Συνέντευξη στον Γιώργο Κουτσούκο

Γνώρισα τον Γιώργο Κουτσούκο με αφορμή το βιβλίο του «Ενυδρείο» (εκδόσεις Κίχλη, 2014), ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα για έναν περιπλανώμενο Αθηναίο που ψάχνει με τον δικό του ιδιόμορφο τρόπο τον έρωτα στην Αθήνα της Κρίσης.

Γεια σου Γιώργο. Χαίρομαι πολύ που τα λέμε. Το βιβλίο σου «Ενυδρείο» (εκδόσεις Κίχλη, 2014) ήταν ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία για το 2014. Μπορείς να μας αποκαλύψεις ποια ήταν η έμπνευση σου γι΄αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι δεν πιστεύω στην «έμπνευση», ως κινητήριο μοχλό της δημιουργίας. Δεν έχω εμπνεύσεις παρά μόνο εμμονές, τις οποίες φροντίζω να καλλιεργώ συστηματικά στα βιβλία μου. Και μία από τις βασικότερες εμμονές μου είναι η περιπέτεια της αναζήτησης του έρωτα.

Γιώργο Κουτσούκο

Διάβασες κάποιο βιβλίο πρόσφατα;

Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα ήταν ένας τόμος με το σύνολο των διηγημάτων του Τρούμαν Καπότε. Λόγος πυκνός, αριστοτεχνικός, μεγάλου μάστορα του πεζού λόγου.

Σε μια συνέντευξή του ο Ισπανός συγγραφέας Χαβιέρ Μαρίας ανέφερε ότι όλο και λιγότερο διαβάζει νέες κυκλοφορίες βιβλίων, γιατί αυτό τον αποσυντονίζει από τα βιβλία που «πρέπει» να διαβάσουμε; Τι πιστεύεις για αυτό; Σε βρίσκει σύμφωνο;

Δεν διαχωρίζω τα βιβλία σε παλιά και νέα, σε βιβλία που «πρέπει» ή δεν «πρέπει» να διαβάσουμε. Είμαι λαίμαργος αναγνώστης. Διαβάζω (σχεδόν) τα πάντα!

Ελληνική ή μεταφρασμένη λογοτεχνία…; Όλοι έχουμε τα αγαπημένα μας είδη/συγγραφείς. Ποια είναι τα δικά σου;

Ελληνική λογοτεχνία: Παπαδιαμάντης και Τσίρκας. Πεντζίκης και Ιωάννου.
Μεταφρασμένη: Προυστ και Κάφκα. Τσάντλερ και ορισμένα διηγήματα του Μπουκόφσκι.

Γιώργο Κουτσούκο

Το «Ενυδρείο» δεν ήταν το πρώτο σου συγγραφικό εγχείρημα. Θυμάσαι ποιο ήταν το συναίσθημά όταν πρωτοείδες βιβλίο σου στα βιβλιοπωλεία; Γράφεις πλέον με την ίδια προσμονή;

Στο πρώτο μου βιβλίο η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Έμπαινα στα βιβλιοπωλεία και με κλεφτές ματιές έψαχνα να βρω που ήταν τοποθετημένο το βιβλίο μου. Λες και ντρεπόμουν μην με καταλάβουν οι υπάλληλοι.

Θα δούμε νέο σου βιβλίο σύντομα;

Γράφω με αργούς ρυθμούς είναι η αλήθεια. Δουλεύω ήδη κάτι αλλά θα αργήσει αρκετά η ολοκλήρωσή του.

Μίλησέ μας για την βαθιά γεύση του «Ενυδρείου»…. Είναι η ανάγκη για επικοινωνία;

Έχει να κάνει, θα έλεγα, περισσότερο με τον χρόνο που περνά, με την αγωνία που γεννά το καθημερινό ξόδεμά του. Η ανάγκη μας να αφήσουμε κάποια ίχνη. Οι στιγμές «μεγαλείου» που ποτέ δεν έρχονται. Η περιπέτεια που πάντα αργεί.

Έχεις κάποιο «μοτο» που σε ακολουθεί στη ζωή σου και θα ήθελες να το μοιραστείς με τους αναγνώστες μας;

Ίσως όχι ακριβώς «μότο» αλλά μια αίσθηση που αποτυπώνεται στο παρακάτω απόσπασμα από το «Ενυδρείο» :

«…όποιο δρόμο και να διάλεγα θα έκανα λάθος. Είχα, ας πούμε, δύο επιλογές σε κάτι; Τρεις; Ε, ακόμα και αν είχα τη δυνατότητα να προχωρήσω και στις τρεις, θα μετάνιωνα και για τις τρεις. Δεν μπορούσα να μου ξεφύγω με το τίποτα.»

Ευχαριστούμε πολύ Γιώργο.

Το βιβλίο του «Ενυδρείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επικοινωνία με τον συγγραφέα: https://www.facebook.com/pages/Giorgos-Koutsoukos/257191091147636?ref=hl

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις