The end of the alphabet / C.S. Richardson

Θυμάμαι είχα αγοράσει το βιβλίο The end of the alphabet σε ένα ισπανικό μπαζάρ βιβλίου πριν από μερικά χρόνια, με είχε κερδίσει το μικρό του μέγεθος αλλά και η πρωτότυπη πλοκή του. Ο συγγραφέας του βιβλίου, C.S. Richardson, χρησιμοποιεί σε αυτό το μικρό ανάγνωσμα με την πολύ ωραία του αισθητική που θυμίζει τα ημερολόγια της Moleskine, μια κλισέ κατάσταση κατά τα άλλα που προσπαθεί να διαφοροποιηθεί με έναν έξυπνο τρόπο.

ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΔΙΟΡΙΑ ΖΩΗΣ

Ο συγγραφέας δίνει στον 50χρονο ήρωά του, Ambrose Zephyr, ένα μήνα διορία ζωής. Ο Ambrose έχει μια πολύ επιτυχημένη καριέρα στον κόσμο της διαφήμισης, ενώ η γυναίκα του Zappora εργάζεται σε περιοδικό μόδας. Είναι δηλαδή ένα πετυχημένο ζευγάρι που με το που παντρεύτηκε αποφάσισε να μην κάνει παιδιά, η κοινή τους ζωή και η καριέρες τους ήταν αρκετές για την ευτυχία τους.

ΕΝΑ ΙΔΙΟΜΟΡΦΟ ΤΑΞΙΔΙ

Ο Ambrose γνωρίζοντας τον λίγο χρόνο που του απομένει στη ζωή αποφασίζει να κάνει με τη γυναίκα του ένα μεγάλο ταξίδι… ξεκινώντας από το Α (Άμστερνταμ) και τελειώνοντας στο αγγλικό Ζ, αποδεικνύοντας την αγάπη του για το αλφάβητο. Αρχικά δεν αποκαλύπτει τον λόγο αλλά σίγουρα θέλει να κάνει τη γυναίκα του να αισθανθεί ότι πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο ταξίδι που θα τους μείνει αξέχαστο και ίσως να τους φέρει ακόμη πιο κοντά. Θα φθάσουν μέχρι το τέλος του αλφάβητου; 

Μπαίνω στον ρόλο του συγγραφέα και μου φαίνεται δύσκολο να αποδώσεις την πλοκή σου σε μόλις 119 μικρού μεγέθους σελίδες κάθε ένα κεφάλαιο του οποίου είναι και ένα γράμμα του αγγλικού αλφαβήτου, ένα διαφορετικό μέρος από το ταξίδι τους. Πώς μπορείς να κάνεις τον αναγνώστη να «κολλήσει με την ιστορία»; Το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο, ο τρόπος όμως που είναι γραμμένο σε κερδίσει.

Το μόνο ξεκάθαρο στην πλοκή είναι ο ένας μήνας ζωής. Ποτέ δεν μαθαίνουμε ακριβώς από τι πάσχει ή αν έχει άλλα συμπτώματα. Αυτό που ενδιαφέρει τον συγγραφέα είναι το πώς επηρεάζεται το ζευγάρι από το νέο της ασθένειας αλλά και πώς αντιδρούν σε αυτό.

Ζ

Το παιχνίδι με τα γράμματα δεν έχει να κάνει μόνο με την αγάπη του Ambrose για το αλφάβητο αλλά και το πως καταλήγει στο αγγλικό Ζ που εκτός από το τελευταίο γράμμα του λατινικού αλφαβήτου είναι και το όνομα της γυναίκας του Zappora, η οποία προοδευτικά γίνεται και η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας. Είναι σαν να της λέει μεταφορικά ότι καταλήγει σε αυτή.

Αξίζει να αναφερθούμε στην κομψή αισθητική της αγγλόφωνης έκδοσης, η οποία σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Σίγουρα υπάρχουν άλλα πολύ πιο ωραία βιβλία από αυτό. Μου άρεσε ιδιαίτερα όμως, το μικρό του μέγεθος αλλά και το «παιχνίδι» με τα γράμματα της αλφαβήτου.

Το διάβασα στην ισπανική του έκδοση με το τίτλο El gran viaje de Ambrose Zephyr/Το μεγάλο ταξίδι του Ambrose Zephyr σε έκδοση της Lumen..

Διαβάζοντάς το θυμήθηκα και το μυθιστόρημα Εμείς (εκδόσεις Μίνωας, 2015) του Ντέιβιντ Νίκολς όπου ο πρωταγωνιστής του, Ντάγκλας, με αφορμή ένα μεγάλο ταξίδι στην Ευρώπη προσπαθεί να κάνει τη γυναίκα του να τον ερωτευτεί ξανά και να αποτρέψει τον επικείμενο χωρισμό τους.

Κυκλοφορεί στα αγγλικά από την Doubleday Canada | 119 σελίδες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις