Το άρωμα του ονείρου / Τομ Ρόμπινς

Ο Τομ Ρόμπινς δεν νομίζω ότι χρειάζεται συστάσεις στο ελληνικό κοινό. Βιβλία του όπως ο Τρυποκάρυδος αλλά και Το άρωμα του ονείρου έμειναν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη των αναγνωστών.

Εντύπωση μου προκάλεσε πως στην εκδοτική αγορά της Ισπανίας αποτελεί συγγραφέας δύο συνεχόμενων αποτυχιών στις αρχές της δεκαετίας του 70 και 90 με την κυκλοφορία του Ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν και του Ο χορός των εφτά πέπλων αντίστοιχα, και έτσι δεν του δόθηκε η ευκαιρία να κυκλοφορήσουν τα πιο δημοφιλή βιβλία του: Το άρωμα του Ονείρου και ο Τρυποκάρυδος. Αυτό που με παρεξένεψε πιο πολύ, ήταν η μεγάλη αντίθεση του «συγγραφέα αποτυχία» στην Ισπανία και του συγγραφέα κορυφαίων πωλήσεων στην Ελλάδα. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Νομίζω πως ο πιο σημαντικός λόγος είναι πως στην Ελλάδα παρουσιάστηκε ως κάτι πολύ εναλλακτικό…ή τουλάχιστον αγαπήθηκε πολύ από αυτό το κοινό.

Το άρωμα του ονείρου, αποτελεί την ιδιαίτερη ιστορία αναζήτησης ενός μοναδικού αρώματος και της αθανασίας. Μιλά για τον διακαή πόθο του ανθρώπινου είδους να ξεπεράσει την τυραννία των γηρατειών και του φυσικού θανάτου.

Ο θάνατος και η αθανασία ως θέματα αποτελούν και την αφετηρία του βιβλίου με πρωταγωνιστή τον Βασιλιά Αλομπάρ, ενώ το τέλος του υπογράφεται 1000 χρόνια αργότερα στο σύγχρονο Παρίσι. Αυτό που αισθανόμαστε ως αναγνώστες είναι η σημαντικότητα του να αισθάνεσαι την οσμή όλων των πραγμάτων αλλά και το να χαλαρώνεις και να απολαμβάνεις τη ζωή. Είναι μια ιστορία γεμάτη από μεταφορές και εκκεντρικότητες που προκαλούν το μυαλό.

Ο Αλομπάρ, πρώην Βασιλιάς στη Βοημία και καταδικασμένος να πεθάνει, απομακρύνεται από το βασίλειό του για να γλιτώσει και ψάχνει απεγνωσμένα να επιτύχει την αθανασία. Γνωρίζει την Κούδρα που σύντομα θα γίνει η γυναίκα του και θα ταξιδεύουν μαζί σε όλο τον κόσμο. Στην εξερεύνησή τους θα γνωρίσουν τους Βανταλούπερ που ζουν σε σπηλιές. Μαζί τους θα εξασκηθούν στις τεχνικές της αθανασίας οι οποίες βασίζονται σε 4 σημεία: αέρας, νερό, γη και φωτιά.

Στα ταξίδια τους θα γνωρίσουν επίσης και τον Θεό Πάνα που την περίοδο εκείνη είχε χάσει τελείως τη δύναμή του, καθώς ο Χριστιανισμός κέρδιζε έδαφος χρόνο με τον χρόνο. Ασχολία της Κούδρας τη περίοδο εκείνη ήταν να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα μοναδικό άρωμα που θα κάλυπτε την απαίσια μυρωδιά του, που του προκαλούσε συνέχεια προβλήματα.

Μετά από τόσα ταξίδια και αναζητήσεις η Κούδρα αποφασίζει πως δεν αντέχει άλλο να περιπλανιέται στον κόσμο, και ότι έχει ανάγκη από μια βάση. Αυτό που αναζητούσαν εδώ και τόσο καιρό μαζί, της προκαλεί πλέον πλήξη. Όλοι έρχονται και φεύγουν ενώ οι ίδιοι συνεχίζουν κάτι που στην πορεία φαίνεται πολύ σκληρό. Αποφασίζει τελικά πως η λύση μπορεί να βρεθεί από την εξαΰλωση, όπως είχε μάθει στις σπηλιές των Βανταλούπερ με τη σκέψη να επιστρέψει αν δει ότι έχει μετανιώσει.

Παράλληλα με όλα αυτά βλέπουμε στο παρόν την Πρισίλα στο Σιάτλ, τη Μαντάμ Ντεβαλιέ και τη βοηθό της Βλου στη Νέα Ορλεάνη αλλά και τους Λεφέβρ στο Παρίσι. Όλοι τους, εδώ και αρκετό καιρό είναι παραλήπτες διαφόρων παντζαριών.

Ποιά η σύνδεσή τους με αυτό που ψάχνουν όλοι; Για ποιόν λόγο επίσης, ένα σμήνος μέλισσες κυνηγά και σκοτώνει κόσμο στον δρόμο;

Ένα βιβλίο γεμάτο όνειρα, μυρωδιές, φιλοσοφία και αγάπη παντοτινή.

Από αισθητική πλευρά νομίζω πως όλες οι κυκλοφορίες του Ρόμπινς από τις εκδόσεις Αίολος χρειάζονται μια νέα πιο μοντέρνα εμφάνιση, ίσως αυτής που υπάρχει για τις αμερικανικές εκδόσεις της Bantam Dell/Random House να είναι η ιδανική.

Τιμή: 17,33€ | Σελίδες: 411 | Μετάφραση από τα αγγλικά: Γιάννης Κωστόπουλος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις