Frances and Bernard / Carlene Bauer

Το Frances And Bernard αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα της Carlene Bauer.

Frances και Bernard είναι δύο μυθιστορηματικοί χαρακτήρες εμπνευσμένοι από τις ζωές των Flannery O’Connor και Robert Lowell αντίστοιχα. Όπως καταλαβαίνετε αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, αν και κάπως ριψοκίνδυνη καθώς μιλάμε για ιστορίες δύο ανθρώπων αρκετά γνωστών. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί τις ιστορίες τους ως βάση για να αναπτύξει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση, αυτή των Frances και Bernard.

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1950 όπου και οι δύο χαρακτήρες μετακομίζουν στη Νέα Υόρκη για να ζήσουν το Αμερικάνικο όνειρο. Η Frances επίδοξη συγγραφέας θα προσπαθήσει να μπει στον κόσμο των εκδόσεων με σκοπό να δείξει αυτό που ξέρει καλύτερα, τη γραφή, ενώ και ο Bernard, απόφοιτος του Harvard, προσπαθεί και αυτός να εκδώσει το πρώτο βιβλίο ποιημάτων του.

Τα ενδιαφέροντά τους κοινά, δεν αργούν να γνωριστούν και να ανταλλάξουν αμέσως διευθύνσεις. Έτσι θα ξεκινήσει η πλοκή του βιβλίου, αποτελούμενη μόνο από τις επιστολές του ενός στον άλλο. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό που κάνει αυτό το βιβλίο ιδιαίτερο. Γνωρίζονται καλύτερα και αναλύουν θέματα που τους αφορούν: κυρίως λογοτεχνία, μουσική αλλά και η θρησκεία (άλλωστε κεντρικό ρόλο και στις ιστορίες της Flannery O’Connor αποτέλεσε και ο καθολικισμός, αν και σε αυτές ανέδειξε τη θρησκευτική υποκρισία και γι αυτό χαρακτηρίστηκε από τους συγγραφείς της εποχής της ως συγγραφέας του γκροτέσκο).

Στα έντεκα χρόνια επιστολών του βιβλίου, θα γίνουμε μάρτυρες μιας φιλίας με έντονο περιεχόμενο και ενδιαφέρον του ενός προς τον άλλον. Μαζί θα εξερευνήσουν τα όρια της πίστης και του πάθους αλλά και το τι σημαίνει να είσαι ένας καλός φίλος. Παράλληλα, ζούμε και την πορεία έκδοσης των βιβλίων του καθενός κάτι που τους δένει ακόμη περισσότερο. Θα λέγαμε πως η πλοκή του βιβλίου είναι σαν μια συνέντευξη δύο ατόμων στον χρόνο με θέμα τη λογοτεχνία. Οι ήρωες του βιβλίου στην πορεία της σχέσης τους θα αναρωτηθούν για το αν θα είναι κάτι παραπάνω από φίλοι, κάτι που θα τους οδηγήσει σε μια πολύπλοκη και περιπετειώδη μορφή αγάπης. Πώς αλήθεια θα έπρεπε να αγαπάμε αυτούς που αγαπήσαμε για κάτι συγκεκριμένο, όταν αυτό το κάτι δεν είναι πλέον παρόν;

Ποιο είναι το λάθος του Bernard; Τη φίλησε μια μέρα χωρίς η ίδια να το περιμένει. Για αρκετό καιρό δεν αποστέλλουν ούτε ένα γράμμα μεταξύ τους και εκεί είναι που το βάρος της πλοκής αναλαμβάνουν και οι φίλοι τους. Αρκετό καιρό μετά η σιωπή αυτή θα κάνει τη Frances να παραδεχτεί ότι είναι ερωτευμένη με τον Bernard, όμως αυτός πλέον είναι παντρεμένος.

Σε γενικές γραμμές μου άρεσε, αν και ακριβώς επειδή αποτελεί ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τις ζωές δύο πολύ γνωστών συγγραφέων θα προτιμούσα να υπήρχε πιο έντονο το στοιχείο των ιδεών και του λογοτεχνικού σχολιασμού. Αντιθέτως, η συγγραφέας επικεντρώθηκε πιο πολύ στο κομμάτι του «κουτσομπολιού» με αποτέλεσμα να χάσει την αίγλη που είχε χτίσει. Ακόμη ένα στοιχείο του βιβλίου που μου έκανε αρνητική εντύπωση είναι πως πέρα από το οτι η γλώσσα τους δεν είναι τόσο άμεση, που σίγουρα έχει να κάνει και με το γεγονός ότι αποτελούν επιστολές και όχι email, δεν υπάρχει κανένα άλλο στοιχείο από την τόσο σημαντική δεκαετία του 1960. Που είναι σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τις ζωές μας αλλά και την κουλτούρα μας μέχρι σήμερα; Εγώ δεν βρήκα κανένα.

Αυτό που έκανε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την ανάγνωση ήταν η πλοκή μέσω επιστολών, ξέρω όμως πως πολλοί δεν θα την αντέξουν. Το ότι όμως μιλάμε για ένα βιβλίο μόλις 208 σελίδων σίγουρα βοηθάει για τον σκοπό αυτό.

Συγχαρητήρια στο publishing του βιβλίου, το οποίο είναι καταπληκτικό και αρμόζει στο θέμα και τον τύπο του βιβλίο. Αυτό ναι, έχει αέρα από τη δεκαετία του 1950!

Σελίδες: 208 | Τιμή: $23.00 | Εκδόσεις: Houghton Mifflin Harcourt

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Houghton Mifflin Harcourt για την αποστολή της Advance Έκδοσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις