Νυχτερινές ικεσίες / Santiago Gamboa

Το βιβλίο Νυχτερινές ικεσίες (Plegarias Nocturnas) του Santiago Gamboa αποτελεί ένα μείγμα μεταξύ μυθιστορήματος και χρονικού, βάζει τον αναγνώστη στο παιχνίδι της αφήγησης, ενώ το τέλος είναι ανοικτό τόσο στην αξία της ανθρώπινης ζωής όσο και στην αξία της λογοτεχνίας.

Αν και η δομή και η ιστορία του, θα σας θυμίσουν αστυνομική λογοτεχνία, αυτό που κυριαρχεί στην πορεία είναι μία ιδιαίτερη και δυνατή ιστορία αγάπης δύο αδερφών (ενός ονειροπόλου φοιτητή φιλολογίας και μιας γυναίκας που θέλει να ζήσει ελεύθερα τη ζωή της) και που το όνειρό τους είναι να ζήσουν μαζί, κάτι που όμως το συνειδητοποιούν αφού απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλον.

Η ιστορία ξεκινάει με την αφήγηση του πρόξενου της Κολομβίας στο Νέο Δελχί, όταν ο ίδιος πρέπει να βοηθήσει έναν νεαρό φοιτητή Φιλολογίας, τον Manuel, που κατηγορήθηκε για εμπόριο ναρκωτικών και είναι κρατούμενος στη Μπανγκόκ.
Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της ζωής του… Σε μια αφήγηση που θυμίζει αστυνομικό μυθιστόρημα αν και όπως είπαμε κυριαρχεί μια ιστορία αστείρευτης αγάπης που είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για την υπεράσπισή της, μαθαίνουμε για την παιδική ηλικία του Manuel, για την αδελφή του και τους γονείς τους.
Η απρόσμενη εξαφάνιση της αδερφής του είναι η αφορμή για το ατελείωτο ταξίδι του προς την αναζήτησή της και μέσα από αυτό ανακαλύπτουμε την κρυφή βία της κοινωνίας στην Κολομβία, τα ναρκωτικά, τη διαφθορά, αδικίες της τοπικής αρχής και φθάνουμε ως την Ταϊλάνδη και τον σεξουαλικό τουρισμό της.

Τα μοναδικά τρωτά σημεία στην αφήγηση θεωρώ πως είναι μερικές στιγμές που είναι περισσότερο διδακτικές παρά μυθιστορηματικές γεμάτο από κοινωνική κριτική, αν και νομίζω πως κατά ένα ποσοστό βοηθά στην περαιτέρω κατανόηση της κοινωνίας και των φόβων του κόσμου τόσο στην Κολομβία αλλά και στην Ταϊλάνδη.

Νυχτερινές ικεσίες

Ο συγγραφέας αποτέλεσε για ένα χρονικό διάστημα και πρόξενος στο Νέο Δελχί, ιδιότητα που σίγουρα τον επηρέασε στην δημιουργία του χαρακτήρα του προξένου, ενώ σε συνέντευξη του δήλωσε ότι η εγκληματική βία είναι το αποτέλεσμα της κρυφής βίας και όχι το αντίστροφο.

Ο Santiago Gamboa αποκαλείται από αρκετούς ως ο πιο σημαντικός Κολομβιανός συγγραφέας μετά τον García Márquez. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το βιβλίο του Το να χάνεις είναι ζήτημα μεθόδου από τις εκδόσεις Opera. Ελπίζω σύντομα να κυκλοφορήσει και κάποιο άλλο.

Το φόντο του βιβλίου θα σας θυμίσει καταστάσεις υπερβολικής διαφθοράς όπως περιγράφονται στο βιβλίο του Louis de Bernières Ο μυστικός πόλεμος του Δον Εμμανουέλ (Εκδόσεις Ψυχογιός) που αν και έχει ως επίκεντρο μια φανταστική χώρα της Λατινικής Αμερικής, στα περισσότερα σημεία του καυτηριάζει καταστάσεις στην Κολομβία.

Το διάβασα σε έκδοση της Mondadori.

Σελίδες 288 | Τιμή 18,90 €

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις