Το απαραίτητο φως / Ντορίνα Παπαλιού

Είχα καιρό τώρα όρεξη για ένα ελληνικό βιβλίο που θα με συνεπάρει. Οι προσδοκίες μου βρήκαν αντίκτυπο στο βιβλίο Το απαραίτητο φως της Ντορίνας Παπαλιού (Εκδόσεις Ίκαρος, 2013).

«Το απαραίτητο φως» είναι ένα βιβλίο γραμμένο σε δύο επίπεδα που με μία φράση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κοινωνικό θρίλερ. Το ένα επίπεδο έχει να κάνει με τη ζωγράφο Λουίζ Χατζηλουκά, ηρωίδα της αντίστασης που θα εκτελεστεί από τους Γερμανούς το 1944, ενώ το άλλο έχει να κάνει με την εγγονή της, Λουίζα Χατζηλουκά που το 2006 επιστρέφει από την Αγγλία στην Αθήνα και αναζητά έναν εξαφανισμένο πίνακα ζωγραφικής που έχει στιγματίσει τα παιδικά της χρόνια.

Ο πίνακας αυτός είναι έργο του Τζόναθαν Τζόντσον και προσφέρθηκε την περίοδο της κατοχής στους Γερμανούς ως αντάλλαγμα για τη ζωή της Λουίζ Χατζηλουκά. Αν όμως δόθηκε ως αντάλλαγμα για την ζωή της γιατί τελικά η Λουίζ εκτελέστηκε; Μήπως απέτυχε να τη σώσει; Γιατί ο πίνακας αυτός μοιάζει να είναι έργο του Βαν Γκόγκ;

Το απαραίτητο φως

Αυτό που κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό το βιβλίο της Ντορίνας Παπαλιού είναι το πρωτότυπο θέμα του που είχαμε καιρό να συναντήσουμε στις προθήκες των νέων κυκλοφοριών. Το μυθιστόρημα έχει τις βάσεις του σε γεγονότα που δυστυχώς έχουν συμβεί και που για μερικούς συνεχίζουν να αποτελούν ανοικτή πληγή. Με αφορμή την αναζήτηση ενός χαμένου πίνακα εξερευνούμε μαζί με τους ήρωες την πραγματική έκβαση των γεγονότων και μαθαίνουμε το πως αυτό επηρεάζει τις σχέσεις τους στο σήμερα. Η Λουίζα μεγαλώνει με τις αφηγήσεις των δικών της ανθρώπων, τι γίνεται όμως όταν οι ιστορίες μεταφέρονται διαφορετικά και ξαφνικά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αλήθεια;

Προσωπικά, δεν είχα διαβάσει κάποιο άλλο μυθιστόρημα στο παρελθόν με φόντο την κατοχή που να με είχε συνεπάρει, αλλά το «απαραίτητο φως» το κατάφερε. Η πολύ καλή γραφή της συγγραφέως με τον μεστό λόγο της που δίνει βάση μόνο στην ουσία και όχι στις λογοτεχνικές υπερβολές αναδεικνύει το συγγραφικό σκηνικό που έχτισε.

Ως μόνο μειονέκτημα θα μπορούσα να πω ότι ήταν οι πολλές σελίδες του, θα μπορούσε να είχε γίνει ένα μικρό editing σε κάποια σημεία του, αυτό όμως δεν αφαιρεί τίποτα από την λογοτεχνική του αξία.

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι το τέλος του που του δίνει ακριβώς τον χαρακτήρα ολοκλήρωσης που χρειαζόταν αυτή η καλογραμμένη ιστορία. Έχει περάσει λίγος καιρός που το έχω διαβάσει αλλά είναι από τα βιβλία που νιώθω ότι οι χαρακτήρες του θα με συνοδεύουν για πολύ ακόμη. Ήταν μια πολύ καλή επιλογή. Ενδείκνυται και για καλοκαιρινή ανάγνωση.

«Κανείς δεν ξεφεύγει απ’ αυτό από το οποίο είναι φτιαγμένος, το υλικό του. Πολλά τα δείχνει αλλιώτικα το φως. Αυτό που κρύβεις μέσα σου, παραμένει σταθερό, αναλλοίωτο και κανείς δεν το φτάνει, κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει. Χρειάζεται όμως για να το δεις, το απαραίτητο φως.»

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος. Σελίδες: 632| Τιμή: 18,90€

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις