Ο ζητιάνος / Ανδρέας Καρκαβίτσας

Αισθάνομαι παράξενα θέλοντας να μιλήσω για το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο που μου είχαν πάρει σαν παιδί (1995) και που τόσα χρόνια δεν είχα διαβάσει αλλά το έκανα φέτος. Γενικά είναι κάτι που οποιοδήποτε βιβλιόφιλος μπορεί να το καταλάβει καθώς τα αδιάβαστα μόνο αυξάνονται, ίσως και με γεωμετρική πρόοδο αν υπολογίσουμε τις αναφορές από κάθε βιβλίο. Το ότι όμως ήταν το πρώτο το κάνει ξεχωριστό. Είναι λοιπόν ο Ζητιάνος του Καρκαβίτσα.

Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην Ελληνική λογοτεχνία χάρη στους ιδιαίτερους ήρωές του που κατάφερε να δημιουργήσει στη δημοτική γλώσσα της εποχής. Το βιβλίο, κατατάσσεται στα πιο σημαντικά της ελληνικής λογοτεχνίας, μας μεταφέρει σε ένα χωριό του Θεσσαλικού κάμπου αναπαριστώντας τη ζωή στην ελληνική ύπαιθρο και δίνοντάς μας μια σαφή εικόνα για την αγροτική κοινωνία του 19ου αιώνα που μόλις έχει απαλλαχθεί από τον τουρκικό ζυγό.

Εκεί λοιπόν, φθάνει ο ζητιάνος Τζιριτόκωστας μαζί με το γαϊδούρι του αλλά και ένα μισοπαράλυτο παιδί για ελεημοσύνη. Παρ όλη την άσχημη οικονομική κατάσταση των κατοίκων καταφέρνει να τους χρησιμοποιήσει και να τους αποσπάσει ακόμη και τα λιγοστά αγαθά τους, οδηγώντας τους στην εξαθλίωση.

Όμως, δεν μένει μόνο σε αυτά, τα κύρια θύματά του είναι οι γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζονται πιο ευάλωτες και γεμάτο αδυναμίες σε όλη την ανάγνωση, με αποτέλεσμα να τις χειραγωγεί. Τους παρουσιάζει το «αγαπόχορτο», ένα βότανο που μπορεί να φέρει κοντά σε κάθε γυναίκα όποιον άντρα επιθυμεί.

Θα ακολουθήσουν και άλλες περίεργες καταστάσεις μέχρι που θα έρθει σε σύγκρουση με τον ισχυρό του χωριού, ενώ ο Καρκαβίτσας μας μεταφέρει σε έναν κόσμο όπου το κακό όχι μόνο μένει ατιμώρητο αλλά και θριαμβεύει, ασκώντας κριτική στο σύστημα των μικρών κοινωνιών.

Το βιβλίο, γραμμένο το 1896 κάνει σαφές νύξεις για την αμάθεια, την εξαθλίωση αλλά και τις δεισιδαιμονίες του απλού λαού της ελληνικής υπαίθρου. Αποτελεί ένα κείμενο για κάθε εποχή και χρόνο που αφορά τον καθένα από εμάς.

Αξίζει να το διαβάσετε. Η έκδοση που έχω είναι αυτή της εφηβικής σειράς των εκδόσεων Μίνωας (1994).

Εκδόσεις: Μίνωας | Τιμή: 7,57€| Σελίδες: 237

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις