η ουσία του βιβλίου που σκιαγραφείται στις σελίδες του μας περιγράφει την πολυπλοκότητα του να μεγαλώνεις, να μεταμορφωθείς σε αυτό που αποκαλούμε ενήλικας που συνήθως είναι γεμάτο υποχρεώσεις. Ο Jasper, δυσκολεύεται να ταιριάξει με την κοινωνία του και βρίσκει καταφύγιο στην ειρωνεία και στον σαρκασμό για να την ξεγελάσει. Είναι σαν να μιλάμε για μια ακόμη ιστορία ενηλικίωσης (coming-of-age story) όπως πολύ καλά περιγράφεται στο μυθιστόρημα Ο φύλακας στη σίκαλη αλλά και στο Μια μέρα ο πόνος θα σου βγει σε καλό. Όμως, αυτή τη φορά ο Jasper είναι ένας Χόλντεν (Ο φύλακας στη σίκαλη) πιο μοντέρνος, σίγουρα θα έχει και iPhone και θα «ποστάρει» συνεχώς μηνύματά στο Facebook και στο Twitter. Θα δεχόμουν να παραδεχθώ ότι μπορεί να είναι η φωνή της νέας γενιάς κι ας μην μπορώ να το καταλάβω απόλυτα.

Παρ΄ολα τα θετικά στοιχεία του, τελειώνοντας το βιβλίο μου άφησε ένα κενό, μια αίσθηση ότι δεν μπόρεσα να «μπω» στη λογική του.

To Grow up κυκλοφορεί στα αγγλικά από τις εκδόσεις Penguin. Σελίδες: 272 | Τιμή: 14:00$

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις