Το λάθος αστέρι / John Green

Το The Fault In Our Stars έπεσε στα χέρια μου πριν από λίγο καιρό, μετά τον πανικό που δημιούργησε σε βιβλιοπωλεία και ίντερνετ. Ήταν σίγουρα ένα από τα εκδοτικά φαινόμενα του 2012 με πάρα πολλές διακρίσεις όπως αυτή του Goodreads ως το καλύτερο βιβλίο στην κατηγορία Young Adult για το 2012.

Ο John Green θεωρείται από τους καλύτερους συγγραφείς του Young Adult, έγινε ευρύτερα γνωστός από το βιβλίο του Looking for Alaska, ενώ η μεγαλύτερή του επιτυχία αποτελεί πλέον το καινούργιο The Fault In Our Stars. Το θέμα του δεν είναι καθόλου στα γούστα μου, όπως και για κάθε άνθρωπο φαντάζομαι. Περιγράφει τον καρκίνο στη παιδική/εφηβική ηλικία. Την ιδέα αυτή την είχε για περισσότερο από 12 χρόνια, όταν του είχε δοθεί η ευκαιρία να δουλέψει σε ένα νοσοκομείο. Εκεί βλέποντας το κουράγιο και την δύναμη που μπορεί να κρύβει ο καθένας μας θέλησε να το προσαρμόσει και στο λογοτεχνικό είδος που έχει καταξιωθεί, αυτό των εφήβων.

Τι καινούργιο έφερε το βιβλίο του Green σε σχέση με άλλα με το ίδιο θέμα; Η καινοτομία του είναι όπως είπαμε και πριν η ηλικιακή ομάδα για την οποία γράφει, ενώ σημαντικό του επίτευγμα είναι και η δημιουργία χαρακτήρων γεμάτους ειρωνεία για την ασθένειά τους, κάτι που ο αναγνώστης δεν το περιμένει.

Για να πούμε τι συμβαίνει όμως στο βιβλίο. Πρωταγωνιστές μας είναι δύο παιδιά, η Hazel Grace Lancaster και ο Agustus Waters. Θα τους άρεσαν να είχαν φυσιολογικές ζωές αλλά αν κάτι τους έχει μάθει ο καρκίνος που έχουν και οι δύο είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος και το γνωρίζουν καλά, το μόνο που υπάρχει είναι το σήμερα και το τώρα. Ο Agus, με αυτοπεποίθηση και ευγένεια σε σημείο να χάνει στα βιντεοπαιχνίδια του για να βοηθήσει τους άλλους. Η 16 χρόνων Hazel με μοναδικό της φίλο τον συγγραφέα του αγαπημένου της βιβλίου, Peter Van Houten που ζει στο Amsterdam. Το βιβλίο αυτό έχει ως πρωταγωνίστριά του ένα κορίτσι με το όνομα Άννα που την ταλαιπωρεί ένας σπάνιος καρκίνος του αίματος. Η Hazel το διαβάζει συνέχεια, γνωρίζει κάθε μικρή του λεπτομέρεια και παίρνει για ευνόητους λόγους κουράγιο από την ηρωίδα του. Έτσι λοιπόν μια μέρα τυχαία, Agus και Hazel γνωρίζονται και το τόσο αγαπημένο βιβλίο της Hazel θα γίνει η αφορμή. Αμέσως θα δέσουν και θα έρθουν πολύ κοντά, αγνοώντας πόσο χρόνος τους απομένει.

Κερδίζουν ένα ταξίδι στο Amsterdam και το πρώτο που σκέφτονται είναι να ταξιδέψουν παρά τις αντιρρήσεις των γονιών τους, άλλωστε εκεί ζει ο αγαπημένος τους συγγραφέας. Θα είναι εύκολο να τον προσεγγίσουν; Πάει καιρός που είχε εκδοθεί το πρώτο από τα βιβλία και ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει την αγαπημένη ιστορία τους… Αν και το ότι πήγαν ως εκεί μόνο γι αυτόν μπορεί και να τον κάνει να τους το αποκαλύψει.

Το θέμα είναι όμως ότι τον προσεγγίζουν με πολλές προσδοκίες, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι όπως τον έχουν φανταστεί…Για την απογοήτευσή τους δεν τους λέει το τέλος της ιστορίας που με τόσο αγωνία περιμένουν.

Άραγε μπορεί μόνο ένα άτομο να αλλάξει το άλλο; Η ιστορία δεν μένει εκεί αλλά αντίθετα κάνει μια στροφή στη σχέση των δύο παιδιών αλλά και του συγγραφέα που αποκαλύπτεται μόνο στο τέλος του βιβλίου.

Είναι αλήθεια πως αν δεν είχε προηγηθεί αυτό το φαινόμενο δεν θα επηρεαζόμουν να το διαβάσω, μόνο και μόνο για το θέμα του. Διαβάζοντάς το όμως, μπορώ να καταλάβω το γιατί έχει πάρει τόσο καλές κριτικές. Έχει μία πλοκή απλή αλλά σίγουρη, με χαρακτήρες πιο ειρωνικούς από ότι περιμένει ο αναγνώστης, αν και κάπως υπερβολικούς. Η αλήθεια είναι όμως πως είναι καλογραμμένο και ικανό αν όχι να δώσει δύναμη και κουράγιο στον οποιοδήποτε, να σε κάνει να περάσεις καλά έστω και με αρκετή συγκίνηση. Όχι, δεν έκλαψα, μερικοί φίλοι μου όμως ναι.

Δεν υπάρχει στα Ελληνικά, αν και η ελληνική έκδοση νομίζω δεν θα αργήσει να εμφανιστεί. Το διάβασα στα Ισπανικά σε έκδοση της Nube de Tinta (Random House Mondadori).

Για τους λάτρεις του είδους ή για τους φανατικούς του Green.

Τιμή: 15.95€ | Σελίδες: 304

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις