Geek Love / Katherine Dunn

Το βιβλίο αυτό έπεσε στα χέρια μου όταν λίγο καιρό πριν ενδιαφέρθηκα να ψάξω για βιβλία που χαρακτηρίζονται ως γκροτέσκο και σκοτεινά… Σε πολλά λογοτεχνικά άρθρα φιγουράριζε ως ο ορισμός της σύγχρονης λογοτεχνίας του γκροτέσκο. Σίγουρα δεν αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία, αλλά η επίδραση που είχε πάνω μου ήταν εκπληκτική. Γραμμένο από την Katherine Dunn στα τέλη της δεκαετίας του 80 το Geek Love ή αλλιώς με ελεύθερη απόδοση Σκοτεινή Αγάπη, ήταν υποψήφιο για καλύτερο βιβλίο στην Αμερική για τη χρονιά 1989.

Κύριο θέμα του τα θετικά και τα αρνητικά του να είσαι ένα «τέρας» κυριολεκτικά και μεταφορικά. Γραμμένο με απίστευτη φαντασία για όλους όσοι νιώθουν «παρείσακτοι», κάνοντας τους «κανονικούς» να νιώθουν άσχημα που οι πρώτοι δεν ταιριάζουν με αυτούς.

Το ζευγάρι των Binewski, ιδιοκτήτες του θεάματος «Fabulon», αποφασίζει, δυσαρεστημένο με τα «τέρατα» που είχαν προσλάβει, να δημιουργήσει τους δικούς του καλλιτέχνες. Τα παιδιά τους δεν γεννήθηκαν με δυσμορφίες τυχαία, «προγραμματίστηκαν» ώστε να μπορέσουν να πάρουν μέρος σε διάφορα θεάματα σε όλη την χώρα. Έτσι, η Lil –η μητέρα της οικογένειας– εκτίθεται σε διάφορα επικίνδυνα χημικά και ραδιενεργές ουσίες ώστε τα παιδιά που θα γεννήσει να παρουσιάσουν διάφορες δυσμορφίες που να μπορούν να τις εκμεταλλευτούν στον κόσμο του θεάματος, βέβαια με τραγικά αποτελέσματα.

Τι μεγαλύτερο δώρο μπορείς να κάνεις στο παιδί σου, από το να μπορεί να βγάζει χρήματα όπως ακριβώς είναι, λέει η Lil. Η αγάπη και ο οικογενειακός δεσμός είναι τα πιο εκπληκτικά στοιχεία μέχρι και το τέλος αυτής της αξέχαστης ιστορίας με θέμα την γοητεία για την ανωμαλία και την ομορφιά του γκροτέσκο. Η Katherine Dunn μας μιλάει για το «κανονικό» σε σχέση με το «παράξενο» και τα όρια της αποδοχής από τον κόσμο.

Το όνομα geek μας παραπέμπει στην αρχική σημασία της λέξης, που χρησιμοποιήθηκε για να χαρακτηρίσει τον άγριο άνθρωπο, ενώ στην συνέχεια η έννοια της λέξης χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο πολύ διαφορετικό από το «κανονικό» και επικεντρωμένο σε δραστηριότητες απομακρυσμένες από την κοινωνία.

Ο Arturo, το υδρόβιο παιδί, γεννημένο χωρίς χέρια και πόδια, η Olympia, νάνος χωρίς μαλλιά και η αφηγήτρια της ιστορίας, ο Fortunato γνωστός και ως Chick που κρύβει μια τηλεπαθητική ικανότητα.

Iphigenia και Electra, αδερφές σιαμαίες, μοιράζονται τα ίδια πόδια αλλά και το ταλέντο για τη μουσική. Η παραμόρφωση του Arturo τον κάνει επικεφαλής μιας θρησκευτικής οργάνωσης, η οποία ψάχνει την καθαρότητα μέσω του ακρωτηριασμού των μελών του σώματος. Τόσο η Olympia όσο και οι σιαμαίες είναι απελπισμένα ερωτευμένες μαζί του.

Εμφανίζεται επίσης η Miranda ένα «κανονικό» κορίτσι με μια μικρή ουρά. Ο Chick, μετά από μία καριέρα ως κλέφτης μαζί με τον πατέρα του, γίνεται συνεργάτης της εκκεντρικής Δόκτορα Phyllis, δημοφιλής γιατί είχε πραγματοποιήσει ένα χειρουργείο στον εαυτό της. Δημιουργήθηκε η ομάδα Arturans με την Δόκτορα Phyllis ως φανατική ακόλουθο έχοντας ως σκοπό να μάθει σε κάθε οπαδό να πραγματοποιεί ακρωτηριάσεις στον εαυτό τους.

Η αφήγηση συνεχίζει σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, μία είναι η εφηβεία της Olympia και η άλλη είναι το παρόν. Η Katherine Dunn παρουσιάζει τους Binewski σαν φρικιά αλλά σε καμία περίπτωση δεν τους συμπεριφέρεται σαν να είναι. Από την γραφή της μας μαθαίνει ότι το horror δεν είναι απλά ένα λογοτεχνικό είδος αλλά ένα συναίσθημα και ότι ακόμη και στο γκροτέσκο υπάρχει ομορφιά. Η πλοκή θα λέγαμε πως έχει πολλά τραγικά στοιχεία γραμμένα όμως με ένα τρόπο ευγενικό. Η συγγραφέας κατάφερε να δείξει πτυχές των πρωταγωνιστών καθώς και εσωτερικά συναισθήματα που άλλοι που έχουν μια πιο «κανονική» εμφάνιση δεν έχουν καταφέρει να το κάνουν.

Το Geek Love αποτελεί ένα βιβλίο που δύσκολα θα ξεχάσεις. Τελικά τι είναι κανονικό και τι όχι; Δεν υπάρχει ελληνική έκδοση. Κυκλοφορεί στα αγγλικά από τις εκδόσεις Vintage.

Τιμή: 15.95$ | Σελίδες: 368

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις