Ψέματα και μυστικά / Κεϊτ Άτκινσον

Την Kate Atkinson τη γνώρισα από το τρίτο βιβλίο της αστυνομικής σειράς της με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Jackson Brodie με τον αγγλικό τίτλο When Will There Be Good News?. Ήθελα όμως να πιάσω από την αρχή τις ιστορίες του Brodie, έτσι λοιπόν διάβασα πρώτα το Case Studies που στην ελληνική του εκδοχή έχει τίτλο Ψέμματα και μυστικά (Εκδόσεις Κέδρος, 2007).

Αυτό που συνάντησα είναι ένα βιβλίο διαφορετικό από τα αστυνομικά που διαβάζουμε συνήθως γιατί επικεντρώνεται στα πρόσωπα και το προσωπικό τους δράμα, παρά στα γεγονότα. Ναι, αποτελεί ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά με μια ίσως πιο γυναικεία περιγραφή που δίνει έμφαση στα γεγονότα, στις λεπτομέρειες αλλά και στις συμπεριφορές των ηρώων.

Ο Jackson Brodie είναι πρώην αστυνομικός και πλέον ιδιωτικός ντετέκτιβ. Ζει μόνος του καθότι η γυναίκα του τον άφησε για άλλον και ασχολείται πλέον με το να διερευνεί υποθέσεις μικρότερης σημασίας. Όταν πέσει μπροστά στη πρώτη από τις τρεις υποθέσεις που αναλύει το βιβλίο, αμέσως αποφασίζει να προσπαθήσει να δώσει λύση.

Το βιβλίο αποτελεί το πρώτο από τα τέσσερα της σειράς με πρωταγωνιστή τον πρώην αστυνομικό Jackson Brodie και εξιστορεί τρεις διαφορετικές υποθέσεις. H πρώτη αναφέρεται στην τρίχρονη Ολίβια που χάνεται ένα βράδυ από το σπίτι της έχοντας μαζί της την αγαπημένη της κούκλα, η δεύτερη σε μία νεαρή εργαζόμενη που πέφτει θύμα σε μια φαινομενικά τυχαία επίθεση ενός μανιακού, και η τρίτη σε μία νεαρή σύζυγο και μητέρα που βρίσκει τον εαυτό της παγιδευμένη σε μία «δική» της κόλαση: το μωρό της έχει πολλές ανάγκες και ο σύζυγός της είναι απαιτητικός.

Ο Brodie ξεκινάει να ασχολείται με τη πρώτη, η οποία τον οδηγεί στις άλλες και εν συνεχεία σε μία τέταρτη που αφορά τον ίδιο για ένα περιστατικό στην παιδική του ηλικία που δεν είχε λυθεί ακόμη.

Ένα βιβλίο που κολλάς μαζί του. Αν και είναι ένα αστυνομικό που όπως είναι λογικό έχει να κάνει με φόνους και εξαφανίσεις έχει επίσης και αρκετά στοιχεία από καλή λογοτεχνία που συνδυασμένα με το αστυνομικό είδος είναι κάτι που αποτελεί την ιδιαίτερη μορφή γραφής της Atkinson. Δίνει βάθος στις ζωές των ηρώων, στις ανησυχίες τους, αλλά και σε τυχόν τραύματα της εφηβείας τους.

Στα αρνητικά θα μπορούσε να είναι οι υπερβολικές εναλλαγές στις ιστορίες που απαιτεί λίγο παραπάνω συγκέντρωση μέχρι να γίνει η ιστορία στο μέγιστο κατανοητή ώστε να ταυτιστεί ο αναγνώστης.

Είναι κρίμα που υπάρχουν πολύ λίγα βιβλία της στα ελληνικά. Νομίζω πως αξίζει καλύτερης προώθησης. Μεγάλο νέο είναι και η κυκλοφορία του νέου της βιβλίου Ζωή μετά τη ζωή που δίνει στη πρωταγωνίστριά της τη δυνατότητα να ξαναζήσει τη ζωή της τόσες φορές μέχρι να λύσει κάθε πρόβλημα / εμπόδιό της και να ζήσει όπως έχει ονειρευτεί. Είναι κάτι που με ιντριγκάρει να διαβάσω σύντομα.

Εκδόσεις: Κέδρος | Τιμή: 6,90€ | Σελίδες: 378 | Μετάφραση: Καλοκύρης Αντώνης | KateAtkinson.co.uk

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις