Επειδή είναι η καρδιά μου / Αύγουστος Κορτώ

Το βιβλίο Επειδή είναι η καρδιά μου ήταν σίγουρα μία από τις πολυαναμενόμενες εκδόσεις της πρόσφατης περιόδου. Η επιτυχία του βιβλίου Το βιβλίο της Κατερίνας ήταν ασύλληπτη, ένα βιβλίο που μας άρεσε πολύ την προηγούμενη χρονιά. Για να σφραγίσει η επιτυχία αυτή η Κατερίνα ανέβηκε και στο Θέατρο πριν από λίγο καιρό.

Αυτό που συνάντησα είναι ένα βιβλίο αρκετά σκοτεινό που προσωπικά δυσκολεύτηκα να διαβάσω…ένιωθα ένα συνεχές «πλάκωμα» που δεν με άφηνε να το «απολαύσω» παρά την πολύ ενδιαφέρουσα γραφή του Κορτώ αλλά και το μικρό του μέγεθος.

Δεν μπορώ να πω πως δεν μου άρεσε αλλά σίγουρα δεν μου άρεσε όσο η Κατερίνα. Μάλιστα τώρα που θυμάμαι πέρυσι όταν είχα πρωτοδιαβάσει την Κατερίνα δεν περίμενα να με συγκινήσει και να μου αρέσει τόσο πολύ που ίσως τώρα να είχα μεγαλύτερες προσδοκίες γι΄αυτό το βιβλίο.

Η ιστορία του μιλάει για την οικογένεια της Νόρας και του Χάρη που μετά την απώλεια του γιου τους Άγγελου είναι στα όρια της καταστροφής.

Διαβάζοντας το βιβλίο ζούμε την κατακερματισμένη καθημερινότητά τους… Η Νόρα βυθισμένη στα βιβλία προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την ύπαρξη του γιου της, ενώ ο Χάρης ζει κάθε μέρα όλο και πιο μακριά από αυτή.

Έξι χρόνια μετά την απώλειά του, ο Άγγελος τους εμφανίζεται ένα βράδυ σε ένα κοινό όνειρό τους και τους αναφέρει πως θα επιστρέψει κοντά τους μόνο αν επιστρέψουν στο αγαπημένο εξοχικό τους στη Χαλκιδική. Θα τον συναντήσουν;

Αύγουστος Κορτώ

Θα ακολουθήσουν αυτό το παράξενο…«κοινό» όνειρό τους…άλλωστε για να είναι κοινό, δεν μπορεί, θα είναι αλήθεια…και περιμένουν να γίνει το θαύμα που θα τους δώσει τη χαμένη τους ελπίδα για ζωή, όταν όλα έδειχναν μόνο ευτυχία και χαρά. Οι σελίδες που ακολουθούν γεμίζουν τους ήρωες της ιστορίας με παράνοια και πίστη για να βγει αυτό αληθινό.

[…] Κι αν έρθετε εδώ, και κάνετε αυτό που φοβάστε περισσότερο στον κόσμο, αυτό που κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει χωρίς να ξεπεράσει τα όρια του εαυτού του, θα με βρείτε. […]

Τίποτα όμως δεν μπορεί να αλλάξει, το μόνο που διαπιστώνουν είναι πως το παρελθόν μένει εκεί για να τους στοιχειώνει για πάντα…

Ενδιαφέρουσες είναι σκηνές για το πως γνωρίστηκαν η Νόρα και ο Χάρης και το πόσο απέχει αυτή η πραγματικότητα με τη σημερινή τους κατάσταση που ξεπερνά κάθε ιδέα, γεμάτη με παιχνίδια τρέλας που υπάρχουν μόνο για να τους κρατούν στη ζωή. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η γραφή του Κορτώ που δίνει άμεσα κινηματογραφικό χαρακτήρα σε κάθε σελίδα του. Αυτό μας το είχε δείξει και στην πρόσφατη επανέκδοση του βιβλίο του Η λύσσα (Εκδόσεις Μίνωας, 2014) που είχαμε παρουσιάσει πρόσφατα.

[…] Και ξανά η φωνούλα που τους έκανε ένα εκατομμύριο κομμάτια: «Μαμά; Μπαμπά; Κρυώνω! Αφήσετε με να ‘ρθω να χωθώ ανάμεσά σας!» […]

Θα ξυπνήσουν από αυτό τον τρομερό μικρόκοσμο που έχουν επιλέξει να ζουν; Θα συναντήσουν τον Άγγελο στο αγαπημένο τους εξοχικό;

Μου άρεσε αλλά παραμένει ξεχωριστή ανάγνωση η αγαπημένη Κατερίνα. Ο Αύγουστος Κορτώ είχε ένα πολύ δύσκολο στοίχημα να κερδίσει με αυτό το βιβλίο και νομίζω πως το έχει καταφέρει-άσχετο με το αν απόλαυσα το βιβλίο- έχει καταφέρει να κινηθεί σε πρωτότυπα και δύσκολα μονοπάτια.

Συγχαρητήρια στο πολύ ωραίο εξώφυλλο που κοσμείται από το έργο του Αχιλλέα Πιστώνη.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη | Σελίδες: 240 | Τιμή: 12,50 ευρώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις