Καλή αντάμωση εκεί ψηλά / Πιερ Λεμέτρ

Τι ωραία αίσθηση είναι αυτή όταν διαβάζεις ένα βιβλίο που σου προκαλεί πολύ γεμάτα συναισθήματα… Μια τέτοια ανάγνωση ήταν και το «Καλή αντάμωση εκεί ψηλά» του Πιερ Λεμέτρ που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μίνωας.

Είναι το βιβλίο που απέσπασε το βραβείο Goncourt για το 2013, το πιο σημαντικό γαλλικό βραβείο λογοτεχνίας. Το ξέρω πως γενικά είμαστε επικριτικοί ως προς κάποια λογοτεχνικά βραβεία, το συγκεκριμένο όμως έχει το μεγαλύτερο κύρος στη Γαλλία.

Αυτό που κάνει αυτό το βιβλίο πολύ ενδιαφέρον, είναι από τη μία η διαφοροποίηση του συγγραφέα από τα υπόλοιπα βιβλία του όπως το Αλέξ (εκδόσεις Μίνωας, 2015) που ήταν κυρίως αστυνομικά αλλά και η αξιόλογη γραφή του.

Ήταν ένα βιβλίο που απόλαυσα όσο κανένα άλλο το τελευταίο διάστημα… Αυτό που μου άρεσε περισσότερο σε αυτό είναι ότι κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης ο Λεμέτρ αλλάζει κατά διαστήματα τον συγγραφικό του ρυθμό με γραφή γεμάτη κυνισμό αλλά και χιούμορ … Μιλάει για την αγάπη, το μίσος, τον πόλεμο, τη φτώχεια αλλά κυρίως τη φιλία. Είναι ένα μυθιστόρημα που μας δείχνει το πόσο σημαντική μπορεί να είναι η φιλία.

Η φιλία αυτή θα δοκιμαστεί και θα διατηρηθεί μπροστά στις απάτες που θα οργανωθούν στις πολλές σελίδες του βιβλίου. Ο συγγραφέας, μας μεταφέρει λίγο μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, όπου δυο στρατιώτες επιζούν και επιστρέφουν από τα χαρακώματα φέροντας μεγάλα ψυχικά και σωματικά τραύματα. Τα δύο πρόσωπα αυτής της φιλίας είναι ο Αλμπέρ και ο Εντουάρ, ο πρώτος πρώην τραπεζικός υπάλληλος και ταπεινής καταγωγής, ενώ o Εντουάρ είναι εκρηκτικής ιδιοσυγκρασίας, προικισμένος ζωγράφος που προτιμά να θεωρείται νεκρός παρά να επιστρέψει στη μεγαλοαστή οικογένειά του.

Η φιλία τους θα δοκιμαστεί από μία μεγαλειώδη απάτη που θα ετοιμάσουν χωρίς προηγούμενο, ικανή να τους κάνει πάμπλουτους: Υπόσχονται μνημεία πεσόντων σε σωματεία, κοινότητες και δήμους, διεκδικώντας τους προκαταβολές για μνημεία που δεν πρόκειται να παραδώσουν ποτέ. Εκμεταλλεύονται λοιπόν την ανάγκη των πολιτών να υμνήσουν τους ήρωεές τους και τους ρίχνουν στην παγίδα τους. Μπορείτε να φανταστείτε τις συνέπειες αυτού;

Βραβείο Goncourt 2013

Βέβαια, δεν είναι οι μόνοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, ο Αξιωματικός τους Ανρί ντ’ Ονλέ-Πραντέλ, υπογράφει με τη σειρά του ένα ρεσιτάλ αισχροκέρδειας. Προσπαθώντας να δώσει λύση για την ανάγκη δημιουργίας μαζικών νεκροταφείων που θα δώσουν τιμή στους πεσόντες των μαχών, παραδίδει φέρετρα μικρότερου μεγέθους και έτσι οι σωροί για να χωρέσουν θα πρέπει να κομματιαστούν…

Το βασικότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει έλεγχος στο ποιοι θάβονται που, και άρα προκαλείται μία ασταμάτητη σύγχυση… και το κυριότερο, δεν υπάρχει σεβασμός σε αυτούς που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για την πατρίδα.

Το «Καλή αντάμωση εκεί ψηλά» είναι ένα σκληρό μυθιστόρημα που σκιαγραφεί μια εξαιρετικά σημαντική ιστορική περίοδο. Ο παραλληλισμός του στο σήμερα το κάνει εξαιρετικά επίκαιρο, αφού η εκμετάλλευση καταστάσεων από κάποιους είναι σύνηθες φαινόμενο μέχρι και σήμερα.

Τέλος, ένα πολύ δυνατό χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι και η πολύ καλή μετάφρασή του από την Έφη Κορομηλά.

«Ραντεβού στον ουρανό, όπου ο Θεός θα μας ενώσει ξανά, ελπίζω. Καλή αντάμωση εκεί ψηλά, αγαπημένη μου γυναίκα…» Από τη εισαγωγή του βιβλίου.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Σελίδες: 592 | Τιμή: 20 Ευρώ | Μετάφραση: Έφη Κορομηλά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις