It Chooses You / Miranda July

Το It chooses you, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που διάβασα το 2012. Μου το πρότεινε η Νατασέφ μια μέρα ενώ προσπαθούσα να βρω βιβλία για το πρότζεκτ του μάστερ μου. Έτσι ανακάλυψα τι εστί Miranda July. Πρόκειται για μια πολύ πολύπλευρη καλλιτέχνη που γράφει βιβλία, κάνει ταινίες και γενικότερα βρίσκεται στον χώρο της τέχνης και της έκφρασης.

Ενώ βρισκόταν εν μέσω προετοιμασιών για την ταινία της The Future ανακάλυψε τις αγγελίες Pennysaver, ήταν ένας τρόπος αποφόρτισης από τη συγγραφή, που την οδήγησε στην έμπνευση για το τελευταίο βιβλίο της It chooses you.
Η προσοχή της έπεσε σε μια από τις αγγελίες: Πωλείται μεγάλο δερμάτινο σακάκι 10$ ή και λιγότερο… Μα τί θα μπορούσε να κάνει κάποιον να θέλει να πουλήσει τόσο φθηνά το σακάκι του ή επίσης το να είναι διατεθειμένος για ακόμη λιγότερα χρήματα;

Η Miranda συνάντησε τον ιδιοκτήτη ώστε να μάθει περισσότερα γι’ αυτόν και μαζί με τη φωτογράφο Brigitte Sire έκαναν συνολικά 13 απίστευτα πορτραίτα ατόμων του περιθωρίου που το κοινό τους ήταν οι αγγελίες του Pennysaver… Άνθρωποι που άλλοτε για οικονομικούς λόγους, άλλοτε για επιλογές που κάνανε ζούνε στο περιθώριο της κοινωνίας. Οι επισκέψεις της July έριξαν φως στην καθημερινότητά τους και με έναν τρομερά απολαυστικό τρόπο μετατράπηκαν σε χαρακτήρες με απίστευτο ενδιαφέρον.

Το μόνο σίγουρο είναι πως στο τέλος του βιβλίου και έχοντας περάσει από τις ζωές και των 13ων βλέπουμε ότι ένα από τα πολλά κοινά τους είναι η ανάγκη για επικοινωνία, που την αναζητούν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο.

Σημαντικό κομμάτι του βιβλίου ήταν και οι ερωτήσεις της July, που επαναλαμβάνονταν αρχικά καθώς προέρχονταν από τη δική της πραγματικότητα, που δεν είχε σχέση με αυτή των ατόμων αλλά έκανε προσπάθειες να τους καταλάβει. Αυτή είναι και μία πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή του βιβλίου, όταν η ίδια το αναφέρει ή και γενικά όταν το παρατηρούμε στην αλλαγή της στάσης της απέναντί τους μέσω των ερωτήσεων της.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον, αξίζει να το δοκιμάσετε.

Αρχές Ιουνίου κυκλοφόρησε και στα ισπανικά και με έκανε επιτέλους να το διαβάσω. Το αμερικάνικο publishing είναι καταπληκτικό, σίγουρα από τις πιο προσεγμένες εκδόσεις που είδα φέτος, με ένα ιδιαίτερο χαρτί στο εσωτερικό και εξωτερικό του και με ένα εξώφυλλο που το ξεχωρίζει από άλλα βιβλία.

Στα ελληνικά δεν υπάρχει, κυκλοφορεί στα αγγλικά απο τις εκδόσεις McSweeney’s.
Σελίδες 208 / Τιμή 14,45$

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις