I Am The Messenger / Markus Zusak

Γνώρισα για τον συγγραφέα Markus Zusak μέσω μιας εργασίας που έπρεπε να κάνω και αφορούσε το παρόν βιβλίο I Am The Messenger. Διαβάζοντας το ιστορικό του συγγραφέα είδα ότι ήταν ήδη καταξιωμένος λόγω του βιβλίου του The Book Thief, 2007 (Η κλέφτρα των βιβλίων, Εκδόσεις Ψυχογιός, 2008). Η επιτυχία του δεύτερου ήταν τόσο μεγάλη που αποτέλεσε εκδοτικό φαινόμενο λίγο μετά την κυκλοφορία του. Στην Ισπανία το συζητούν ακόμη, είναι ένα βιβλίο που πλέον έχει πτωτικές αλλά σταθερές πωλήσεις, έχουν περάσει και τέσσερα χρόνια όμως και οι ζωές του ήταν τρεις (Trade, Trade Paperback και Paperback). Πρόσφατα ανακοινώθηκε και η επερχόμενη ταινία για το βιβλίο.

Γιατί τόσος λόγος για την Κλέφτρα των βιβλίων; Είναι η μεγάλη επιτυχία που οδήγησε τον συγγραφέα να δεχθεί τελικά να κυκλοφορήσει το I Am The Messenger αλλά και προγενέστερα βιβλία του. Για την δυσαρέστηση της πλειονότητας, δεν έχουν καμία σχέση με τη φοβερή γραφή της Κλέφτρας των βιβλίων μέσα από το οποίο ο Markus Zusak ωρίμασε ως συγγραφέας.

Έζησα από κοντά τις διαπραγματεύσεις των δικαιωμάτων για την ισπανική αγορά και τον πανικό που είχε προκαλέσει μόνο και μόνο η είδηση ότι ο Markus Zusak τελικά δέχτηκε να κυκλοφορήσει τα πρώτα του βιβλία πέραν της Αυστραλιανής εκδοτικής αγοράς, καθώς επίσης και την «σχετική» αποτυχία του βιβλίου στην Ισπανία. Ήταν ένα βιβλίο που πήγε πολύ καλά αν ποτέ δεν άγγιξε ούτε το ένα τρίτο των πωλήσεων της Κλέφτρας.

Για να πούμε όμως τι πραγματεύεται το βιβλίο. Το θέμα του είναι αρκετά έξυπνο αλλά όχι τόσο καλοδουλεμένο. Ο πρωταγωνιστής μας, Ed Kennedy είναι ένας 19χρονος οδηγός ταξί, που τελείως τυχαία εμποδίζει μια ληστεία σε μία τράπεζα. Αυτό για λίγο καιρό τον μετατρέπει σε έναν μικρό ήρωα, όπως στις ταινίες, όλοι θέλουν να μιλήσουν μαζί του και να τον γνωρίσουν. Επιστρέφει όμως στην πραγματικότητα, η δουλειά του δεν το ευχαριστεί πολύ και οι σχέσεις του με την μητέρα του δεν είναι και οι καλύτερες. Είναι απελπισμένα ερωτευμένος με την επί χρόνια φίλη του, Audrey και συνηθίζει να βγαίνει με όλους τους φίλους του για να πιουν κάτι και να παίξουν χαρτιά, αν και ο καλύτερός του φίλος είναι ο σκύλος του που παρεμπίπτοντος μυρίζει πολύ άσχημα και είναι εθισμένος στον καφέ.

Από την στιγμή που εμπόδισε εκείνη τη ληστεία αρχίζει να λαμβάνει άσους τράπουλας με διαφορετικές αποστολές σε κάθε κάρτα. Αρχικά, έναν άσο καρό με 3 γραμμένες διευθύνσεις. Μεταξύ φόβου αλλά και περιέργειας αποφασίζει να παίξει το παιχνίδι που του έχουν στήσει και ξεκινάει να μάθει για κάθε αποστολή και διεύθυνση. Οι κάρτες δεν γράφουν τίποτα παραπάνω από τη διεύθυνση, έτσι θα πρέπει ο ίδιος να εντοπίσει τα πρόσωπα που θα πρέπει να συναντήσει. Ξεκινάει τις αποστολές του με μια βίαιη οικογένεια και τερματίζει μετά από πολλές κάρτες σπίτι του.

Στη διάρκεια των αποστολών θα γνωρίσει και θα βοηθήσει αρκετά άτομα, κάθε ένα με διαφορετικό τρόπο. Όπως είναι λογικό, δεν είναι κάτι εύκολο, θα χρειαστεί έχοντας μια γενική διεύθυνση να εντοπίσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη που τις περισσότερες φορές δεν είναι προφανής, ούτε καν υλική.

Markus Zusak

Αυτό που θα κάνει τον ίδιο όλο και πιο δυνατό, είναι ότι δέχεται να παίξει το παιχνίδι που του έχουν αναθέσει χωρίς να σκέφτεται αν η κάθε αποστολή είναι δύσκολη ή εύκολη. Συχνά η βοήθειά του είναι τόσο απλή αλλά και ρομαντική την ίδια στιγμή που γεμίζει συναισθήματα και ωραίες σκέψεις κάθε αναγνώστη.

Η διαδικασία αυτή θα τον φέρει αντιμέτωπο με τους φίλους του, την οικογένειά του αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. Άραγε ποιος στέλνει στον Ed αυτές τις κάρτες; Τι θέλουν από αυτόν; Δεν είμαστε σίγουροι γι αυτά τα ερωτήματα μέχρι και λίγο πριν το τέλος του βιβλίου. Ένα βιβλίο με ταξίδι προς την ωριμότητα και την αυτοπεποίθηση που άλλαξε ολοκληρωτικά τον Ed από ένα άνθρωπο με μέτρια προσωπικότητα σε έναν αυτόνομο και σίγουρο για τον εαυτό του.

Η καλή γραφή του Zusak κάνει τη ιστορία δικιά μας, ξυπνώντας μας τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά του Ed, μέχρι που μπορούμε και να αναρωτηθούμε αν είμαστε ευτυχισμένοι με τη ζωή που έχουμε.

Η γραφή δεν είναι καθόλου βαρετή, αυτό που ίσως ήθελε περισσότερη δουλειά από τον συγγραφέα είναι οι αποστολές του πρωταγωνιστή. Κάποιες από αυτές είναι τόσο δύσκολες, ενώ κάποιες άλλες τόσο μα τόσο εύκολες που και οι δύο για τους δικούς τους λόγους δεν φαίνονται πιστευτές. Γενικά όμως θα λέγαμε πως είναι ένα βιβλίο που υπηρετεί πολύ καλά το είδος του (Young Adult) και η πληθώρα βραβείων που έχει αποκτήσει δεν είναι τυχαία.

Το διάβασα στα αγγλικά, σε έκδοση της Knopf.
Σελίδες: 362 | Τιμή: $16.95 (Σκληρό εξώφυλλο) και $10.99 (Μαλακό εξώφυλλο)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις