Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε / Jonas Jonasson

Λίγο λιγότερο από έναν χρόνο πριν, κάπου στην άνοιξη του 12 και μετά την γιορτή του San Jordi στην Ισπανία (Γιορτή Βιβλίου / Ερωτευμένων και πιο σημαντική μέρα για τον εκδοτικό κόσμο μετά τις δυνατές πωλήσεις των Χριστουγέννων) όλοι μιλούσαν για τον παππού που κατάφερε να είναι πρώτος στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού.

Οι πωλήσεις αυτές, συνεχίστηκαν περίπου όλο το 2012 και κάθε εκδότης αναρωτιόταν τι είχε αυτός ο παππούς που ξεχώρισε έτσι. Προσωπικά νομίζω πως είναι ο τίτλος, τεράστιος μεν, ιδιαίτερος και γεμάτος ίντριγκα δε (The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out of the Window and Disappeared). Αν κοιτάξουμε όμως πριν τη πώλησή του στην Ισπανία, καταλαβαίνουμε πως τα πράγματα δεν είναι τόσο τυχαία: Πωλήσεις πάνω από ένα εκατομμύριο στη Σουηδία, από το πρώτο βιβλίο του Jonas Jonasson. Το μυστικό της επιτυχίας ήταν οι συστάσεις των αναγνωστών που όπως συμβαίνει συνήθως σιγά σιγά μπορούν να εδραιώσουν βιβλία στην αγορά παρά τις προωθήσεις άλλων βιβλίων που φαινομενικά θα είχαν καλύτερες πωλήσεις.

Από τότε, το φαινόμενο αυτό εξαπλώθηκε με εκδόσεις σε γερμανικά, αγγλικά, ισπανικά, ενώ θα εκδοθεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός μέσα στο 2013.

Με λίγες λέξεις θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που ξυπνάει τη περιέργεια του αναγνώστη, πρωτότυπο και αρκετά απολαυστικό (αν και όχι σε όλα τα σημεία του), κάτι που δεν είναι και ιδιαίτερα σύνηθες για τη Σκανδιναβική λογοτεχνία που είμαστε συνηθισμένοι. Αξίζει να πούμε πως ο συγγραφέας εμπνεύστηκε τη φιγούρα του πρωταγωνιστή από τον ίδιο τον παππού του και βέβαια του έδωσε ένα τόνο υπερβολής που τον έκανε πραγματικά πολύ ζηλευτό.

εκατοντάχρονος

Τι συμβαίνει ακριβώς με τον παππού; Ο Allan Karlsson στην εκατοστή ημέρα των γενεθλίων του είναι έτοιμος να πάει στο πάρτι που του έχουν ετοιμάσει στον οίκο ευγηρίας όπου διαμένει, πριν το κάνει όμως αποφασίζει να το σκάσει βγαίνοντας από το παράθυρο του δωματίου του. Ναι, ο τίτλος δεν κρύβει κανένα μυστήριο, το θέμα είναι η αιτία που το προκάλεσε καθώς γνωρίζουμε σε φόντο τον χαρακτήρα του Allan όσο προχωράει η πλοκή.

Πόσα μπορείς να περιμένεις από έναν ηλικιωμένο εκατό χρόνων που το σκάει έτσι; Και όμως πολλά! Κατά τη πορεία της ανάγνωσης συνειδητοποιούμε πως είχε ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο (όχι για διακοπές) και επηρέασε με τον τρόπο του διάφορα γεγονότα της πρόσφατης παγκόσμιας ιστορίας. Μια ζωή εκατό χρόνων επιτρέπει στον συγγραφέα να κάνει ένα ταξίδι στην ιστορία του 20ού αιώνα μέσω των δύο περιόδων: οι εξελίξεις μετά την φυγή του, και ιστορίες από τη νεανική του ηλικία μέχρι και να εξαφανιστεί από το γηροκομείο.

Το γεγονός ότι ήταν πολύ καλός πυροτεχνουργός τον έφερε σε επαφή με τους προέδρους Truman, Johnson και Nixon, ενώ επίσης και με τον Mao Tse-Tung, Kim Il-sung, Kim Jong-il, Stalin και Brezhnev...

Η φυγή του σήμερα, δεν θα μπορούσε να ήταν απλή, σχεδόν από ατύχημα πέφτει στα χέρια του μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα που προοριζόταν για τη Ρωσική Μαφία και τη παίρνει μαζί του. Έτσι, όλα αρχίζουν να περιπλέκονται, μέχρι στο σημείο να τον κατηγορούν για τριπλή δολοφονία. Εν μέσω όλων αυτών υπάρχει και ο Sonja, ένας ελέφαντας που θα μπει στο δρόμο του και δεν θα τον αποχωριστεί…

Είναι ένα βιβλίο που το ξεκίνησα με αφορμή όλα αυτά που είχα ακούσει μαζί με την περιέργεια που μου προκάλεσε ο τίτλος του. Είναι αλήθεια πως το απήλαυσα τμηματικά και όχι σε όλη του την έκταση. Μερικά από τα ατελείωτα flashback ήταν αρκετά κουραστικά, ωστόσο η όλη ιδέα του συγγραφέα μου άρεσε πολύ. Με το ιδιαίτερο χιούμορ του, κρίνει το πως η κοινωνία δεν έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, ενώ επίσης αναρωτιέται πόσο αποτελεσματικά μπορούν να είναι τα μέσα επικοινωνίας αλλά και η δικαιοσύνη.

Κυκλοφορεί στα αγγλικά από τις εκδόσεις Hesperus Press.
Τιμή: £8.99 | Σελίδες: 400 | Σύντομα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Update 14-07-2013: Οι εκδόσεις Ψυχογιός ανακοίνωσαν ότι θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά με τον τίτλο Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε στις 19-09-2013.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις