Ο εξώστης / Νίκος Καχτίτσης

Αφού διάβασα τον «εξώστη» του Νίκου Καχτίτση, συνειδητοποίησα το πόσο καλό είναι μερικές φορές να κάνεις «αυθόρμητες» αγορές όπως και έκανα στην προκειμένη περίπτωση.

Περιέργως, δεν είχα ακούσει κάτι για τη κυκλοφορία του και εκ των υστέρων συνειδητοποίησα πως φέτος είχε δημιουργήσει αρκετό «θόρυβο» λόγω του ενδιαφέροντος όλων των βιβλιόφιλων.

Το καταπληκτικό εξώφυλλό του που θυμίζει κάτι από τα παλιά με κέρδισε από τη πρώτη στιγμή, όπως επίσης και το κείμενο του οπισθόφυλλου που με τη πρώτη κιόλας ανάγνωση με έκανε να το αγοράσω αμέσως.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αποτελεί μια νέα έκδοση με όλες τις αλλαγές που ο ίδιος ο συγγραφέας είχε ζητήσει κατά τη περίοδο των διορθώσεων των κειμένων του. Επίσης περιέχει και ένα χρονολόγιο καθώς και ένα μικρό κεφάλαιο από τον εκδότη που αναφέρει όλη τη περιπέτεια της έκδοσης του βιβλίου (αξίζει να σημειωθεί ότι το χειρόγραφο βρέθηκε σε ένα υπόγειο ενός βιβλιοπωλείου γεμάτο μούχλα και υγρασία!).

Ο Καχτίτσης επέβλεψε την έκδοση και τις διορθώσεις του «Εξώστη» από τον Καναδά μέσω αλληλογραφίας με τον Κάρολο Τσίζεκ (επιμελητή της τότε έκδοσης). Οι διορθώσεις όμως σταμάτησαν γρήγορα καθώς η διαδικασία απαιτούσε πολύ χρόνο και ο Τσίζεκ βιαζόταν να προχωρήσει στην εκτύπωση του βιβλίου. Έτσι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η διαδικασία της διόρθωσης για την τότε έκδοση, πράγμα που έκανε ο εκδοτικός οίκος Κίχλη συγκεντρώνοντας όλες τις διορθώσεις που είχε ζητήσει ο συγγραφέας προχωρώντας στη πιο ολοκληρωμένη έκδοση του βιβλίου.

Ο ήρωας του βιβλίου Σ.Π. που είναι και ο αφηγητής είναι πρώην αρχαιοπώλης και ιδιοκτήτης ξενοδοχείων ο οποίος καταφεύγει στην Αφρική για να γλιτώσει από τα προβλήματά που τον κατατρέχουν χωρίς να υπολογίζει ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτά καθώς όλα πηγάζουν από τον ίδιο.

«…ένα ταξίδι τόσο μακρινό, δεν καταφέρνει να μου εξασφαλίσει τη γαλήνη που ζητούσα…αργά το κατάλαβα πως το σαράκι το κουβαλάω μέσα μου όπου και αν βρεθώ.»

Διαμένει εκεί 7 χρόνια με την πεποίθηση ότι τα μυστικά του δεν μπορούν να βγουν στην επιφάνεια μέχρι που δύο περιστατικά που δεν περιγράφονται καν στο βιβλίο θα τον οδηγήσουν να γράψει αυτό το ημερολόγιο που συνοψίζουν τον «Εξώστη» για να απολογηθεί σε όλους όταν πια δεν θα ζει…γιατί ναι, θέλει να αυτοκτονήσει…

Το ξεκίνημα του βιβλίου μας παρουσιάζει έναν άνθρωπο υπερκοινωνικό και γεμάτο ζωή ενώ σύντομα θα βγει στην επιφάνεια και η άλλη όψη του… οράματα, νύχτες αϋπνίας, μοναξιά και «μαύρες» αναμνήσεις είναι μερικά από τα πράγματα της καθημερινότητάς του που τον πνίγουν τόσο πολύ που δεν ξέρει με ποιο τρόπο να βοηθήσει τον εαυτό του.

Θα αποτραβηχτεί από τον περίγυρό του αφήνοντας τον εαυτό του στο έλεος της ασιτίας και της απομόνωσης με κύριο σύμμαχο τη χλωρίδα της Αφρικής που σύντομα θα φράξει κάθε πιθανή είσοδο/έξοδο από το σπίτι του.

Η πλοκή του ημερολογίου έχει σπασμωδικό χαρακτήρα ενώ σε μερικές περιπτώσεις αυτοαναιρείται και ο ίδιος ο αφηγητής δείχνοντάς μας τη ψυχική ρευστότητα που τον καταβάλει… Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι αναφέρει ένα γεγονός, στη συνέχεια το διαψεύδει ενώ πιο κάτω διαψεύδει την ίδια τη διάψευση…

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της αφήγησης είναι ότι εκτυλίσσονται πολύ λίγα πράγματα ενώ επίσης αποκαλύπτονται εξίσου πολύ λίγα. Αυτό που κάνει το βιβλίο να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος της αφήγησης και όχι οι λεπτομέρειες που παραλείπονται…

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κίχλη | Σελίδες: 226 | Τιμή: 15,50€ | Νίκος Καχτίτσης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις