Που ήσασταν όλοι / Paolo di Paolo

Το βιβλίο του Paolo di Paolo Που ήσασταν όλοι ήταν αυτό που πρόσφατα άνοιξε την καινούργια σειρά σύγχρονης λογοτεχνίας των εκδόσεων Ίκαρος. Αν κρίνουμε και από τους υπόλοιπους τίτλους της σειράς έχει αποδειχθεί μια πολύ αξιόλογη εκδοτική πρόταση για όλους τους βιβλιόφιλους.

Το Που ήσασταν όλοι με την κομψή αισθητική αλλά και τον ιδιαίτερο τίτλο του σε προδιαθέτουν για μία ενδιαφέρουσα ανάγνωση.

Το βιβλίο αναφέρεται στα δέκα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα ή αλλιώς την «κενή» δεκαετία όπως προσπαθούν να τη χαρακτηρίσουν εκ των υστέρων πολλοί. Είναι η ιστορία του Ίταλο, ενός εικοσάχρονου φοιτητή ιστορίας στη Ρώμη που δεν δείχνει ενδιαφέρον για τις σπουδές του.

Η οικογένειά του είναι έτοιμη να εκτροχιαστεί, σε μια χώρα εκτροχιασμένη και αυτή…Ο καθένας είναι στον δικό του κόσμο. Ο πατέρας του είναι πρώην καθηγητής που μόλις έχει πάρει σύνταξη αλλά η αγωνία του για να εκδώσει ένα βιβλίο που έχει συγγράψει τον κάνει να παρασύρει με το αυτοκίνητό του τον κακό μαθητή της τάξης του. Μετά το χτύπημα αυτό έρχονται τα πάνω κάτω στη ζωή της οικογένειας μιας και υπάρχει δικαστική μάχη μεταξύ του μαθητή και του καθηγητή και όλα τα προβλήματά τους βγαίνουν ξεκάθαρα προς τα έξω.

Σαν να μην έφθανε αυτό, η μητέρα της οικογένειας θα προσπαθήσει να κάνει τη δική της επανάσταση, απομακρύνεται από όλους και μετακομίζει στο Βερολίνο για να ξαναβρεί τον εαυτό της. Αφορμή στάθηκε η υπόνοια ότι ο άνδρας της την έχει απατήσει…

Η αδερφή του Ίταλο γνωρίζει τον Τόμας, τον ερωτεύεται και πάει κόντρα στον συντηρητικό πατέρα της: Ο Τόμας είναι ο μαθητής που χτύπησε με το αμάξι ο πατέρας του (Ω, ναι!).

Ο Ίταλο, επηρεασμένος από τον μόνο πρωθυπουργό που γνώρισε η γενιά του, αποφασίζει να γράψει την διπλωματική του εργασία πάνω στον Μπερλουσκόνι, επινοώντας έναν νέο όρο, αυτόν του Μπερλουσκονισμού.

Ο Paolo di Paolo με αφορμή μια γενιά που από τότε που θυμάται τον εαυτό της κυβερνάται από το σύστημα που υποστηρίζει και υποστηρίζεται από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπαθεί μέσω του Ίταλο να αναρωτηθεί το «Που ήταν όλοι;»

Πού ήταν όλοι όταν διαμορφωνόταν αυτή η κοινωνία, όταν τόσο προκλητικά κυριαρχούσε η διαφθορά, η Μαφία και τα ατελείωτα σκάνδαλα;

Όπως λέει και ο συγγραφέας, το 1993 ήταν λες και η Ιταλία είχε πέσει σε βαθύ λήθαργο…

Το μυθιστόρημα Που ήσασταν όλοι παρά τη λιτή του γλώσσα καθώς και την αφαιρετική του λογική αποτέλεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάγνωση. Το ιταλικό παράδειγμα έχει τόσες ομοιότητες με την Ελλάδα που γίνεται αυτομάτως και ελληνικό που μας καλεί να το διαβάσουμε για να μας προβληματίσει όλους.

Μου άρεσε πολύ και η ιδέα να συμπεριληφθεί μαζί με το κείμενο και την ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων για το διάστημα 1990-2010, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, κόμιξ και σκίτσα του συγγραφέα.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος. Σελίδες: 264 | Τιμή: 15€ | Μετάφραση: Ανταίος Χρυσοστομίδης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις