Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης / Σώτη Τριανταφύλλου

Το Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης είναι μια ιστορία που αφηγείται το νόημα της ζωής και τον χαρακτήρα του κόσμου μέσω μιας Ελληνίδας που χάρη σε μια υποτροφία κάνει το όνειρό της πραγματικότητα να ζήσει και να σπουδάσει στη Νέα Υόρκη. Το βιβλίο σχεδόν αυτοβιογραφικό της Τριανταφύλλου, ξεδιπλώνει σιγά σιγά το χαρακτήρα και τη προσωπικότητά της στον αναγνώστη μαζί με πολλές μουσικές αναφορές σε όλη την ιστορία. Στα επτά χρόνια της αφήγησης οι χαρακτήρες του βιβλίου χορεύουν σε ατελείωτα πάρτυ, πειραματίζονται με τον έρωτα, τον κίνδυνο και τον θάνατο σε έναν κόσμο γεμάτο νοσταλγία. Μερικοί θα χαθούν, ενώ άλλοι για λίγο θα ζήσουν εκστασιασμένα ευτυχισμένοι, όπως ακριβώς το είχαν ονειρευτεί.

Έχει να κάνει επίσης με την ψυχολογία όλων όσοι είναι μακριά από τη χώρα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και τις σχέσεις που αναπτύσσουν. Η ηρωίδα όταν είναι στην Ελλάδα, της λείπει η ελευθερία που έχει στην Νέα Υόρκη και όταν είναι εκεί κυρίως μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ανάγκη την Ελλάδα αν και νιώθει πως πρέπει να εγκατασταθεί κάπου.

Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης

Στην Νέα Υόρκη θα προσπαθήσει να βγάλει την πράσινη κάρτα και να κατακτήσει το δεύτερο όνειρό της που είναι να δουλέψει ως καθηγήτρια σε ένα από τα δημόσια σχολεία. Και το καταφέρνει, αν και το να είσαι καθηγητής σε ένα από τα δημόσια σχολεία του Μπρόνξ δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.

Ένα βιβλίο που διαβάζεται με μία ανάσα, χωρίς να «φωνάζει» την ιστορία του, πράγμα που το κάνει πιο αληθινό, η ηρωίδα φαίνεται σαν ένας απλός πεζός στις φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης που αναρωτιέται το γιατί προσπαθούμε στη ζωή και γιατί δεν την απολαμβάνουμε όπως απλά είναι. Πρέπει να εμπιστευόμαστε τους φίλους μας ή είναι πιο σημαντικό να έχουμε το ένστικτο της λογικής;

Ο κόσμος του βιβλίου είναι γνώριμος σε όλους, είναι ο δρόμος που μερικοί ακολούθησαν, άλλοι όχι, ενώ κάποιοι σκέφτηκαν να το κάνουν. Ίσως το καλύτερο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου με μια γραφή γεμάτη νοσταλγία και θετική αύρα για μια ιστορία φιλίας, απώλειας και ενηλικίωσης.

Στή χώρα μου είμαι σε χώρα μακρινή
γελάω κλαίγοντας, χωρίς ελπίδα περιμένω
διασκεδάζω χωρίς ευχαρίστηση καμιά
είμαι δυνατός, αλλά δύναμη δεν έχω ουτ΄εξουσία
τίποτα δεν μου ανήκει:
η αβεβαιότητα είναι η μόνη μου περιουσία
Κερδίζω σε όλα όμως χαμένος παραμένω.
Όταν ξημερώνει, στον Θεό λέω Καληνύχτα
κι όταν ξαπλώνω, φοβάμαι πως θα πέσω. François Villon, Ballade (1460;)

Σελίδες 288 / Εκδόσεις Πατάκη / Τιμή: 17,84 €

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις