H καλλιγραφία των ονείρων / Juan Marsé

Είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάζω από τον Juan Marsé, αρχικά μου φάνηκε πολύ ελκυστικός ο τίτλος του και προσέχοντας τη βιβλιογραφία και τη βιογραφία του με έκανε να το διαβάσω. Ένα βιβλίο με φόντο τη Βαρκελώνη του 40 και κυρίως τη γειτονιά της Gracia, μας καλωσορίζει σε έναν κόσμο με οικείο αέρα και νοσταλγία που αν και γεμάτο αναφορές σε δρόμους, μαγαζιά και μέρη της εποχής, δεν θα αφήσει αδιάφορο και τον αναγνώστη που δεν τα γνωρίζει.

Ο ήρωας του βιβλίου, ένα 15χρονο παιδί, ο Ringo έχει πάθος με τη μουσική και ειδικά το πιάνο. Τις περισσότερες ώρες του τις περνάει στο γειτονικό μπαρ της Paquita μαζί με τις παρτιτούρες του, καθώς οι γονείς του δουλεύουν πολύ. Εκεί κουνάει με τις ώρες τα δάχτυλά του στο τραπέζι σαν να παίζει πιάνο, καθώς οι γονείς δεν έχουν τα χρήματα να του αγοράσουν ένα.

Ο καιρός περνάει και όλο και περισσότερο το μπαρ της Paquita γίνεται το κέντρο όλων των χαρακτήρων του βιβλίου. Εκεί λοιπόν ο Ringo θα γίνει ο μάρτυρας του έρωτα μεταξύ της Vicky και του Alonso. Η Vicky, γυναίκα πολύπλευρη με ταμπεραμέντο, γειτόνισσα επίσης περνάει και αυτή αρκετές ώρες στο μπαρ της Paquita. Μια μέρα όλοι εκπλήσσονται όταν η Vicky ξαπλώνει στις ράγες του τραίνου, προσπαθώντας να βάλει τέλος στη ζωή της. Ή μήπως όχι; Καθώς το τραίνο πέρασε από τις διπλανές ράγες και όχι πάνω της…
Ναι, αυτή είναι η Vicky, σε σημείο που δεν ξέρεις αν το έκανε για να προκαλέσει εντύπωση ή αν το ήθελε πραγματικά και είχε την «τύχη» να επιζήσει.

Η πόλη αρχίζει και αποκτά όλο και περισσότερες επιρροές από το εξωτερικό, ταινίες έρχονται από την Αμερική και οι ήρωες μας αισθάνονται ότι είναι ελεύθεροι να ανοίξουν τα φτερά τους στον κόσμο.
Από τις πιο σημαντικές στιγμές του βιβλίου αφορά ένα γράμμα αγάπης που δεν στάλθηκε ποτέ και θα καθορίσει τη ζωή του Ringo και θα τον κάνει μετά από το διάβασμα πολλών βιβλίων να ανακαλύψει ότι η συγγραφή είναι αυτό που θα πρέπει να ακολουθήσει.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι το τέλειο θέμα της συγγραφής του Ringo, ναι, γράφει για την καλλιγραφία των ονείρων, των ονείρων μιας ολόκληρης γενιάς που έζησε στην πόλη. Οι γονείς του Ringo, η ιστορία αγάπης του Alonso και της Vicky, της κόρης της Violeta, οι φίλοι του Ringo και τέλος το μέλλον του… Αξίζει να πούμε ότι ο Juan Marsé περιέγραψε το συγκεκριμένο βιβλίο ως το πιο αυτοβιογραφικό του. Η γλώσσα του είναι τόσο ονειρική που σε ταξιδεύει αμέσως σε μια δεκαετία γεμάτη από φωνές στη γειτονιά, σινεμά κατάμεστα από τις τελευταίες κυκλοφορίες του Hollywood της δεκαετίας του 40…

Το διάβασα στη αρχική του έκδοσή στα ισπανικά με τίτλο Caligrafía de los sueños, εκδόσεις Lumen. Το publishing του βιβλίου είναι από τα αγαπημένα μου, αντιπροσωπεύει στο βέλτιστο την ιστορία, και δεν είναι τυχαίο ότι αποτέλεσε και ένα από τα λογοτεχνικά bestseller του 2011 στην Ισπανία.
Το βιβλίο δεν υπάρχει στα ελληνικά, ελπίζω να εκδοθεί σύντομα. Υπάρχουν όμως 2 βιβλία του Juan Marsé που με τα χαράς θα διάβαζα. Είναι Η ουρά της σαύρας και Η μαγεία της Σαγκάης.

Update Ιούνιος 14: Θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Πατάκη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις