Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν / Μπέττυ Σμιθ

Καιρός να μιλήσουμε για ένα βιβλίο crossover, ένα βιβλίο για τον καθένα, για τα παιδιά, τους μεγάλους και τους ακόμη μεγαλύτερους. Δεν είναι άλλο από το το Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν. Είναι που το θέμα παιδιά, φτώχεια και ιστορικό φόντο είναι κάτι πολύ οικείο και ενδιαφέρει κάθε ηλικιακή ομάδα. Ανήκει στα βιβλία όπως η Κλέφτρα των βιβλίων, με τη πρώτη ματιά φαίνεται ως ένα παιδικό/εφηβικό βιβλίο αλλά άνετα μπορεί να γίνει ένα βιβλίο για τον καθένα μας.

Η Μπέττυ Σμιθ, μεγαλωμένη σε φτωχογειτονιές του Μπρούκλιν από Γερμανούς μετανάστες, χρησιμοποίησε τα βιώματά της ως βάση για να αναπτύξει το “Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν”, μυθιστόρημα γεμάτο αυτοβιογραφικά στοιχεία που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1943. Αποτελεί χρόνια τώρα ένα από τα κλασικά βιβλία για μικρούς και μεγάλους. Κέντρο της ιστορίας είναι η οικογένεια Nolan και κυρίως η μικρή τη οικογένειας Francie σε μια πολύ φτωχή γειτονιά του Μπρούκλιν τη δεκαετία του ’20 .

Εκεί, σε μια συνεχή μάχη μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, των προβλημάτων εκπαίδευσης των φτωχών οικογενειών, τον αλκοολισμό η Francie θα προσπαθήσει από μικρή να σταθεί στα πόδια της. Για να βοηθήσει τους γονείς της θα αναγκαστεί να αφήσει το σχολείο και να βρει μια δουλειά που θα μπορεί να τους συντηρεί. Η ανάγκη της να το συνεχίσει όμως δεν θα σταματήσει ποτέ. Αργότερα, θα ενταχθεί στα καλοκαιρινά τμήματα του Πανεπιστημίου και όντας πολύ καλή θα τις επιτραπεί να μπει στο Πανεπιστήμιο χωρίς να έχει τελειώσει το σχολείο.

Στην πορεία του βιβλίου θα γίνουμε μάρτυρες της αλλαγής της Francie από την αθωότητα στην ωριμότητα αλλά και το Αμερικάνικο όνειρο, που είναι και ένα από τα θέματα του βιβλίου, ενώ στη συνέχεια ο θάνατος του αλκοολικού πατέρα της θα την κάνει ακόμη πιο δυνατή. Χαρακτήρες όπως η Θεία Sissy θα σας κάνουν να απολαύσεις ακόμη περισσότερο την ανάγνωση του βιβλίου.

Έναν από τους συμβολισμούς του βιβλίου αποτελεί το δέντρο που μεγαλώνει στην αυλή του σπιτιού της Francie. Παρόλο που μεγαλώνει στο τσιμέντο, χωρίς ήλιο, νερό ή χώμα και έχει κοπεί από τους γείτονες αρκετές φορές καθώς τους ενοχλούσε όταν ήθελαν να απλώσουν τα ρούχα τους, βρήκε τον τρόπο να αποφύγει τα σχοινιά με τα ρούχα και να μεγαλώσει προσπαθώντας να βρει το φως του ήλιου.

Το δέντρο μεγάλωνε από την αρχή της ιστορίας και ποτέ δεν σταμάτησε, ούτε στο τέλος της, δίνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η ζωή δεν σταματάει ποτέ. Η Francie σχολιάζει ότι ίσως ο θάνατος να μην υπάρχει πραγματικά αν σκεφτούμε ότι τα παιδιά μιας οικογένειας κάποια στιγμή της ζωής τους θα φέρουν στο κόσμο τα δικά τους παιδιά και αυτός ο κύκλος δεν σταματά.

Ένα βιβλίο για να πιστεύουμε στα όνειρά μας. Tίποτα δεν είναι απίθανο, τουλάχιστον υπάρχει η πιθανότητα μια μέρα να πραγματοποιηθούν. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουμε όλοι.

Το διάβασα στα ισπανικά σε έκδοση De Bolsillo. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Για αυτούς που έχουν λατρέψει το βιβλίο υπάρχει και η μεταφορά της σε ταινία σκηνοθετημένη από τον Elia Kazan. Για να δείτε την ελληνική διασκευή του βιβλίου για την τηλεόραση κάντε κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις