Τα καθίκια δεν προσφέρουν λουλούδια - Moderna del Pueblo

Καιρός να μιλήσουμε για ένα διαφορετικό βιβλίο… Είναι πιστεύω πολύ ενδιαφέρον να μιλάς για ένα βιβλίο όταν βρίσκεται στην περίοδο που αρχίζει να ξεφεύγει από τα όρια της χώρας προέλευσής του και να κατακτά και άλλες αγορές. Έτσι συμβαίνει και με το βιβλίο Los capullos no regalan flores/Τα καθίκια δεν προσφέρουν λουλούδια σε ελεύθερη μετάφραση του τίτλου από τα ισπανικά.

Το βιβλίο αποτελεί ένα σύγχρονο comic με ξεκάθαρο κοινό: γυναίκες 15-30 που θέλουν μια φρέσκια ανάγνωση με πολύ χιούμορ, μερικές φορές αρκετά καυστικό και ειρωνικό που το κάνει πολύ ιδιαίτερο. Αυτό είναι ένα βιβλίο με πολύ χιούμορ.

Πρωταγωνίστρια είναι η Moderna del Pueblo ή αλλιώς η Μοντέρνα του Χωριού που ήρθε μόλις στη πόλη για να σπουδάσει και να συγκατοικήσει με τις φίλες της. Το όνομα της πρωταγωνίστριας μπορεί να φανεί κοροϊδευτικό για τους ανθρώπους που δεν κατάγονται από κάποια πόλη αλλά αυτό που θέλει να πετύχει η συγγραφέας είναι το ακριβώς αντίθετο: Θέλει να καυτηριάσει τον «μοντέρνο» και «hipster» τρόπο ζωής που έχει κυριαρχήσει στις μεγάλες πόλεις.

Σχολιάζει με τον φοβερό τρόπο της οποιαδήποτε συμπεριφορά ή συνήθεια γίνεται μόνο και μόνο για να γίνει ακριβώς επειδή θεωρείται «κουλ».

Η Μοντέρνα λοιπόν αφηγείται μαζί με τη φοβερή εικονογράφηση του βιβλίου τη ζωή της στη μεγάλη πόλη που ζει. Θα γνωρίσει διάφορους άνδρες που τους κατηγοριοποιεί με «παρατσούκλια»: ο «μοντέρνος», ο «διαφορετικός», ο «πιστός», ο «ευαίσθητος» κτλ αλλά στην πορεία φαίνεται ότι όλοι είναι «καθίκια»: Καθίκια που δεν προσφέρουν ούτε λουλούδια. Με μια δόση υπερβολής καταλαβαίνουμε πως χρησιμοποιεί την κατηγοριοποίηση ως «πάτημα» για κριτική της τωρινής πραγματικότητας με τις ιδέες mainstream που μας έχουν κατακλύσει…

Το πιο ιδανικό για μεγαλύτερη απόλαυση είναι νομίζω να διαβαστεί μεταξύ γκρουπ γυναικών! Ανήκει θα λέγαμε στη κατηγορία chick-lit, βιβλία δηλαδή που είναι γραμμένα με μια φρέσκια και απλή, ωστόσο απολαυστική ανάγνωση, με θέματα που έχουν άμεση σχέση με τις νεαρές γυναίκες…

Θα μου πεις, γιατί το παρουσιάζεις; Όπως ξεκίνησα, είναι θα έλεγα πολύ ενδιαφέρον να μιλάς για ένα εκδοτικό φαινόμενο, όπως τόσα άλλα έχουμε ζήσει και που δε χρειάζεται να αναφέρω… Στην Ισπανία πρωτοεκδόθηκε φέτος, πριν από λίγους μήνες και ήδη έχουν προχωρήσει σε 3 εκδόσεις πολλών χιλιάδων αντιτύπων ενώ έχει αρχίζει ήδη η πώληση των δικαιωμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και σε μερικές της Λατινικής Αμερικής. Το φαινόμενο αυτό δεν έχει σταματήσει μόνο εκεί αλλά έχει προχωρήσει και στη πώληση merchandising που τα πουλά η ίδια η συγγραφέας από την ιστοσελίδα της.

Στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να το δούμε να κυκλοφορεί μέσα στο 2014.

Η συγγραφέας πίσω από τη Μοντέρνα είναι η Raquel Córcoles που δουλεύει σε δύο γνωστά ισπανικά περιοδικά ενώ επίσης έχει και τη προσωπική της ιστοσελίδα που τη χρησιμοποιεί ως webcomic μέσω της οποίας έγινε δημοφιλής η ηρωίδα Μοντέρνα.

Με το που το διάβασα κατάλαβα ότι μια έκδοσή του στην Ελλάδα θα είχε μια πολύ μεγάλη επιτυχία αν βέβαια διατηρούσαν τη πρωτότυπη έκφραση στη γλώσσα που είναι πολύ άμεση και χωρίς ταμπού.

Κυκλοφορεί στα ισπανικά από τις εκδόσεις Lumen (Penguin Random House España) | Σελίδες: 160 | Τιμή: 14,90€

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις